DNA Oyj

Huijauksia tehtaillaan jatkuvasti – DNA on estänyt 35 miljoonaa huijausyritystä neljässä vuodessa

Jaa

DNA esti yhteensä 30 miljoonaa huijauspuhelua vuosina 2021–2024. Lisäksi yhtiö esti viisi miljoonaa huijaustekstiviestiä viimeisen puolentoista vuoden aikana. DNA:n petostentorjuntapäällikkö Ilkka Tuominen muistuttaa, että huijaukset ovat teollistuneet ja niiden tunnistaminen on entistä vaikeampaa. Siksi tietoisuus erilaisista huijauksista on tärkeää.

Huijauksia tehtaillaan jatkuvasti – DNA on estänyt 35 miljoonaa huijausyritystä neljässä vuodessa
Huijauksia tehtaillaan jatkuvasti – DNA on estänyt 35 miljoonaa huijausyritystä neljässä vuodessa

Operaattorit estivät vuoden 2023 loppupuolella suomalaisten matkapuhelinnumerojen vapaan käytön ulkomailta Suomeen soitetuissa puheluissa, minkä seurauksena huijauspuhelut tulevat nykyään useimmin ulkomaisista suuntanumeroista. Koska huijauspuhelumäärää on saatu rajoitettua, käyttävät huijarit entistä enemmän tekstiviestejä, joissa käytetään huijauslinkkejä tai huijareiden hallussa olevien liittymien numeroita. On hyvä muistaa, että organisaatiot voivat suojata tekstiviestien lähettäjätunnukset rekisteröimällä ne Traficomin ”SMS Sender ID” -palveluun.

Teknologiakehitys on auttanut myös huijareita, ja huijauksia tehdään entistä enemmän. Samalla niiden tunnistaminen on tullut vaikeammaksi.

"Huijaaminen on teollistunut, ja huijauksia tehtaillaan jatkuvasti. Olemme DNA:lla estäneet 30 miljoonaa huijauspuhelua viime vuosina. Lisäksi onnistuimme estämään useita miljoonia huijaustekstiviestejä viimeisen puolentoistavuoden aikana”, DNA:n petostentorjuntapäällikkö Ilkka Tuominen toteaa.

”Kun huijaukset karsitaan joltain reitiltä, etsivät huijarit uuden. Huijausyritykset ovat niin tuottoisia, että niistä on valitettavasti mahdotonta päästä kokonaan eroon. Huijaaminen on kansainvälistä bisnestä, ja huijaukset kohdistuvat sinne, missä ne ovat tuottoisimpia”, Tuominen lisää.

On tärkeää, että ihmiset ovat tietoisia erilaisista huijaustekniikoista ja osaavat suhtautua saapuviin viesteihin terveen kriittisesti. Huijarit personoivat yhteydenottojaan ja muokkaavat huijausten sisältöä eri sesonkien ja juhlapäivien mukaan, joten valppaus on välttämätöntä.

"Salasanoja tai pankkitunnuksia ei koskaan saa antaa eteenpäin, ja viestien lähettäjät ja linkit on syytä tarkistaa ennen klikkaamista. On myös hyvä muistaa, että huijarit hyödyntävät pinnalla olevia ilmiöitä, kuten veronpalautuspäiviä, alennusmyyntejä tai vaikkapa lähestyvää ystävänpäivää. Lahjasesonkien verkkokauppa- ja pakettiliikenne aktivoi aina myös huijarit. Huijarit yrittävät mukailla rekisteröityjä tekstiviestien lähettäjätunnuksia monin tavoin muun muassa välilyönnein tai pieniä ja isoja kirjaimia hyödyntämällä, joten tarkkuus on välttämätöntä. Oikeissa lähettäjätunnuksissa ei ole kirjoitusvirheitä”, Tuominen muistuttaa.

Pakettitoimitushuijausten lisäksi huijausviestejä lähetetään yleisesti esimerkiksi pankkien, verottajan ja Traficomin nimissä. Valitettavasti myös operaattorien nimissä lähetetään huijausviestejä.

DNA lähettää tekstiviestejä ainoastaan kolmella rekisteröimällään lähettäjätunnuksella: DNA, DNA Kauppa​ ja DNABusiness. Ensimmäinen on tarkoitettu kuluttajille suunnattuun viestintään ja jälkimmäinen yritysasiakkaille kulkevaan viestintään. Lähettäjätunnusten rekisteröinti varmistaa, että asiakas voi luottaa viestin tulevan juuri DNA:lta. Muut eivät voi käyttää samaa lähettäjätunnusta huijatakseen viestin vastaanottajaa.

Yritysten kannattaa kouluttaa henkilöstöään tietoturvalliseen toimintatapaan

”On myös hyvä muistaa toimitusjohtaja- ja sijoitushuijaukset, joissa rikolliset esiintyvät yrityksen edustajina ja yrittävät painostaa työntekijöitä tekemään maksusuorituksia. Yritysten on hyvä valmistaa henkilöstöään tällaisiinkin tilanteisiin", Tuominen toteaa.

Myös pankkitunnusten käyttö eri palveluissa voi altistaa yrityksen tiedot vuotamiselle, erityisesti jos työntekijät epähuomiossa tunnistautuvat huijaussivustoille.

“Vaikka luulet tekeväsi vasta tunnistautumista jonkun muun palvelun käyttöön, on huijari pankkitunnuksesi saadessaan jo puolimatkassa pankkiin, jos tunnistaudut huijarin sivustolla. Siksi kannustamme käyttämään Mobiilivarmennetta muualle kuin pankkipalveluihin tunnistautuessa. Olisi hyvä, että jokaisella olisi käytössään kaksi erilaista tunnistautumistapaa”, Tuominen sanoo.

Lisätietoja medialle:

DNA:n viestintä, puh. 044 044 8000, viestinta@dna.fi

Avainsanat

Kuvat

DNA:n petostentorjuntapäällikkö Ilkka Tuominen
DNA:n petostentorjuntapäällikkö Ilkka Tuominen
Lataa

DNA on yksi Suomen johtavista tietoliikenneyhtiöistä. Tehtävämme yhteiskunnassa on yhdistää tärkeimmät. Tarjoamme yhteydet, palvelut ja laitteet koteihin sekä töihin ja pidämme näin huolta yhteiskunnan digitalisaatiosta. DNA:n asiakkaat ovat jo vuosien ajan olleet mobiilidatan käyttömäärissä maailman kärkijoukossa. DNA:lla on noin 3,7 miljoonaa matkaviestin- ja kiinteän verkon liittymäasiakkuutta. Yhtiö on palkittu lukuisia kertoja erinomaisena työantajana ja perheystävällisenä työpaikkana. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 1 067 miljoonaa euroa ja yhtiössä työskentelee noin 1 700 henkilöä ympäri Suomea. DNA on osa Telenoria, joka on Pohjoismaiden johtava tietoliikenneyhtiö. Lisätietoa osoitteessa www.dna.fi - http://www.dna.fi, X:ssä @DNA_fi, Facebookissa @DNA.fi ja LinkedInissä @DNA-Oyj.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta DNA Oyj

ICE-kontakti puhelimessa voi nopeuttaa yhteydenottoa lähiomaisiisi hätätilanteessa – näin asetat sen niin, että siitä on hyötyä18.3.2025 09:45:00 EET | Tiedote

Onko sinulla puhelimesi osoitekirjassa kirjoitettuna lähiomaisen nimen eteen kirjainyhdistelmä ICE? Kenties olet ajatellut, että korostamalla In Case of Emergency -hätäyhteyshenkilöä tällä tavalla tulet helpottaneeksi viranomaisten työtä hätätilanteessa, jossa olet itse esimerkiksi tiedottomassa tilassa. Väärin – nykyaikaiset puhelimet ovat niin hyvin suojattuja, ettei pelastushenkilökunnalla ole mahdollisuutta päästä käsiksi puhelimesi yhteystietoihin lukituksen ohi. DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Mikko Valtonen kertoo, kuinka voit asettaa ICE-kontaktin puhelimeesi niin, että sen saa näkyville ilman lukituksen avaamista.

An ICE contact may speed up the process of contacting your family in an emergency — how to set it up on your phone so that it can be used18.3.2025 09:45:00 EET | Press release

Do you have a letter combination ICE written in front of a family member’s name in your phone’s address book? Perhaps you have thought that by marking the In Case of Emergency contact in this way, you make the work of authorities easier in an emergency where, for example, you are unconscious. Wrong — modern phones are so well protected that emergency personnel are not able to unlock your phone in order to access the contact data on your phone. Mikko Valtonen, Vice President, Mobile Business at DNA, explains how to set up an ICE contact on your phone so that it can be viewed without unlocking.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye