Pohjoisen Päijänteen luontohelmet – Keski-Suomen ensimmäinen Helmi-keskittymä
Keski-Suomi on saanut ensimmäisen Helmi-keskittymänsä: Pohjoisen Päijänteen luontohelmet. Alueella on runsaasti arvokkaita luontokohteita, mutta rikkaasta luonnosta huolimatta monet seudun elinympäristöistä ovat ennallistamisen tai luonnonhoidon tarpeessa. Helmi-keskittymän ansiosta laajalla yhteistyöllä alueen toimenpiteiden vaikuttavuutta saadaan lisättyä ja resurssit käytettyä tehokkaasti.

Monimuotoisuuskeskittymä Päijänteen jylhissä maisemissa
Uusi Pohjoisen Päijänteen Helmi-keskittymän alue on tunnistettu ekologisesti merkittäväksi kokonaisuudeksi. Seudulla on runsaasti arvokkaita luontokohteita, kuten lehtoja, pienvesiä, eteläisimpien lajien pohjoisimpia esiintymiä sekä arvokkaita geologisia muodostumia. Keskittymän alueelle sijoittuu myös perinnemaisemia, lintuvesiä ja arvokkaita suoalueita.
Päijänteen vaikutuspiiriin sijoittuva Helmi-keskittymä kattaa laajan ja monipuolisen alueen, joka ulottuu Jyväskylän keskusta-alueen tuntumasta Putkilahden seudulle. Tarkkoja karttarajoja Helmi-keskittymille ei kuitenkaan piirretä. Alueella sijaitsee monia keskisuomalaisille tuttuja luontokohteita, kuten esimerkiksi Leivonmäen kansallispuisto ja Jääskelän ja Vaarunvuorten luontopolut. Alueita tukevia arvokkaita luontokohteita löytyy myös talousmetsistä mm. metsälain suojaamina kohteina.
Helmi-keskittymällä on erityisiä luontoarvoja, jotka tekevät siitä tärkeän kohteen luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi ja parantamiseksi. Rikkaasta luonnostaan huolimatta monet seudun elinympäristöistä ovat ennallistamisen tai luonnonhoidon tarpeessa.
– Käytännön luonnonhoitotöitä on jo päästy tekemään, mutta keskittymän alueelta löytyy edelleen ennallistettavia ja kunnostettavia kohteita kaikista Helmi-ohjelman elinympäristöistä, kertoo luonnonsuojeluasiantuntija Jutta Sorsa.
Luonnonhoito on maanomistajille vapaaehtoista
Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen. Hankkeen hoitotoimista ei aiheudu maanomistajalle kustannuksia. Asiantuntijat arvioivat kunnostettavan kohteen luontoarvot, kunnostustarpeen ja toteutettavuuden.
Lehdoissa voi olla tarvetta parantaa valoa ja lämpöä vaativan lehtokasvillisuuden elinolosuhteita vähentämällä kuusta. Soilla toimenpidetarpeena on usein suon luontaisen vesitalouden palauttaminen ojia tukkimalla.
Pienvesien kunnostamisessa voidaan poistaa vaellusesteitä, palauttaa uomasta peratut kivet takaisin puroon ja parantaa muutoinkin vesieliöstön elinympäristöä esimerkiksi luomalla monimuotoisia virtausolosuhteita ja lisäämällä kaloille kutusoraikkoja.
Arvokkailla lintuvesikohteilla voi olla tarpeena parantaa linnuston ravinto- ja pesintäoloja esim. lisäämällä ruopaten vesialaa ja vesakoituneita rantaluhtia raivaamalla. Perinnebiotoopeilla puolestaan on erittäin tärkeää saada perinteinen laidunkäyttö tai niitto jatkumaan, ja myös hoidosta poisjääneitä kohteita pyritään kunnostamaan.
Yhteistyötä ja vaikuttavampia toimenpiteitä Helmi-keskittymän myötä
Helmi-keskittymät ovat maakunnallisesti monimuotoisuuden kannalta tärkeiksi tunnistettuja seutuja. Keskittymillä on runsaasti sekä tarpeita että mahdollisuuksia elinympäristöjen ennallistamiseksi ja hoitamiseksi. Tavoitteena on tarkastella elinympäristöjä laajoina kokonaisuuksina ja useiden toimijoiden yhteistyönä. Pohjoisen Päijänteen Helmi-keskittymähakemusta valmistelemassa on ollut kattava yhteistyöryhmä, jonka kautta tietoa Helmi-ohjelman yhteistyömahdollisuuksista saadaan jaettua.
– Helmi-keskittymä kannustaa alueellisia toimijoita sekä maanomistajia yhteistyöhön. Tavoitteena on suunnitella ja kohdentaa toimenpiteet luonnon monimuotoisuuden kannalta mahdollisimman hyvin toisiaan tukeviksi ja vaikuttaviksi, luontoyksikön päällikkö Johanna Viljanen kertoo.
Maanomistajille Helmi-keskittymä ei aiheuta maankäyttörajoituksia.
Keskittymät ovat osa Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvata luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemipalveluja. Samalla hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään siihen sopeutumista. Helmi-keskittymät hyväksytään valtakunnallisessa Helmi-seurantaryhmässä.
Lisätiedot:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna ViljanenLuontoyksikön päällikköKeski-Suomen ELY-keskus
Puh:0295 024 829johanna.viljanen@ely-keskus.fiJutta SorsaLuonnonsuojeluasiantuntijaKeski-Suomen ELY-keskus
Puh:0295 024 796jutta.sorsa@ely-keskus.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomessa korjataan toistakymmentä maantiesiltaa kesän 2025 aikana21.3.2025 14:12:16 EET | Tiedote
Huonokuntoisten siltojen korjauksiin on ollut Keski-Suomessa vuosittain käytettävissä noin 3,5–4 miljoonaa euroa. Perusrahoituksen lisäksi Äänekoskella sijaitsevan Ison Pörrin sillan kunnostamiseen on myönnetty 4,3 miljoonaa euroa erillisrahoitusta niin sanottujen suurten ja kalliiden siltahankkeiden ohjelmasta. Kaikki tämä näkyy kesällä Keski-Suomen tieverkolla, kun siltojen kunnostuksia on käynnissä tavallista enemmän.
Keski-Suomessa valmistellaan uutta elinvoimakeskusta14.3.2025 09:07:18 EET | Tiedote
Valtion aluehallintoa uudistetaan vuoden 2026 alusta. Suomeen perustetaan kymmenen elinvoimakeskusta ja valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Keski-Suomeen perustetaan oma elinvoimakeskus, joka palvelee jatkossa ainoana valtion alueellisena virastona maakunnan asukkaita, yrityksiä ja organisaatioita. Hallitus antoi esityksensä eduskunnalle valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi eilen, 13.3.2025.
Tienpidon ja liikenteen katsaus kertoo Keski-Suomen tienpidon suuntaviivat10.3.2025 13:01:21 EET | Tiedote
Vuonna 2025 päällystetyn tieverkon korjauksiin on Keski-Suomessa käytössä 20,7 miljoonaa euroa. Kokonaissummassa on mukana eduskunnan korjausvelan poistamiseen myöntämää lisärahoitusta 10,3 miljoonaa euroa. Tuoreesta tienpidon ja liikenteen katsauksesta selviää lisäksi muun muassa uusien tiehankkeiden suunnittelutilanne.
Järvi-Suomen vesistöihin 1,3 miljoonaa euroa5.3.2025 10:27:01 EET | Tiedote
Järvi-Suomen vesistöjen kunnostamiseen myönnettiin viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta ns. JÄSMY-teemahaun kautta. Rahoituksen sai kuusi hanketta.
Vahankajoen valuma-alueen esiselvitystyö käynnistynyt26.2.2025 08:15:00 EET | Tiedote
Saarijärven reitillä sijaitsevan Vahankajoen valuma-alueen esiselvitystyö on käynnistynyt. Osana JTF-rahoitteista NEVALA-hanketta toteutettava esiselvitys on tärkeä askel kohti Vahankajoen valuma-alueen vesistöjen ekologisen tilan parantamista ja vesistökuormituksen vähentämistä. Esiselvityksen toteuttaa vesistökunnostuksiin ja hulevesien hallintaan palveluita tarjoava Watec Consulting Oy.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme