Helsingin yliopisto teki positiivisen tuloksen vuonna 2024
Operatiivinen tulos oli 1,1 miljoonaa euroa. Sijoitustoiminnan ylijäämä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon.

Helsingin yliopiston vuoden 2024 operatiivinen tulos eli tulos ilman sijoitustoiminnan vaikutusta, oli verojen jälkeen 1,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen.
Budjetoitua selvästi parempi tulos selittyy pääosin opetus- ja kulttuuriministeriön 15 miljoonan euron lisärahoituksesta, jonka käyttö ajoittuu tuleville vuosille. Lisäksi alentuneet työnantajamaksut toivat neljän miljoonan euron säästöt yliopistolle.
Sijoitustoiminnan ylijäämä oli 98 miljoonaa euroa, mikä nosti kokonaistuloksen 99 miljoonaan euroon. Sijoitustoiminnan tulokseen sisältyi 82 miljoonaa euroa sijoitusten arvonmuutoksia.
Opetus- ja kulttuuriministeriön perusrahoitus kasvoi 31 miljoonaa euroa.
Helsingin yliopiston osuus OKM-rahoitusmallin kautta tulevasta rahoituksesta pieneni. Osuus pienenee edelleen vuonna 2025.
Täydentävä rahoitus teki jälleen ennätyksen ja oli yhteensä 352 miljoonaa euroa. Tästä tutkimusrahoitusta oli 257 miljoonaa euroa. Noin puolet tutkimusrahoituksesta on Suomen Akatemian rahoitusta, yhteensä 125 miljoonaa euroa.
Yliopiston operatiiviset kulut nousivat yhteensä kolme prosenttia.
Helsingin yliopiston arvopaperisalkun tuotto oli +18,1 prosenttia vuonna 2024. Salkun arvo oli vuoden lopussa 789 miljoonaa euroa.
Helsingin yliopiston hallitus päätti loppuvuodesta 2023 lisätä sijoitustoiminnan tuotonjakoa perustehtävään vuosittain enintään noin 10 miljoonalla eurolla vuosina 2024−2028. Ylimääräinen tuotonjako kohdistetaan tutkimuksen tukemiseen. Vuonna 2024 rahaa jaettiin yhteensä 7,2 miljoonaa euroa.
Helsingin yliopiston vuoden 2024 tilinpäätös vahvistettiin hallituksen kokouksessa 16.4.2025.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo Berglund, kvestori, marjo.berglund@helsinki.fi, p. 0294122213
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Saimaannorppa on Saimaatakin vanhempi12.6.2025 14:30:24 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus paljastaa, että saimaannorppa on evolutiivisesti selvästi eriytyneempi kuin aikaisemmin on tiedetty. Tutkijat ehdottavatkin, että alalajin sijasta saimaannorpan tulisi olla oma itsenäinen lajinsa.
Täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen käytössä isoja maakohtaisia eroja12.6.2025 11:08:32 EEST | Tiedote
Suomessa täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen (CAM) käyttö laski yleisellä tasolla vuodesta 2014 vuoteen 2023. CAM-hoitojen käyttö on kokonaisuutena tarkastellen pysynyt suhteellisen vakaana viimeisenä vuosikymmenenä Euroopassa. CAM-hoitojen käytössä on kuitenkin jyrkkiä eroja maiden välillä.
Leikkausten jälkeisissä laskimotukos- ja verenvuotoriskeissä huomattavia eroja12.6.2025 09:02:16 EEST | Tiedote
Yli 10 miljoonan potilaan tiedot kattava tutkimus osoittaa, että riskit vaihtelevat huomattavasti leikkaustyypistä riippuen, mikä korostaa yksilöllisen riskinarvioinnin tärkeyttä. Tutkijat kehittivät uuden työkalun leikkauskomplikaatioiden riskien arviointiin.
Ultraprosessoitu ruoka saattaa vaikuttaa aivoihin ja johtaa ylensyöntiin11.6.2025 08:37:27 EEST | Tiedote
Laaja kansainvälinen tutkimus löysi yhteyden ultraprosessoidun ruoan ja aivojen rakenteellisten muutosten välillä.
Henkistä väkivaltaa ei tunnisteta riittävän hyvin lastensuojelussa ja huostaanottopäätöksissä10.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lapsiin kohdistuva henkinen väkivalta tulee lastensuojelun tietoon useimmiten lastensuojeluilmoituksissa. Väkivallan kuvailu kuitenkin hälvenee vähitellen asiakirjoissa ja huostaanotto perustellaan usein lapsen omalla oireilulla tai käyttäytymisellä ilman taustatekijöiden huomiointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme