Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti

Jaa

Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.

Lihan alkuperä
Lihan alkuperä Henri Uotila

Asetus koskee naudan-, sian-, lampaan-, vuohen- ja siipikarjanlihaa, myös jauhelihaa. Lihan alkuperä on ilmoitettava, vaikka lihaa olisi ruoka-annoksessa vain vähän. Lihan alkuperämaalla tarkoitetaan maata, jossa eläin on kasvatettu.

Asetus ei koske hevosen- tai riistanlihaa eikä lihavalmisteita tai raakalihavalmisteita. Käytännön esimerkki lihavalmisteesta on vaikkapa ravintolaan valmiina ja kypsennettynä hankittu hampurilaispihvi tai lihapullat. Raakalihavalmisteeksi tulkitaan esimerkiksi valmiiksi marinoitu broilerinliha. Jos ravintolassa marinoidaan tuoreita broilerin rintafileitä, jotka kypsennetään, on lihan alkuperämaa ilmoitettava.

Aterian ainesosana käytetyn lihan alkuperämaa tulee ilmoittaa seuraavanlaisesti: ”alkuperämaa: (EU-maan tai muun kuin EU-maan nimi)”. Jos tarjoilupaikoissa käytetään aterian ainesosana lihaa, ja sen alkuperä ilmoitetaan vapaaehtoisesti Hyvää Suomesta -merkillä, asetuksen edellyttämä tieto lihan  alkuperämaasta täyttyy. 

Alkuperätiedot voi ilmoittaa ruokalistassa, ilmoitustaululla tai sähköisesti esimerkiksi näytöllä. Verkkokaupassa kuluttajalle on annettava samat tiedot kuin tarjoilupaikassa.

Elintarvikevalvonta tarkastaa alkuperämaan ilmoittamisen Oiva-valvonnan yhteydessä. Jos tieto puuttuu, voi se vaikuttaa ravintolan Oiva-arvosanaan.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus on ollut voimassa vuodesta 2019. Helmikuussa sen  voimassaoloaikaa jatkettiin 30.4.2029 saakka.

Lisätietoja: Heidi Siivonen, ruokamarkkina-asiantuntija, 040 568 8802

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla: Lihan alkuperämaamerkinnät tarjoilupaikoissa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye