Tuore tutkimus: masennusoireilua raportoi joillain hyvinvointialueilla jopa kaksinkertainen määrä nuoria verrattuna toisiin alueisiin
THL on julkaissut ennakkotietoa nuorten mielenterveysoireilusta eri hyvinvointialueilla. Samalla THL julkaisi suositukset toimista kuntien ja hyvinvointialueiden päättäjille. Hyvinvointialueiden ja kuntien tehtävänä on ehkäistä nuorten masennusta huolehtimalla, että ammattilaisilla on edellytykset tarjota nuorille matalan kynnyksen apua. Alueellisia eroja on tärkeää tarkastella kunnissa ja hyvinvointialueilla eli siellä, missä syyt ja ratkaisut voidaan parhaimmin tunnistaa.
Suomessa suurin osa nuorista kokee mielenterveytensä hyväksi, mutta yksi neljästä yläkouluikäisestä raportoi masennuksesta ja yksi viidestä ahdistuksesta. Voimavarat ja hyvinvoinnin haasteille altistavat riskitekijät, kuten kokemus yksinäisyydestä, kerääntyvät tietyille nuorille ja alueille. Masennusoireilua raportoivien nuorten osuus on joillain hyvinvointialueilla kaksinkertainen verrattuna toisiin.
Nuorten mielenterveyden oireilu on aiempien tutkimusten tapaan vähäisintä Etelä-Pohjanmaalla. Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa tutkimukseen vastanneilla nuorilla masennusta, ahdistusta ja päihteiden käyttöä raportoivien nuorten osuus oli korkea, mutta vain pieni osa nuorista koki, että koulusta löytyy aikuinen, jolle voi kertoa ongelmista. Yksinäisyys on yleisintä Lapissa.
”Alueiden väliset erot masennusoireilevien osuudessa ovat hieman suuremmat kuin vuoden 2023 Kouluterveyskyselyssä. Tuloksia on syytä pohtia hyvinvointialueilla suhteessa palveluiden saatavuuteen”, kertoo THL:n ylilääkäri Outi Linnaranta.
Tiedot selviävät THL:n seurantatutkimuksesta, jossa kerätään laajaa aineistoa yläkoululaisten nuorten mielenterveydestä ja voimavaroista. Tutkimuksessa selvitetään muun muassa, kuinka moni nuori tarvitsee ja hakee apua masennukseen, ja kuinka hyvin he saavat apua. Lisäksi siinä arvioidaan hoidon vaikuttavuutta ja kustannuksia verrattuna tilanteeseen, jossa hoito ei toteudu masennuksesta huolimatta. Nyt julkaistu aineisto on kerätty vuosina 2024–2025.
Tuore tutkimustieto auttaa alueita tarkastelemaan tietojaan suhteessa muihin
Yleisesti nuorten mielenterveyttä kuormittaa esimerkiksi koulumaailman lisääntyvät vaatimukset itseohjautuvuudesta, vähentynyt liikunta ja perheiden taloudellisen liikkumavaran väheneminen.
”Hyvinvointialueet ja kunnat tuntevat parhaiten paikalliset syyt nuorten mielenterveyden ja avun saannin haasteille. Tutkimukseemme osallistuneet kunnat ja hyvinvointialueet voivat julkaisemamme tiedon avulla tarkastella oman alueensa tilannetta suhteessa muihin alueisiin ja hyödyntää tietoa palvelujen kehittämisen tukena”, sanoo Linnaranta.
Nuorten vuorovaikutusohjannan seuranta Suomessa -tutkimus on osa strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa IMAGINE-hanketta. Aineisto tarkentuu vielä ja tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisissä lehdissä vuonna 2026.
Alueelliset erot mielenterveydessä ja voimavaroissa on huomioitava palveluiden kehittämisessä hyvinvointialueilla
THL on julkaissut päättäjille suosituksia nuorille suunnattujen palvelujen parantamiseksi. Suositukset päättäjille nuorten mielenterveyden tukemiseksi kunnissa ja hyvinvointialueilla ovat:
- Palvelurakenteita selkeyttämällä sujuvoitetaan hoitopolkuja ja helpotetaan johtamista.
- Opiskeluhuoltopalveluita lasten ja nuorten keskeisenä lähipalveluna tulee vahvistaa.
- Palvelut tulee järjestää käyttäjilleen saavutettaviksi.
- Työn vaikuttavuutta parannetaan näyttöön perustuvin menetelmin ja vahvistamalla osaamista.
- Lasten ja nuorten hyvinvointia vahvistetaan tukemalla perheitä ja vanhempia.
Lisäksi alueelliset erot nuorten tilanteessa on huomioitava niin kunnissa kuin hyvinvointialueillakin.
”Viimeisen viiden vuoden aikana kouluissa työskenteleville ammattilaisille on tarjottu menetelmällistä koulutusta, jolla masennusta voidaan ehkäistä. Vuorovaikutusohjanta on lyhytmenetelmä, joka on osoittautunut toimivaksi matalan kynnyksen avuksi nuorille. Johtajilta tarvitaan nyt tukea ja riittävää resurssia, jotta osaaminen ei valu hukkaan ja sitä hyödynnetään myös jatkossa. Näin tuetaan myös nuorten kokemusta siitä, että apua on tarvittaessa saatavilla nopeasti ja helposti”, toteaa ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä.
Lisätietoja:
Nuorten vuorovaikutusohjannan käyttöönotto Suomessa -tutkimus, IMAGINE-hanke
Tutustu tutkimuksen tuloksiin IMAGINE-hankkeen verkkosivuilla. Voit tarkastella verkkosivuilla kaikkien tutkimuksessa mukana olevien hyvinvointialueiden ja kuntien tietoja.
Outi Linnaranta
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7517
etunimi.sukunimi@thl.fi
Julkaisu: Lasten ja nuorten mielenterveysoireilu yleistyy ‒ mitä päättäjä voi tehdä palvelujen parantamiseksi?
Tutustu suosituksiin täällä (julkari.fi).
Terhi Aalto-Setälä
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7437
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202519.6.2025 11:44:48 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 19.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet Ke 25.6. Miten eri maissa on järjestetty sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ja miten näitä malleja voitaisiin soveltaa Suomessa? Julkaisemme selvityksen, jossa esitellään neljä erilaista järjestämisen tapaa ja pohditaan niiden soveltuvuutta Suomeen. Järjestämme aiheesta ke 25.6. Porin Suomi Areenassa myös julkistus- ja keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa ovat paikalla ja haastateltavissa THL:n pääjohtaja Mika Salminen, johtava tutkija Liina-Kaisa Tynk
THL on havainnut merkittäviä virheitä hyvinvointialueiden toimittamissa diagnoositiedoissa – asiaa selvitetään yhdessä alueiden kanssa17.6.2025 12:49:11 EEST | Tiedote
THL on havainnut huomattavia virheitä hyvinvointialueiden toimittamissa perusterveydenhuollon diagnoositiedoissa. Virheet liittyvät useiden alueiden toimittamiin tietoihin pitkäaikaissairauksien diagnoosimääristä, ja ne koskevat ainakin vuotta 2023. Pitkäaikaissairauksia ovat muiden muassa sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, reuma ja syövät. Useat hyvinvointialueet ovat toimittaneet THL:lle tiedot pitkäaikaisdiagnoosien määrästä virheellisesti niin, että ne näkyvät käyntisyinä. Toisin sanoen esimerkiksi verenpainetautia sairastavan käynti hengitystieinfektion takia lääkärissä näkyy tiedoissa myös verenpainetaudin hoitokäyntinä. Kun tällaisia hengitystieinfektiokäyntejä on useita, pitkäaikaisdiagnoosien määrä rekisterissä alkaa kasvaa merkittävästi. Käynnin pitäisi näkyä rekisterissä ainoastaan hengitystieinfektion käyntinä. ”Useiden alueiden diagnoosimäärät ovat huomattavasti suurempia kuin mitä ne ovat olleet aiempina vuosina”, sanoo THL:n yksikönpäällikkö Jan Magnusson. Virheellisiä
Kutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1017.6.2025 09:15:11 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä? Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikk
THL:n Kouluterveyskysely: Aiempaa useampi 8.–9.-luokkalainen kokee terveydentilansa hyväksi17.6.2025 04:00:00 EEST | Tiedote
Perusopetuksen 8. ja 9. luokan oppilaista 78 prosenttia kokee terveydentilansa melko tai erittäin hyväksi, selviää keväällä 2025 toteutetun Kouluterveyskyselyn ennakkotuloksista. Osuus on lisääntynyt viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2023.
THL viikolla 25/202512.6.2025 15:35:46 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 12.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 17.6. Ennakkotuloksia keväällä 2025 toteutetusta Kouluterveyskyselystä. Koettu terveys, ahdistuneisuus ja kiusaaminen 8.-9-luokkalaisilla. Lisätiedot: johanna.leinonen(at)thl.fi, puh. 029 524 7678 ke 25.6. Julkaisemme selvityksen sosiaali- ja terveydenhuollon eri järjestämismalleista. Selvityksessä esitellään muissa maissa käytössä olevia tapoja järjestää sote-palvelut ja pohditaan, miten malleja voitaisiin soveltaa Suomessa. Järjestämme aiheesta keskiv
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme