Jyväskylän yliopisto

Uusi jättivirus eristettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa Suomessa

Jaa

Jyväskylän yliopiston nanotiedekeskuksen tutkijat ovat ensimmäistä kertaa Suomessa eristäneet jättiviruksen, joka nimettiin Jyvaskylavirukseksi. Löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä pohjoisilla alueilla sekä havainnollistaa, että on vielä paljon rakenteita, joiden alkuperää ja toimintoja ei ole kunnolla tutkittu.

Jyvaskylavirukseksi nimetyn jättiläisviruksen kuvia. Viruspartikkeli on noin kaksi kertaa influenssa- tai koronavirusta suurempi.
Jyvaskylavirukseksi nimetyn jättiläisviruksen kuvia. Viruspartikkeli on noin kaksi kertaa influenssa- tai koronavirusta suurempi.

Viruksia on kaikkialla. Useimmat luonnossa esiintyvät virukset ovat vaarattomia ihmisille, ja niillä voi olla tärkeä rooli ekosysteemien toiminnalle. Viime vuosien aikana on löydetty jättiviruksia, jotka voivat olla kooltaan jopa bakteerien kokoisia. Nämä virukset infektoivat ameeboita ja muita mikroskooppisia eliöitä. Suurin osa tähän mennessä tunnistetuista jättiviruksista on löydetty Euroopasta ja Etelä-Amerikasta, ja niiden elinkiertoja ja levinneisyyttä tunnetaan huonosti. 

Suomalaisella jättiviruksella ranskalaisia sukulaisia

Jyväskylän yliopistossa aloitetussa tutkimuksessa eristettiin jättiviruksia ensimmäistä kertaa Suomesta. Jyvaskylavirukseksi nimetty jättivirus löytyi ympäristönäytteitä sekoitettaessa Acanthamoeba castellanii -ameebaviljelmään. Viruspartikkeli on halkaisijaltaan 200 nanometriä, eli noin kaksi kertaa influenssa- tai koronavirusta suurempi. 

- Kansainvälisen yhteistyön avulla selvitimme Jyvaskylaviruksen perimän ja rakenteen, ja sen havaittiin olevan sukua aiemmin Ranskasta eristetyille Marseilleviruksille. Lisäksi ympäristönäytteissä havaittiin muitakin uusia jättiviruksia, iloitsee professori Lotta-Riina Sundberg Jyväskylän yliopistosta. 

Uusi jättivirus säätelee maaperän mikrobipopulaatioita

Tutkijoiden tekemä löytö osoittaa jättivirusten olevan luultua yleisempiä maaperässä ja vesistöissä, jopa pohjoisissa ympäristöissä. 

- Havainto auttaa meitä ymmärtämään paremmin mikrobien välisiä vuorovaikutuksia ja virusten roolia kaikkien eliöiden populaatioiden säätelijänä. Lisäksi tieto tuottaa uutta tietoa jättivirusten rakenteista, selventää Sundberg. 

Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä eLife-sarjassa.

Artikkelin tiedot:

  • G. M. D. F.  Almeida, I. Arriaga, B. L. de Azevedo, M. Leppänen, J. S.Abrahao, J.Andreani, Davide Zabeo, J. Ravantti, N. G. A. Abrescia, L.-R. Sundberg: Genomic and structural insights into Jyvaskylavirus, the first giant virus isolated from Finland. eLife13:RP103492

  • Doi-numero: https://doi.org/10.7554/eLife.103492.3 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Lotta-Riina Sundberg, lotta-riina.sundberg@jyu.fi, +358408053931

Kuvat

Jyvaskylavirukseksi nimetyn jättiläisviruksen kuvia. Viruspartikkeli on noin kaksi kertaa influenssa- tai koronavirusta suurempi.
Jyvaskylavirukseksi nimetyn jättiläisviruksen kuvia. Viruspartikkeli on noin kaksi kertaa influenssa- tai koronavirusta suurempi.
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Bilder är inte bara dekoration – doktorsavhandling visar de många lagren av ord och bilder i äldre bilderböcker (Lundmark)11.6.2025 12:33:27 EEST | Tiedote

Aili Lundmarks avhandling om det svenska språket utmanar uppfattningen om äldre bilderböcker för barn. Avhandlingen visar att illustrationer inte bara är dekorativa tillägg, utan att de ger viktig information som kompletterar den skrivna texten. Enligt Lundmark är den berättelse som växer fram ur kombinationen av ord och bild en mer komplex helhet än den berättelse som förmedlas enbart med ord.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye