Jyväskylän yliopisto

Raportti: Venäjä pyrkii vaikuttamaan yksilöihin ja syventämään ristiriitoja länsimaissa – tekoälyä hyödynnetään aiempaa enemmän

Jaa

Venäjällä kehitetty mentaalisen sodankäynnin käsite pyrkii vaikuttamaan yksilöiden ja yhteisöjen ajatteluun ja päätöksentekoon länsimaissa. Toimet kohdistuvat erityisesti yksilöihin ja niiden tavoitteena on ristiriitaisuuksien korostaminen, yhteiskunnan jakolinjojen syventäminen ja luottamuksen heikentäminen viranomaisiin. Raportin mukaan toimiin voidaan vastata muun muassa tietoisuuden levittämisellä, koulutuksella ja kansainvälisellä yhteistyöllä.

Teemu Rahikka Jyväskylän yliopisto

Viime vuosien aikana niin Venäjällä kuin länsimaissakin keskustelu informaatiosodankäynnistä on kääntynyt disinformaatiosta ja propagandasta sodankäynnin vaikutuksiin yksilöihin ja yhteisöihin laajemmassa yhteiskunnallisessa merkityksessä. 

Venäjällä kehitykseen on vastattu kehittämällä uusi mentaalisen sodankäynnin käsite, joka perustuu pitkälti jo Neuvostoliiton aikana käytössä olleisiin vaikuttamiskeinoihin, kuten reflektiiviseen kontrolliin ja strategiseen harhauttamiseen. 

”Käytännön tasolla tavoitteena on vaikuttaa yksilöiden ja yhteisöjen ajatteluun, tiedon prosessointiin ja päätöksentekoon. Toimia kohdistetaan erityisesti yksilöihin, joiden sidoksia toisiinsa, yhteisöihin ja ympäröivään yhteiskuntaan pyritään heikentämään vääristellyn informaation ja vaihtoehtoisten maailmankuvien kautta”, Puurunen kuvailee. 

Venäjä käyttää ristiriitaisia narratiiveja kylvääkseen epäilyä ja syventääkseen yhteiskunnan jakolinjoja pyrkien horjuttamaan esimerkiksi luottamusta viranomaisiin. Venäläisessä keskustelussa länsi onkin siirtynyt “totuuden jälkeiseen” aikaan, jossa kriittinen ajattelu ja siihen perustuva päätöksenteko ovat vähentyneet. 

Jatkuva informaatiotulva on nopeuttanut päätöksentekoa, joka perustuu yhä enemmän tunteisiin ja virheellisiin tulkintoihin. Venäjä hyödyntää tätä kehityskulkua vääristämällä ja korvaamalla yhteiskunnan arvoja ja merkityksiä, pyrkien muuttamaan ihmisten maailmankuvaa. 

”Venäjä käyttää hyväkseen sosiaalista mediaa sekä länsimaiden laajaa sanan- ja lehdistönvapautta. Tavoitteena on manipuloida julkista mielipidettä levittämällä muun muassa puolitotuuksia, suoria valheita ja strategisesti kehystettyä tietoa. Apuna käytetään niin Venäjän valtionmediaa, trollitehtaita kuin venäjämielisiä poliitikkojakin”, Puurunen kertoo. 

Kehittyviä teknologioita, kuten tekoälyä, hyödynnetään toiminnassa koko ajan yhä enemmän. 

Puurusen mukaan keinoja käytetään elämäntapojen, perinteiden ja yhteisten arvojen tuhoamiseen samalla, kun Venäjä esitetään perinteisten arvojen puolestapuhujana ja vastavoimana rapautuvalle lännelle. 

”Mentaalinen sodankäynti voi näkyä Suomessa esimerkiksi disinformaation levittämisen ja julkisen keskustelun manipuloinnin kautta. Tarkoituksena voi olla herättää epäluottamusta viranomaisia kohtaan, polarisoida yhteiskunnallista keskustelua ja sitä kautta heikentää Suomen kykyä puolustautua informaatio- ja kyberhyökkäyksiä vastaan”, Puurunen kertoo. 

Raportista löytyy myös keinoja mentaaliseen sodankäyntiin vastaamiseen. Näitä ovat esimerkiksi tietoisuuden lisääminen kansalaisten ja viranomaisten kouluttamisen kautta, disinformaatiota torjuvien viestintästrategioiden kehittäminen luotettavan tiedonvälityksen edistämiseksi, kansainvälisen yhteistyön tekeminen sekä invertoiminen teknologisiin ratkaisuihin, jotka auttavat tunnistamaan ja torjumaan näitä vaikuttamisen keinoja. 

”Informaatiosodankäynti on Venäjälle mentaalisen sodankäynnin työkalu, jolla haluttuja päämääriä pyritään saavuttamaan. Näiden narratiivien tunnistaminen ja niihin vastaaminen yhteiskunnallisella tasolla on olennainen osa informaatiosodankäynniltä suojautumisessa”, sanoo Mari Puurunen. 

Raportti on osa Jyväskylän yliopiston KILPI-hankkeen tuloksia. KILPI on kognitiivisen ja informaatiopsykologisen turvallisuuden koulutuksen ja tutkimuksen kehityshanke, jonka rahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Teemu Rahikka Jyväskylän yliopisto
Lataa
Juuso Laasonen Juuso Laasonen
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ruusupuisto tutkii ja keskustelee: Mediakasvatus nyt ja tulevaisuudessa13.3.2025 13:57:34 EET | Tiedote

Suomalainen mediakasvatus on herättänyt viime vuosien aikana paljon kansainvälistä kiinnostusta. Muiden muassa CNNn, The Guardianin ja The New York Timesin kaltaiset mediat ovat uutisoineet suomalaisen medialukutaitotyön merkityksestä esimerkiksi disinformaation vähentämiseksi tai demokratian vahvistamiseksi. Kahden temaattiseen keskustelun kautta tarkastellaan sekä mediakulttuurin ajankohtaisia ilmiöitä että kasvatuksen mahdollisuuksia yhä muuttuvassa maailmassa. Miltä mediakasvatuksen tulevaisuus näyttäytyy?

QS Ranking 2025: Liikuntatieteet sijalla 47, kaikkiaan 10 Jyväskylän yliopiston alaa mukana arvostetussa listauksessa12.3.2025 12:00:00 EET | Tiedote

Vuoden 2025 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista maailman sadan parhaan joukossa jatkoi liikuntatieteet, jonka sijoitus vertailussa on 47:s. Viime vuonna sijoitus oli 39:s. Lähellä huippua kasvatustieteet sijoitettiin välille 101–150 (viime vuonna 76. sija.) Psykologian sekä kielitieteiden sijoitus säilyi välillä 151–200.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye