Oulun yliopisto

Tutkijat keräävät kansalaisten näkemyksiä kosteikoista, kuten soista

Jaa

Oulun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat keräävät kansainvälisessä hankkeessa suomalaisten näkemyksiä kosteikoista. Kosteikot ovat monimutkaisia ekosysteemejä, joita luonnehtii maaperän tilapäinen tai pysyvä tulviminen tai kyllästyminen vedellä. Esimerkkejä ovat suot ja tulvatasangot.

Pitkospuupolku kulkee metsäisen suon halki aurinkoisena päivänä.
Roine Piirainen / kuviasuomesta.fi

”Haluamme tietää, mitä ihmiset ajattelevat kosteikoista ja ennallistamistoimenpiteistä sekä millaisia käsityksiä ja asenteita heillä on näitä ekosysteemejä kohtaan”, sanoo professori Tiina Leiviskä Oulun yliopistosta.

Kyselyn päätoteuttaja on belgialainen KU Leuven -yliopisto.

Euroopan unionin rahoittama REWET-hanke edistää makeavetisten kosteikkojen, turvesoiden ja tulvatasankojen kestävää ennallistamista ja suojelua. Kosteikkojen, hiilen ja ilmaston välisen yhteyden ymmärtämiseksi hankkeessa hyödynnetään seitsemää demonstraatioaluetta.

Valituilla alueilla hyödynnetään erilaisia teknologioita kasvihuonekaasujen, biodiversiteetin ja meteorologisten tapahtumien seurantaan. Lisäksi sosiaalista näkökulmaa analysoidaan arvioimalla hankkeen toimien sosiaalista hyväksyntää paikallisten ja keskeisten sidosryhmien keskuudessa sekä eri sukupuolten välillä.

REWET-hanke tukeutuu vahvasti Euroopan kosteikkojen tilan arviointiin ja mallintamiseen. Hanke tarjoaa laajan valikoiman ekosysteemipalveluja sekä soiden ennallistamiseen ja seurantaan kustannustehokkaita ja ympäristöystävällisiä menetelmiä, jotka ovat yhteensopivia tulevaisuuden ilmasto-olosuhteiden kanssa.

Kyselyyn voi vastata osoitteessa oulu.fi/fi/kosteikot

Lisätietoja:

Professori Elina Oksanen, Itä-Suomen yliopisto

Puh. 050 433 1810, elina.oksanen@uef.fi

Professori Tiina Leiviskä, Oulun yliopisto

Puh. 0294 482386 tiina.leiviska@oulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote

Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye