Tampereen yliopisto

Väitös: Arjen hoitotyössä kertyvä data auttaa löytämään kustannustehokkaat hoitomuodot

Jaa

Kroonisia sairauksia hoidettaessa kertyy arvokasta tietoa annetun hoidon tehosta ja haittavaikutuksista. Lääketieteen lisensiaatti Pekko Hujanen selvitti väitöstutkimuksessaan, miten arkielämän hoitotyöstä kerääntyvää dataa voitaisiin hyödyntää merkittävien silmäsairauksien hoidon vaikuttavuuden parantamiseen.

Beigeen paitaan pukeutunut henkilö seisoo avarassa ja valoisassa aulatilassa ja katsoo kameraan.
Lääketieteen lisensiaatti Pekko Hujanen tarkasteli silmätautiopin alan väitöstutkimuksessaan kostean ikärappeuman, glaukooman ja kaihin hoitotuloksia. Kuva: Kiia Forsström

Kostea ikärappeuma, glaukooma ja kaihi ovat merkittäviä näkökykyä heikentäviä silmäsairauksia iäkkäillä. Väestön vanhetessa ja terveydenhuollon resurssien niukentuessa on tarve etsiä kustannusvaikuttavia ja turvallisia hoitoja näihin sairauksiin.

Terveydenhuollossa annettavan hoidon teho on perinteisesti osoitettu satunnaistetuilla kontrolloiduilla tutkimuksilla, joissa hoitoa saava ryhmä on tarkkaan valittu ja hoito annetaan tarkasti määritellyissä olosuhteissa. Tämä poikkeaa merkittävästi arkielämän todellisista olosuhteista.

Pekko Hujanen tarkasteli väitöskirjassaan Tays Silmäkeskuksen hoitotuloksia kostean ikärappeuman, glaukooman ja kaihin osalta vuosilta 2008–2020. Pitkä seuranta-aika mahdollisti jopa kymmenen vuoden yhtäjaksoisen hoidon vaikutuksien selvittämisen. Kontrolloiduissa tutkimuksissa seuranta-aika on tyypillisesti korkeintaan kaksi vuotta.

– Kontrolloituihin tutkimuksiin verrattuna potilaat ovat arkielämässä vanhempia, ja heillä on muita hoitotuloksiin vaikuttavia sairauksia. Tosiasia on myös, että hoitoa ja hoidon seurantaa ei voida terveydenhuollon tiukoilla resursseilla järjestää kuten alkuperäisissä kliinisissä tutkimuksissa. On tärkeä tutkia, mikä on annetun hoidon vaikuttavuus suomalaisessa populaatiossa ja terveydenhuoltojärjestelmässä, Hujanen kertoo.

Hujasen tutkimuksessa selvisi, että silmänpohjan ikärappeumaan annettava pistoshoito säilytti potilaiden näkökyvyn myös yli viiden vuoden seuranta-ajalla ja hoitotulokset vertautuivat kansainvälisiin arkielämän tuloksiin. Sen sijaan lyhyen aikavälin tulokset jäivät odotetusti jälkeen kontrolloiduista tutkimuksista.

– Esimerkiksi kostean ikärappeuman pistoshoito on alkuperäisissä kontrolloidussa tutkimuksissa toteutettu kerran kuukaudessa kahden vuoden ajan. Tutkimukseni todisti, että vakaa näöntarkkuus voidaan saavuttaa vähemmällä hoitomäärällä ja resursseilla. Kun näitä tuloksia vertaillaan kansallisesti ja kansainvälisesti muiden silmäyksikköjen hoitotuloksiin, voidaan hahmottaa, millainen hoito on optimaalisinta tulokset ja käytetyt resurssit huomioiden, Hujanen toteaa.

Potilaille annetusta hoidosta kerääntyy tietoa sairaskertomuksiin ja Kelan rekistereihin. Tämä data yhdistettynä hoidon kustannustietoihin antaa arvokasta tietoa annettujen hoitojen kustannusvaikuttavuudesta.

– Kustannusvaikuttavuuden tutkiminen on seuraava luonnollinen askel arkivaikuttavuuden tutkimisen jälkeen. Hoitotyöstä kerääntyvän datan hyötykäyttö kustannustehokkuuden arviointiin on mahdollinen avain nykyisen terveydenhuoltojärjestelmän kustannuspaineiden helpottamiseksi, Hujanen pohtii.

Pekko Hujanen työskentelee silmätautien erikoislääkärinä yksityissektorilla Tampereella ja Hämeenlinnassa.

Väitöstilaisuus perjantaina 21. helmikuuta

Lääketieteen lisensiaatti Pekko Hujasen silmätautiopin alaan kuuluva väitöskirja Real-World Evidence in Ophthalmology: Neovascular Age-Related Macular Degeneration, Glaucoma and Cataract tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 21.2.2025 klo 12 Kaupin kampuksella Arvo-rakennuksen auditoriossa F025 (Arvo Ylpön katu 34). Vastaväittäjänä toimii professori Eija Vesti Turun yliopistosta. Kustoksena toimii dosentti Hannele Uusitalo-Järvinen Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pekko Hujanen
pekko.hujanen@gmail.com

Kuvat

Beigeen paitaan pukeutunut henkilö seisoo avarassa ja valoisassa aulatilassa ja katsoo kameraan.
Lääketieteen lisensiaatti Pekko Hujanen tarkasteli silmätautiopin alan väitöstutkimuksessaan kostean ikärappeuman, glaukooman ja kaihin hoitotuloksia.
Kuva: Kiia Forsström
Lataa

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös: kansainvälinen tutkimusrahoitus kasvoi ja tutkintomäärät nousivat kaikilla koulutusasteilla27.3.2025 15:55:38 EET | Tiedote

Tampereen yliopiston saama kansainvälinen kilpailtu tutkimusrahoitus jatkoi kasvuaan vuonna 2024. Kymmeneltä koulutusalalta suoritettiin kaikkiaan 4 809 tutkintoa, mikä oli 400 edellisvuotta enemmän. Yliopisto valittiin mukaan Euroopan unionin sirusäädöksen pääinstrumentteihin. Liikevaihto kasvoi 367,5 miljoonaan euroon ja varsinaisen toiminnan tulos tasapainottui tavoitellusti. Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus hyväksyi säätiön vuoden 2024 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen torstaina 27.3.2025.

Väitös: Kuoleman julkiseen käsittelyyn liittyvät talous, vaikuttaminen ja lohduttaminen, mutta kerrosten avaaminen vaatii historian tuntemusta27.3.2025 08:28:45 EET | Tiedote

FM Anna Huhtalan historia-alan väitöskirjatutkimus perehtyy 1920–1930-lukujen Suomen väkivalta- ja onnettomuuskuolemien eli poikkeuksellisten kuolemien julkiseen käsittelyyn ja osoittaa, että monet nykypäivän uutisten sisällöt pohjaavat vuosikymmeniä vanhoihin tapoihin ja käytänteisiin. Samaan aikaan kun uutisarvolla ja poliittisilla ja kaupallisilla tavoitteilla on merkityksensä, vaikuttaa kuolemasta kertovien uutisten sisältöön myös tarve ymmärtää tapahtunutta ja löytää lohdutusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye