Joulupöydän salaisuus: Makuja, tarinoita ja vastuullisia valintoja maaseudulta
Kotimainen joulu on herkullinen ja vastuullinen juhla. Suomalainen ruokaketju alkaa maaseudulta, missä viljelijät tekevät tinkimätöntä työtä tuottaakseen laadukasta ja turvallista ruokaa. Joulupöytä voi koostua perinteisistä tai moderneista herkuista – tärkeintä on valita maistuvimmat. Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehti-merkki auttavat tekemään vastuullisia valintoja. Kotimainen kinkku, kalkkuna, kasvikset ja marjat ovat joulun tähtiä, jotka tekevät juhla-ateriasta sekä herkullisen että kestävän.

Joulupöytä rakentuu maun mukaan
Jouluna mikään ruoka ei ole "pakollista" – tärkeintä on valita juuri ne herkut, jotka maistuvat juhlanviettäjille. Olipa kyseessä perinteinen tai trendikäs juhlapöytä, kotimaiset, laadukkaat raaka-aineet sopivat kaikkeen ruuanlaittoon.
"Joulupöydässä on tilaa niin perinteille kuin uutuuksillekin, mutta kaiken pohjana ovat kotimaiset raaka-aineet. Monipuoliset kasvikset, laadukas kinkku ja herkulliset marjat tekevät joulusta sekä maistuvan että kestävän", toteaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Monipuoliset kasvikset ovat monen jouluruuan kulmakivi. Perinteisiä joulujuureksia on saatavilla viljelijöiden varastoista kevääseen saakka. Ne keventävät joulupöytää ja ovat samalla kukkaroystävällinen valinta. Kiireiselle kokille valmiit kasvissoseet tarjoavat helpon ratkaisun – laatikot valmistuvat niistä vaivattomasti!
Kotimainen kinkku juhlapöydän kuninkaana
Joulupöydän perinteinen kunkku on kotimainen kinkku! Kinkuista löytyy vaihtoehtoja monenlaiseen makuun ja tarpeeseen. Tarjolla on erikokoisia kinkkuja ja myös valmiiksi kypsennettyjä tuotteita.
"Kotimainen joulu on paljon enemmän kuin perinteisiä makuja – se on myös vastuullisia valintoja, jotka tukevat suomalaista maaseutua ja viljelijöiden tinkimätöntä työtä. Hyvää Suomesta -merkki on avain laadukkaaseen ja turvalliseen ruokaan", sanoo Heidi Siivonen.
Kotimainen kinkku on vastuullinen valinta: suomalainen sika saa pitää saparonsa, ja liha on taatusti antibiootitonta, puhdasta ja turvallista. Suomalainen ruoka tuotetaan aina ihmisten ja eläinten hyvinvointi huomioiden.
Vaihtelua juhlapöytään kotimaisista raaka-aineista
Vaihtelua joulupöytään voi tuoda kotimaisella kalkkunalla, juhlavalla kokonaisella broilerilla tai herkullisella naudanlihalla – pihvinä tai vaikkapa lihapatana. Kasvisten ystävä voi kruunata pöydän esimerkiksi kokonaisena paahdetulla sellerillä ja kokeilla lisukkeeksi raikasta keltaista rosollia. Makeat herkut täydentävät aterian. Esimerkiksi kotimaisilla marjoilla koristeltu raikas juustokakku päättää juhla-aterian suloisella tavalla.
Valitse kotimaisuus joulupöytään
Hyvää Suomesta -merkistä tunnistat kotimaisen elintarvikkeen, ja tuttu Sirkkalehti-merkki koristaa kotimaisia kasviksia, vihanneksia ja myös joulukukkia. Kaupassa kannattaa tarkistaa pakkausten merkinnät ja varmistaa lihan, kalan tai vaikkapa juuston maitoraaka-aineen alkuperämaa. Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että tuotteen raaka-aineet ovat kotimaisia ja valmistus on suomalaista työtä.
Kiitos, kun valitset kotimaista
Suomen pelloilla, puutarhoissa, eläinsuojissa ja metsissä kasvaa ainutlaatuisia makuja, joista valmistetaan huippulaadukkaita ja turvallisia elintarvikkeita. Viljelijöiden ammattitaito ja kova työ maistuvat lautasellamme asti.
--------------
Jotain uutta, mutta kuitenkin jouluista juhlapöytään?
• Jouluinen lihapata: https://www.mtk.fi/-/jouluinen-lihapata
• Saaristolaisleipä ja paahdettu munavoi: https://www.mtk.fi/-/saaristolaisleipa-munavoi
• Vadelmainen piimäjuustokakku: https://www.mtk.fi/-/vadelmainen-piima-juustokakku
• Yrteillä maustettu piimäjuusto: https://www.mtk.fi/-/piimajuusto
• Ihanat juureslaatikot, perinteinen kinkku ja monet muut herkut: https://www.mtk.fi/reseptit
Vinkit leppoisaan, kotimaiseen jouluun:
• Mitään ei ole pakko olla, eikä joulun tarvitse näyttää samalta kuin ”kaikilla muilla”. Sydäntalvi taittuu tavallaan, pienesti tai suuresti.
• Varaa ruokaa maltillisesti. Mitä enemmän laatuja, sitä vähemmän kutakin tarvitaan. Kaikkea ei tarvitse olla pöydässä kerralla; vähemmän on enemmän. Näin vältät hävikkiä, eikä makuihin ehdi kyllästymään.
• Ennakoi ja oikaise. Monet jouluruuat voi tehdä valmiiksi ja pakastaa. Muista myös valmisruuat ja puolivalmiit tuotteet, kuten kasvissoseet.
• Suunnittele retki maaseudulle. Moni syksyn Lähiruokapäivästä tuttu kohde on avoinna myös jouluna! Tutustu kohteisiin https://lahiruokapaiva.fi
• Ruokalahjat sopivat kaikille. Kokoa kassiin vaikkapa kotimainen joulukukka, muutama kotimainen juusto ja kotoisista marjoista valmistettu hillo. Tyylikäs muistaminen on valmis!
• Kysy kuusi- ja kukkakaupoilla alkuperää! Kaunein joulukukka on kotimainen!
• Jouluksi tähtitaivaan alle ja avantosaunaan? Joulu maalla on aitoa tunnelmaa, lähiruuan tuoksua ja makuja, saunaperinteitä, kiireetöntä rentoutumista ja suomalaista kaunista luontoa. Tutustu kohteisiin: www.matkamaalle.fi
Lisätiedot: Heisi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, MTK, 040 568 8802
Yhteyshenkilöt
Kaija Stormbomviestinnän asiantuntija
- maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys,
elintarvikkeet ja suomalainen ruoka
Kuvat





Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Mikä tekee perunasta suomalaisen ruokakulttuurin kulmakiven?7.2.2025 08:24:00 EET | Tiedote
Peruna on ollut suomalaisen ruokapöydän peruspilari jo vuosisatojen ajan. Sen monipuolisuus, ravitsevuus ja edullisuus tekevät siitä ainutlaatuisen raaka-aineen, joka yhdistää perinteet ja nykypäivän ruokatrendit. Maailmassa tunnetaan tuhansia perunalajikkeita, jotka vaihtelevat muodoltaan, kooltaan ja maultaan. Suomessa viljellään tällä hetkellä arviolta noin 70 ruokaperunalajiketta. Tämä monimuotoisuus ja lajikkeiden kirjo mahdollistavat perunan käytön monenlaisissa ruokalajeissa ja -kulttuureissa.
Itäisen Suomen elinvoima vaatii tekoja – rahoituspäätöksiä ei voi lykätä6.2.2025 14:05:18 EET | Tiedote
Hallituksen työryhmien loppuraportit Itäisen ja Pohjoisen Suomen ohjelmista julkaistiin tänään. MTK pitää itäisen Suomen elinvoiman turvaamista välttämättömänä ja vaatii nopeita toimia raportin esittämien tavoitteiden toteuttamiseksi. Rahoituspäätöksiä ei voi jättää myöhemmäksi – alueen asukkaille ja yrittäjille tarvitaan konkreettisia ratkaisuja nyt.
Business Finlandin ulkomaantoimintojen integraatio ulkoasiainhallintoon edistää ruokaviennin kasvua5.2.2025 17:04:54 EET | Tiedote
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on tyytyväinen ulkoministeriön työhön Team Finland -yrityspalveluiden vaikuttavuuden lisäämiseksi. Business Finlandin ulkomaantoimintojen integraatio ulkoasiainhallintoon mahdollistaa sen, että suomalaisille yrityksille on jatkossa tarjolla sellaisia vienninedistämispalveluja, joita Business Finland ei ole enää muutamaan vuoteen katsonut tehtäväkseen tuottaa. On selvää, että kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa vientipalvelut parantavat merkittävästi yritysten kansainvälistä kilpailukykyä.
Luontoarvomarkkinat tarjoavat mahdollisuuksia maanomistajille5.2.2025 09:32:17 EET | Tiedote
Maanomistajalla on merkittävin rooli luonnonarvojen tuottajana. Luontoarvokaupan kautta maanomistajan mahdollisuudet kiinteistön lisäarvon tuottamiselle kasvavat, ja luontotekojen toteuttamisesta tulee myös taloudellisesti kannattavaa.
Lunastuslain muutos etenee vihdoinkin – sähkölinjojen osalta uudistus ei ole riittävä31.1.2025 11:12:57 EET | Tiedote
Petteri Orpon hallitus esittää muutoksia lunastuslain nojalla myönnettäviin korvauksiin maanomistajille. Lunastuksista maksettaisiin jatkossa markkina-arvon mukainen korvaus. Lisäksi lunastuskorvauksiin lisättäisiin kiinteä 25 prosentin korotus. Asumiseen ja elinkeinon harjoittamiseen käytettävän omaisuuden turvaa parannettaisiin ja laista kumottaisiin asemakaavoituksesta johtuvat arvon leikkaamista koskevat säännökset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme