Jyväskylän yliopisto

Liikunta ja kuidut muokkaavat suolistomikrobiston toimintaa – edistävät maksan ja koko kehon terveyttä

Jaa

Yhteiselo ihmisen ja mikrobien välillä näkyy erityisesti suolistossa, jossa bakteerien tuottamat aineenvaihduntatuotteet vaikuttavat koko kehon terveyteen. Väitöstutkimuksessa selvitettiin, miten suolistomikrobisto reagoi liikuntaan ja ravitsemukseen sekä miten nämä muutokset voivat lievittää metabolista rasvamaksatautia. Tutkimus osoitti, että sekä fyysinen aktiivisuus että prebioottikuitujen lisääminen ruokavalioon muokkaavat mikrobiston aineenvaihduntaa, mikä voi parantaa metabolista terveyttä. 

Jukka Hinttikka
Jukka Hinttikka Jukka Hintikka

Suolistomikrobisto muodostaa keskeisen osan ihmisen aineenvaihduntaa hyödyntämällä sulamatonta ravintoa ja tuottamalla metaboliitteja, jotka vaikuttavat koko kehoon – erityisesti suoli-maksa-akselin kautta. Mikrobiston epätasapaino onkin yhteydessä metaboliseen sairauteen liittyvän rasvamaksan (MASLD) kehittymiseen.  

Sekä prebiootit että fyysinen aktiivisuus edistävät mikrobiston monimuotoisuutta ja hyödyllisten kantojen kasvua, ja mikrobien aineenvaihduntatuotteet voivat välittää terveysvaikutuksia. Jukka Hintikka tutki väitöskirjassaan, miten liikunta ja ravitsemus muuttavat mikrobien aineenvaihduntaa sekä kehitti menetelmiä mikrobidatan ja metabolomiikan yhdistämiseen. 

Liikunta ja prebiootit muokkaavat mikrobien kemiallista ympäristöä 

Kuuden viikon kestävyysliikuntaohjelma aiheutti merkittäviä muutoksia sekä suolistomikrobiston koostumuksessa, että koko kehon aineenvaihdunnassa. Erityisesti seerumissa havaittiin kasvua vapaissa fosfolipideissä ja suolistossa niiden hajoamistuotteissa. Tämä näytti korreloivan hyödyllisen Akkermansia-bakteerin kasvuun.  

“Nämä muutokset viittaavat siihen, että liikunta voi edistää mikrobiston monimuotoisuutta ja terveyttä edistävien kantojen kasvua”, Hintikka sanoo. 

Xylo-oligosakkaridi (XOS) -kuitujen lisääminen ruokavalioon vähensi merkittävästi koe-eläimillä havaittua maksan rasvoittumista ja tulehdustilaa, ihmisillä niiden hyöty taas vaihteli yksilöiden välillä. Interventio näytti erityisesti vähentävän haitallisten aminohappometaboliittien määrää suolistossa, mikä liittyi proteiineja hajottavien bakteerikantojen vähenemiseen. Parhaiten interventioon reagoineilla henkilöillä havaittiin enemmän näitä metaboliitteja ja bakteerisukujen Bacteroides ja Faecalibacterium epätasapainoinen suhde ennen interventiota. 

Metabolinen oireyhtymä ja siihen liittyvä rasvamaksa on globaali terveyshaaste, ja sen hoitoon ei ole yhtä lääkettä. Tutkimus tukee käsitystä, että ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä voidaan vaikuttaa suolistomikrobiston kautta maksan terveyteen. Tuloksia voidaan hyödyntää uusien ravinto- ja liikuntastrategioiden kehittämisessä. 

Jukka Hintikan väitöskirjan ” Associations of microbial metabolism with metabolic health and physical activity – The gut-liver axis in the focus of metabolomes and microbiomes” tarkastustilaisuus järjestetään pe 16.5 klo 12:00 Jyväskylän yliopiston salissa L304. 

Vastaväittäjänä toimii professori Matej Orešič (Turun Yliopisto) ja kustoksena yliopistonlehtori, dosentti Satu Pekkala (Jyväskylän Yliopisto). 

Väitöstilaisuutta voi seurata myös etänä: https://r.jyu.fi/vaitos-hintikka160525https://r.jyu.fi/vaitos-hintikka160525 

Väitöskirja JYX-julkaisuaineistossa:  https://jyx.jyu.fi/jyx/Record/jyx_123456789_101650 

Lisätietoja: 

Jukka Hintikka, väitöskirjatutkija
Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
jukka.e.hintikka@jyu.fi , +358 40 8055162 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Muuttolintujen kevät -sovellus laajenee – nyt tutkitaan myös, miltä luonto tuntuu19.6.2025 11:59:45 EEST | Tiedote

Muuttolintujen kevät -sovelluksen avulla kuka tahansa voi osallistua lintujen kevätmuuton seurantaan ja lintulajien oppimiseen ja tuottaa samalla arvokasta tutkimustietoa. Sovellus kokoaa havaintoja laajasti eri puolilta Suomea ja nyt myös Ruotsista, tarjoten tutkijoille tärkeää dataa muuttolintujen liikkeistä. Uusimman päivityksen myötä lintuhavainnon lisäksi käyttäjä voi nyt tallentaa myös oman luontokokemuksensa – tekoälyn tukemana.

Biopankkitutkimuksessa kartoitettiin tyypin 2 diabetesta sairastavien elämäntapoja19.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Biopankin yhteistyötutkimuksessa kerättiin tietoa tyypin 2 diabeetikoiden elämäntavoista. Elämäntapakysely lähetettiin 1580 keskisuomalaiselle tyypin 2 diabeetikolle maalis-toukokuussa ja siihen vastasi 515 henkilöä. Jokaisen kyselyyn vastanneen panos on merkittävä ja korvaamaton apu tutkimukselle. Tutkimusryhmä esittää lämpimät kiitoksensa kaikille tutkimukseen osallistuneille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye