Paperittomien oikeutta sosiaali- ja terveyspalveluihin ei saa heikentää
Hallitus esittää paperittomien sotepalveluiden kiristämistä. Tavoitteena on tehostaa paperittomien maasta poistumista sekä turvata yleinen järjestys ja turvallisuus. Toinen toistaan seuraavat kiristykset ennestään haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämään eivät lisää turvallisuutta, vaan pahimmillaan rikollisuutta. Siksi emme kannata esitystä.

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen paperittomien sotepalvelujen muuttamisesta. Jatkossa ilman virallista oleskeluoikeutta Suomessa oleskeleville EU:n ulkopuolisille kansalaisille ei olisi lakisääteistä velvoitetta järjestää kiireellisen hoidon lisäksi välttämättömiksi arvioituja terveydenhuollon palveluita.
Hallituksen esityksen tavoitteena on tehostaa paperittomien maasta poistumista ja turvata yleinen järjestys ja turvallisuus. Tämä on väärä keino.
”Näkemyksemme ja pitkäaikainen kokemuksemme haavoittuvassa asemassa olevien maahantulijoiden parissa on, että hallituksen toinen toistaan seuraavat kiristykset johtavat täysin päinvastaiseen tilanteeseen. Ne ajavat ihmisiä epätoivoisiin tilanteisiin ja hyväksikäytön uhreiksi. Pahimmillaan kiristykset eivät lisää järjestystä, vaan rikollisuuden riskiä”, sanoo Diakonissalaitoksen kansainvälisyys ja maahantulijat -palvelualueen johtaja Sari Hammar.
On kaikkien etu, että myös paperittomilla on perusedellytykset ihmisarvoiseen elämään. Tähän sisältyy riittävien sosiaali- ja terveyspalvelujen saaminen.
”On hyvä muistaa, että paperittomuuteen ajaudutaan monesta syystä. Kaiken kaikkiaan on tärkeää, ettei yhteiskunnassamme kenenkään tarvitsisi piiloutua näkymättömiin. Sote-palvelujen tarjoaminen suojaa koko yhteiskuntaa esimerkiksi tarttuvien tautien riskeiltä, mutta myös epätoivottavien lieveilmiöiden kasvulta”, Hammar jatkaa.
Paperittomana Suomessa oleskelevien määrä on lakiesityksen mukaan 3000–4000 ihmistä. Suurin osa heistä oleskelee Helsingissä, ja Helsingin kaupunki aikoo jatkaa välttämättömien terveyspalvelujen tarjoamista tulevaisuudessakin omasta budjetistaan.
Asiantuntija-arviomme hallituksen esityksestä:
- Paperittomien palvelujen heikentäminen ei tule lisäämään maasta poistumista, päinvastoin. Heidät tullaan ajamaan entistä heikompaan ja haavoittuvaisempaan asemaan laittomille työmarkkinoille heidän etsiessään mahdollisuuksia rahoittaa tarvittava hoitoon pääsy sekä elämisensä mahdollisuudet muutenkin. Tätä kautta he päätyvät usein erilaisen hyväksikäytön kohteiksi. Polku jatkuu pahimmillaan ihmiskaupan uhreiksi tai he katoavat niin sanotusti maan alle eivätkä hakeudu tarvittaviin palveluihin tai edes järjestökentän toiminnan piiriin.
- Esityksessä mainittu yksilöllinen lääketieteellinen arvio välttämättömän kiireettömän hoidon myöntämisessä lisää tulkinnanvaraisuutta ja siten eriarvoisuutta. Näkemyksemme mukaan haavoittuvaisuus koskee kaikkia paperittomia, jolloin on tarpeetonta erotella, ketkä tästä ryhmästä saavat kiireellisen hoidon lisäksi välttämätöntä hoitoa ja ketkä eivät. Useiden erilaisten kriteerien olemassaolo lisää paperittomia palvelutilanteessa kohtaavien epävarmuutta ja vie entisestään niukkoja resursseja, kun erilaisia oikeutuksia joudutaan selvittelemään.
- Kaiken kaikkiaan puhumme Suomessa erittäin pienestä marginaaliryhmästä ihmisiä. Hallituksen esitys puhuu 3000–4000 henkilöstä. On edullisempaa tarjota hoitoa varhaisessa vaiheessa ennen kuin erilaisten sairauksien oireet pahenevat tai kroonistuvat ja tarvitaan vaativampaa sairaanhoitoa. Hoitoon pääsemisen rajaus siis pahimmillaan lisää kustannuksia.
- Eri hallitusten tekemien linjausten myötä paperittomina Suomessa elävien oikeudet ja etuudet ovat muuttuneet useita kertoja, eikä viranomaisilla tai terveydenhuollon henkilökunnalla ole välttämättä tietoa, miten heidän tulee toimia paperittomia kohdatessaan. Tämä itsessään kuormittaa palvelujärjestelmää ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Tiedämme, että tilanne kentällä on hyvin sekava jo nyt.
Lähtökohtaisesti jo olemassa olevien rajoitettujen sote-palveluiden heikentämisellä saadaan toteutuessaan aikaan entisestään lisää ongelmia haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden keskuudessa. Terveys on ihmisoikeus, ja toivomme, että se turvataan jatkossakin kaikille yhdenvertaisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari HammarPalvelualuejohtaja, kansainvälisyys ja maahantulijat
Puh:+358 50 4139812sari.hammar@hdl.fiMiinukka Tuominen-HakoilaVaikuttamistyön päällikkö
Puh:+358 40 705 8256miinukka.tuominen-hakoila@hdl.fiJenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat

Diakonissalaitos tekee työtä ihmisarvoisen elämän puolesta
Säätiön yleishyödyllisen toiminnan avulla tuetaan kaikkein haavoittuvammassa asemassa olevia. Säätiön omistama yhteiskunnallinen yritys Rinnekodit tarjoaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Lisäksi Diakonissalaitos on mukana koulutustoiminnassa. Yhdessä säätiökonsernin eri toimialat rakentavat oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa. Diakonissalaitos on vastuullinen työpaikka 3 400 ammattilaiselle, jotka tekevät työtä sydän mukana. Kaiken toiminnan keskiössä on ihminen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Tukea siellä missä tarve on – uusi opas tukee etsivää ja jalkautuvaa päihdetyötä16.6.2025 09:59:19 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kehittämä toimintamalli tarjoaa konkreettisia työkaluja ja näkökulmia päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten tukemiseen heidän omassa elinympäristössään. Oppaassa kuvataan matalan kynnyksen työmuoto, joka on tavoittanut yli 5 500 ihmistä ja tuottanut 28 000 kohtaamista vuosina 2019–2024.
Oppeja kadulla tehtävästä päihdetyöstä | Webinaari 16.6. klo 13–14.306.6.2025 14:10:53 EEST | Kutsu
Päihdeongelmat ovat Suomessa viime vuosina lisääntyneet. Katukulttuurissa tapahtuneet muutokset ja päihteiden saatavuuden lisääntyminen ovat tehneet etsivästä ja jalkautuvasta työstä entistäkin tärkeämpää.
Diakonissalaitos käynnistää Suomen ensimmäisen kanssatutkimuksen neurokirjosta2.6.2025 09:39:23 EEST | Tiedote
Miten neurokirjon aikuiset kokevat arjen haasteet, vahvuutensa ja saamansa tuen? Kokemusosaamisesta ammentava tutkimus tuottaa uutta ja ainutlaatuista tietoa neurokirjon aikuisten kokemuksista ja tuen tarpeista.
Tarvitsemme radikaalia sopua! - Vastakkainasettelun ajassa toisen arvostava kohtaaminen on radikaali teko22.5.2025 10:13:48 EEST | Tiedote
Erimielisyys on arkea, mutta kohtaamisen tapa on valinta. Diakonissalaitos vahvistaa työtään yhteiskuntarauhan ja parempien kohtaamisten eteen ja peräänkuuluttaa samaa myös muilta. Minkä arjessa sopua edistävän teon sinä teit viimeksi? Minkä arjessa sopua edistävän teon voisit tehdä tänään?
Vamos Kuopio juhlii 10-vuotista taivaltaan – juhlatilaisuus 23.5.202519.5.2025 08:00:00 EEST | Kutsu
Vamos Kuopio on kymmenen vuoden aikana tukenut tuhansia koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria Pohjois-Savossa. Toiminta on vastannut aina alueen ajankohtaisiin haasteisiin, kuten ilman huoltajaa alaikäisenä Suomeen saapuneiden nuorten tukemiseen vuonna 2015, mielenterveyspalveluiden saatavuusongelmiin, koronapandemian vaikutuksiin sekä yleisesti NEET-nuorten (not in education, employment or training) tarpeisiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme