Tampereen yliopisto

Väitös: Keuhkojen solunäytteiden tutkimuksessa ei ole yhtenäisiä luokittelujärjestelmiä, mikä vaikeuttaa syöpädiagnoosien tekemistä

Jaa

Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä, jonka syyt ovat moninaisia. Lääketieteen kandidaatti Antti Vuorisalo selvitti väitöstutkimuksessaan, kuinka keuhkosyövän diagnostiikassa käytettyjen solunäytteiden riittävyys on edelleen merkittävä haaste.

Henkilö hymyilee kameraan katsoen tummana taustaa vasten. Hänellä on vaalea neule ja siniset farkut.
Lääketieteen kandidaatti Antti Vuorisalo analysoi väitöstutkimuksessaan keuhkoputkien kaikutähystyksellä saatujen sytologisten näytteiden diagnostisia tuloksia. Kuva: Henni Hämäläinen

Keuhkosyövän syntyyn vaikuttavat esimerkiksi ikä ja altistuminen syöpää aiheuttaville aineille, kuten tupakansavulle ja epäpuhtauksille. Myös tupakoimattomien keuhkosyöpäpotilaiden määrä on kasvanut. Sytologisia näytteitä eli solunäytteitä kasvaimesta otetaan usein keuhkoputkien kaikutähystyksellä (EBUS).

Sytologian merkitys kasvaa, kun yksilöllinen lääketiede mahdollistaa pidemmän elinajanodotteen. Nykyään 70 prosenttia keuhkosyöpäpotilaista diagnosoidaan pienillä sytologisilla näytteillä. Vähän kajoavien menetelmien, kuten EBUS-tekniikan, kautta saatujen näytteiden riittävyys on kuitenkin edelleen haaste.

– Riittävän näytteen laadun varmistaminen on elintärkeää tarkan diagnoosin ja jatkohoidon suunnittelun kannalta. Diagnoosin viivästyminen aiheuttaa merkittävän taloudellisen ja sosiaalisen taakan terveydenhuollon organisaatioille ja yhteiskunnalle, mikä korostaa standardoitujen ja yhdenmukaisten lähestymistapojen merkitystä keuhkojen pahanlaatuisten sairauksien diagnosoinnissa, Antti Vuorisalo kertoo.

Vuorisalo analysoi väitöstutkimuksessaan EBUS-tekniikalla saatujen sytologisten näytteiden diagnostisia tuloksia. Hänen tavoitteenaan oli tutkia riittämättömien EBUS-näytteiden kriteerejä ja syitä sekä tarkastella diagnostisia haasteita, jotka liittyvät EBUS-näytteisiin.

Vuorisalon tutkimus osoitti, että näytteen riittävyyden kriteerit ovat puutteellisesti määriteltyjä. Laadunvarmistuskierrokset paljastivat epäjohdonmukaisuuksia diagnooseissa ja luokituksissa sekä laboratorioiden välillä että niiden sisällä.

Standardoitujen luokittelujärjestelmien puute keuhkosytologiassa lisää diagnoosikäytäntöjen monimutkaisuutta. Vuorisalon mukaan kriteeristö ja terminologiajärjestelmä pitäisikin yhdenmukaistaa, jotta eri laitosten ja maiden välillä voidaan saavuttaa parempi johdonmukaisuus ja toistettavuus.

– Kun keuhkosytologian diagnostisiin haasteisiin vastataan standardoinnin, kehittyneiden tekniikoiden ja optimoitujen protokollien avulla, se voi parantaa merkittävästi potilaiden hoitoa. Näiden ratkaisujen toteuttaminen edellyttää kuitenkin koordinoituja ponnisteluja koko terveydenhuoltojärjestelmässä. Tämä puolestaan edellyttää investointeja teknologiaan, koulutukseen ja laadunvarmistustoimenpiteisiin, Vuorisalo sanoo.

Antti Vuorisalo on kotoisin Tampereelta. Hän on Tampereen yliopiston 6. vuosikurssin lääketieteen opiskelija, joka valmistuu maaliskuussa 2025.

Väitöstilaisuus perjantaina 21. helmikuuta

Lääketieteen kandidaatti Antti Vuorisalon patologian alaan kuuluva väitöskirja Endobronchial Ultrasound-Guided Transbronchial Needle Aspiration: Diagnostic Criteria, Classifications, Pitfalls and New Cytological Techniques tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 21.2.2025 kello 12 Kaupin kampuksella, Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori Markus Mäkinen Oulun yliopistosta. Kustoksena toimii professori Timo Paavonen Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Vuorisalo
antti.vuorisalo@tuni.fi

Kuvat

Henkilö hymyilee kameraan katsoen tummana taustaa vasten. Hänellä on vaalea neule ja siniset farkut.
Lääketieteen kandidaatti Antti Vuorisalo analysoi väitöstutkimuksessaan keuhkoputkien kaikutähystyksellä saatujen sytologisten näytteiden diagnostisia tuloksia.
Kuva: Henni Hämäläinen
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye