Tutkijat suosittavat: Suomen luonnon monimuotoisuuden seurantoja tulee kehittää ja laajentaa nopean muutoksen myötä
Biodiversiteettimuutos on aikamme keskeisimpiä ympäristöhaasteita. Suomen luonnon pitkäaikaisseurannoista on paljastunut, miten nopeasti pohjoinen luonto mullistuu ympäristömuutosten seurauksena. Helsingin yliopiston tutkijat ehdottavat joukon toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden seurantojen kehittämiseksi.
– Luotettava tieto monimuotoisuuden tilasta luo edellytykset tietoon pohjautuvalle päätöksenteolle. Vaadittava tietopohja sisältää tiedon siitä, kuinka eri sektorien toiminta ja poliittiset linjaukset vaikuttavat luonnon monimuotoisuuteen. Tämän tiedon saa vain luonnosta tehdyistä havainnoista – yli ajan ja tilan, sanoo professori Jarno Vanhatalo bio- ja ympäristötieteellisestä ja matemaattis-luonnontieteellisestä tiedekunnasta.
Suomessa on maailman laajimpia ja monipuolisimpia luonnosta tehtyjä havaintoaineistoja. Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnan Ekologisen muutoksen tutkimuskeskuksessa toteutetussa hankkeessa selvitettiin, miten nykyiset Suomen luonnon seurannat vastaavat nykypäivän tarpeisiin ja kuinka niitä tulisi kehittää vastaamaan tulevaisuuden tarpeita.
Tutkijat ehdottavat seuraavia toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden seurantojen kehittämiseksi:
1. Seurantoja tulee laajentaa lajeihin ja lajiryhmiin, joita ei tällä hetkellä seurata.
2. Näytteenottopaikkojen kattavuutta yli lajiryhmien tulee kasvattaa siten, että samoilta paikoilta kerätään havaintoja useista lajiryhmistä.
3. Näytteenottoa tulee laajentaa edustamaan koko Suomea, kaikkea oleellista ympäristönvaihtelua ja kaikkia vuodenaikoja. Seurantapaikkojen ja -aikojen jakauman tulee kattaa sekä lyhyet että pitkät etäisyydet.
4. Oleellisten ekosysteemitoimintojen ja geneettisen vaihtelun seuranta tulee lisätä lajistoseurantojen yhteyteen.
5. Seurantojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee tehdä yhteistyötä yli lajiryhmien.
6. Pitkäaikaisseurantojen jatkuvuus tulee taata lainsäädännöllä.
7. Kaikki seuranta-aineistot tulee avata avoimen datan periaatteiden mukaisesti ja varustaa hyvällä metadatalla, jolla varmistetaan aineistojen käyttökelpoisuus myös tulevaisuudessa.
8. Seuranta-aineistojen analyysissa käytetyt menetelmät, ohjelmistot ja koodit täytyy kuvata tarkasti ja julkaista avoimesti.
– Hankkeen tulokset auttavat kehittämään luonnon monimuotoisuuden seurantoja siten, että ne vastaavat kustannustehokkaasti tuleviin tietotarpeisiin. Vastauksena luontokadon haasteeseen valtiot ovat aloittaneet uudistuksia niin kansainvälisten sopimusten kuin kansallisen lainsäädännön ja säätelyn osalta. Jotta näiden uudistusten vaikuttavuutta voidaan tulevaisuudessa arvioida, tarvitsemme havaintoaineistoa muutoksista, summaa Vanhatalo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jarno VanhataloProfessori
Puh:0443765458jarno.vanhatalo@helsinki.fiEeva KarmitsaViestintä, Helsingin yliopisto
Puh:0294158461Puh:0504150396eeva.karmitsa@helsinki.fiHelsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
J. V. Snellman -palkinto ravitsemustieteen professori Maijaliisa Erkkolalle26.3.2025 17:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on myöntänyt J. V. Snellman -palkinnon professori Maijaliisa Erkkolalle tunnustuksena ansiokkaasta tieteellisen tiedon välittämisestä. Erkkola on puolustanut ja popularisoinut ravitsemukseen liittyvää tutkimustietoa rohkeasti ja pitkäjänteisesti.
Helsingin yliopisto oli jälleen hakijoiden ykköstoive yhteishaussa26.3.2025 11:09:31 EET | Tiedote
Hakijoita kandi- ja maisteriohjelmiin oli yli 35 000. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto sekä ensisijaisten hakijoiden määrän että hakijoiden kokonaismäärän perusteella. Tutut alat – oikeustiede, lääketiede ja psykologia – olivat jälleen Helsingin yliopiston suosituimpia hakukohteita.
Lääkehuollon kriisijohtaminen pandemian aikana vahvisti yhteistyötä ja Suomen terveydenhuollon kriisivalmiutta21.3.2025 07:45:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tuore tutkimus analysoi lääkehuollon kriisijohtamista koronapandemian aikana ja tuo esiin sekä onnistumisia että kehityskohteita. Tiedon ja resurssien jakaminen sekä yhteinen ongelmanratkaisu lisäsivät kriisinhallinnan tehokkuutta.
Miksi imusuonilla on palapelimäinen rakenne?20.3.2025 11:08:30 EET | Tiedote
Tutkijat ovat pitkään tunteneet imusuonten pintarakenteen, mutta nyt uraauurtava tutkimus selvitti, miksi se on kuin palapeli. Palapelimäisyys auttaa soluja sietämään nestepaineen muutoksia, kuten turvotusta. Samankaltaista solumuotoa esiintyy myös kasvien lehtien pinnalla, ja palapeliperiaatetta on hyödynnetty myös ihmisen tekemässä suunnittelussa.
Markkinaehtoinen asuminen pettää tasa-arvoa hakevan asukkaan20.3.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Kaupunkilaisten yhdenvertaista mahdollisuutta kotiin haastaa asuntofinansialisaatio eli asumisen kytkeytyminen osaksi globaaleja finanssimarkkinoita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme