Valvottu käyttötila olisi kaivattu osaratkaisu yhä pahenevaan huumeongelmaan
Eduskunta käsittelee huomenna torstaina 20.2.2025 kansalaisaloitetta huumeiden valvotuista käyttötiloista. Diakonissalaitos kannattaa valvottuja käyttötiloja, ja on esittänyt myös huumeidenkäytön rangaistusten tilalle hoidollisia ratkaisuja. Näitä ovat muun muassa valvotun käyttötilakokeilun käynnistäminen, opioidikorvaushoidon ja muun päihdehoidon saatavuuden sekä hoidon laadun parantaminen.

”Diakonissalaitos on jo pitkään kannattanut valvottujen käyttötilojen kokeilemista, koska se olisi yksi keino auttaa huumeriippuvuuksista kärsiviä. Käyttötilat eivät kannusta käyttämään huumeita, vaan auttavat jo riippuvaisia saamaan apua. Ne voisivat ehkäistä myös nuorten itsemurha- ja myrkytyskuolemia”, sanoo Diakonissalaitoksen ja Rinnekotien lääketieteellinen johtaja Jarmo Kantonen.
Tilastokeskuksen kuolemansyytilastot vuodelta 2023 ovat karua luettavaa. Huumeisiin kuolleita oli ennätyksellisen paljon, ja nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023. Huumeet olivat joka neljännen 15–24-vuotiaana menehtyneen kuolinsyy. Asiantuntijat ja maallikotkin ovat yksimielisiä: jotain pitäisi tehdä.
”Huumeongelma on pahentunut vuosi vuodelta, ja tilanne kadulla alkaa olla todella karu. Asia pitäisi ottaa nyt tosissaan, ja se tarkoittaisi sitä, että ihan kaikki keinot tulisi ottaa käyttöön”, sanoo kaupunkien kaduilla etsivää ja jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä tekevän Tukialus-hankkeen projektipäällikkö Robert Koski Diakonissalaitokselta.
”Tällä hetkellä kadulla liikkuu paljon myös poltettavaa PVP:tä eli Peukkua, joten jos eduskunta antaisi vihreää valoa käyttötilakokeilulle, tämä pitäisi huomioida myös. Käyttötilaa ei saisi siis rajata ainoastaan suonensisäisiä huumeita käyttäville”, Koski sanoo.
Miksi Diakonissalaitos kannattaa valvottuja käyttötiloja?
- Valvottujen käyttötilojen ansiosta vaikeasti tai heikosti muihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin kiinnittyviä ihmisiä voitaisiin tukea ja ohjata, sekä auttaa saavuttamaan heille tarpeenmukaiset muut palvelut, kuten päihdevieroitus- ja kuntoutuspalvelut, tuetut asumispalvelut sekä tukea rikoksettomaan elämään.
- Valvotut käyttötilat täydentävät muita huumehaittoja vähentäviä toimintoja, ja niillä on myönteisiä vaikutuksia suonensisäisesti huumeita käyttävien terveyden ja turvallisuuden lisäksi yleiseen järjestykseen ja julkisten tilojen siisteyteen.
- Valvotuissa käyttötiloissa pystyttäisiin myös entistä tehokkaammin jäljittämään esimerkiksi uudet suonensisäisesti päihteitä käyttävien keskuudessa leviävät hiv-tartunnat sekä muut veri- ja sukupuoliteitse tarttuvat taudit, jotka kuuluvat tartuntatautilainsäädännön piiriin.
- Valvottujen käyttötilojen valmiuteen kuuluisi myrkytys- ja yliannostusten riskien tunnistus, ehkäisy ja nopea vastalääke annostelu tarvittaessa. Esimerkiksi Norjassa ei valvotuissa käyttötiloissa ole tapahtunut yhtäkään yliannostuksiin johtanutta kuolemaa, vaan kaikki yliannostukset on tunnistettu ja hoidettu paikan päällä annettavalla nopealla tarpeen mukaisella vasta-aine lääkityksellä.
- Tällä hetkellä epähygieeniset käyttötavat ja -paikat aiheuttavat perusterveydenhuollolle ja erikoissairaanhoidolle tarpeetonta kuormaa pistoskomplikaatioina. Valvotuissa käyttötiloissa pystyttäisiin ehkäisemään vakavia infektioita, jotka synnyttävät yhteiskunnalle kustannuksia ja voivat koitua päihteitä käyttävän kuolemaksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarmo KantonenLääketieteellinen johtajaDiakonissalaitos ja Rinnekodit Oy
Puh:040 535 6730jarmo.kantonen@rinnekodit.fiRobert KoskiProjektipäällikkö, Diakonissalaitoksen Tukialus-hanke
Puh:050 594 5293robert.koski@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat




Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Diakonissalaitoksen uusi toiminta Helsingissä ja Vantaalla vahvistaa nuorten yhteisöllisyyttä ja vähentää päihdeongelmia26.3.2025 12:14:24 EET | Tiedote
Diakonissalaitos vahvistaa työtään nuorten päihdeongelmien ja huumekuolemien vähentämiseksi tavoitteena parantaa nuorten hyvinvointia ja osallisuutta yhteiskunnassa. Yhteistyötä tehdään erityisesti Helsingissä ja Vantaalla.
Uusi mallinnus tukee päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiviä20.3.2025 13:16:11 EET | Tiedote
Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa on kehitetty uusi mallinnus etsivän ja jalkautuvan päihdetyön prosessista. Mallinnus auttaa paremmin vastaamaan katuympäristössä olevien päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien tarpeisiin ja tukee heidän elämänhallintaansa.
Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Helsingissä 20.3.202512.3.2025 09:57:54 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Inhimillisen ja kestävän tulevaisuuden rakentajien ilta ehdokkaille ja medialle Jyväskylässä 31.3.202512.3.2025 09:40:56 EET | Kutsu
Talous tiukkenee, haasteet syvenevät. Miten varmistamme, ettei yksikään nuori syrjäydy? Miten katkaisemme nuorten huumekuolemien kierteen? Miten varmistamme, ettei kukaan jää ilman kotia tai tarvitsemiaan päihdepalveluita? Mitä sotepalveluiden hankinnassa tulisi ottaa huomioon? Entä miten julkisissa hankinnoissa voidaan siirtyä suoritteiden ostamisesta tulosten hankintaan?
Näkymättömät-ohjelma: Ratkaisut sosiaalisen hyvinvoinnin ongelmiin löytyvät arjesta12.3.2025 08:04:34 EET | Tiedote
Näkymättömät-ohjelma käynnistyi keväällä 2024, ja ensimmäisen vuoden työn tulokset alkavat nyt näkyä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme