Etelä-Savon ELY-keskus päivittää kalliosinisiiven esiintymistietoja Mikkelin Yöveden alueella
Mikkelin Yöveden alueelta on aikaisempia hajatietoja erittäin uhanalaisen kalliosinisiiven esiintymisestä. Lajia esiintyy alueella avoimilla kallioilla ja kallioisilla kedoilla. Tietoja päivitetään ajantasaisen tiedon saamiseksi lajin esiintymisestä. ELY-keskus selvittää lajin esiintymistä touko-kesäkuun aikana.

Nimensä mukaisesti kallioilla, kivikkorinteillä ja kalliokedoilla elävä erittäin uhanalainen kalliosinisiipi (Scolitantides orion) kuuluu sekä rauhoitettuihin että erityisesti suojeltaviin lajeihin. Tyypillisesti se lentää touko-kesäkuussa, melko lähellä kallion pintaa.
Muista samannäköisistä sinisiivistä se on tunnistettavissa siipien alapinnan voimakkaasta tummasta täplityksestä. Tunnistaminen vaatii kuitenkin tarkkuutta, ja epäillessään löytäneensä kalliosinisiiven kannattaa ottaa huomioon myös ympäristön soveltuvuus lajille havaintoa tehdessä.
Kalliosinisiiven toukka elää maksaruohoilla, lähinnä isomaksaruoholla (Hylotelephium telephium), joten laji vaatii lisääntyäkseen sopivia maksaruohoa kasvavia kalliomaastoja. Kalliosinisiiven kelpuuttaman lisääntymispaikan voi tunnistaa pienistä yksittäisistä valkoisista munista maksaruohon lehdillä. Yleensä tällaisia sopivia paikkoja esiintyy vesistöjen lähellä.
Harvinaista kalliosinisiipeä voi auttaa hoitamalla esiintymispaikkaa
Kalliosinisiipi on taantunut tai hävinnyt monilla vanhoilla esiintymispaikoillaan sopivien avointen ympäristöjen umpeenkasvun, metsäpalojen ja kulotuksen vähenemisen sekä mahdollisesti kallioiden rakentamisen ja maankäytön vuoksi. Saimaan alueen kannat ovat kuitenkin paikoin elpyneet 2000-luvulla ja uusia elinpaikkoja on löytynyt kallioisilta saarilta.
Kalliosinisiipi hyötyy esiintymispaikoilla tehtävistä hoitotoimista ja omalla mökkitontilla esiintyvää kalliosinisiipeä voi halutessaan auttaa esimerkiksi lisäämällä esiintymispaikan avoimuutta niittämällä peittävää kasvillisuutta. Tällöin on kuitenkin varottava, ettei toukan ravintokasvi maksaruoho tule niitetyksi.
Paras ajankohta kalliosinisiiven havaitsemiseen on alkukesä.
Yhteyshenkilöt
Juho Kolehmainenluonnonsuojeluasiantuntija
Puh:0295 024 133juho.kolehmainen@ely-keskus.fiMarika Laxluonnonsuojeluasiantuntija
Puh:0295 024 050marika.lax@ely-keskus.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella ja koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli
puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus
Leväseuranta käynnistynyt Etelä-Savossa - levätilanne rauhallinen19.6.2025 12:47:21 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen ja maakunnallinen sinileväseuranta on käynnistynyt kesäkuun alussa ja seuranta jatkuu syyskuun loppuun saakka. Seurantakaudella sinileviä havainnoidaan ja niiden esiintymisestä tiedotetaan valtakunnallisesti viikoittain kesäkuun alusta elokuun loppuun. Etelä-Savossa tiedotetaan paikallisesti kuukausittain tai useammin sinilevätilanteen mukaan. Etelä-Savon leväseurannasta vastaa ELY-keskuksen kanssa yhteistyössä Suomen ympäristökeskus, kunnat ja yksityishenkilöt. Havainnoitsijat tallentavat levähavainnot Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Järvi-meriwiki-verkkopalveluun tai ilmoittavat havaintonsa ELY-keskukselle havainnon tallentamiseksi. Etelä-Savon alueella on 15 viikoittain seurattavaa havainnointipaikkaa.
Itä-Suomeen vahva elinvoimakeskus vuonna 2026 – viraston toimipaikat Kuopioon, Joensuuhun ja Mikkeliin19.6.2025 09:05:02 EEST | Tiedote
Hallituksen esitys valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi on hyväksytty. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta nykyisten ELY-keskusten pohjalta. Samalla perustetaan valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueelle perustetaan Itä-Suomen elinvoimakeskus, jolla on toimipaikat Kuopiossa, Joensuussa ja Mikkelissä.
Haitallisiksi vieraslajeiksi luokiteltujen viitapihlaja-angervon ja valkopajuangervon siirtymäaika päättyy17.6.2025 14:14:24 EEST | Tiedote
Viitapihlaja-angervo ja valkopajuangervo ovat olleet suosittuja lajeja pihojen pensasaidoissa ja kaupunkien puistoalueilla. Ympäristöön levitessään ne kuitenkin muodostavat laajoja ja tiiviitä kasvustoja vieden tilaa alkuperäiseltä lajistolta, jonka takia ne on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi vuonna 2023. Lajeille annettiin kahden vuoden siirtymäaika, joka päättyy tänä kesänä 15.8.2025. Sen jälkeen niiden maahantuonti, kasvatus, myynti ja muu hallussapito sekä ympäristöön päästäminen on kiellettyä.
Etelä-Savon Jurakausi-hanke tuotti toimintamallin uusien sisältöjen kehittämiseksi vajaakäyttöisille rakennuksille17.6.2025 11:10:15 EEST | Tiedote
Etelä-Savon ELY-keskuksen hanke Julkisen rakennuskannan uudet sisällöt (Jurakausi) haki vastauksia kysymykseen, kuinka etsiä uutta käyttöä vajaakäyttöiselle julkiselle rakennuskannalle, ja miten uuden käytön edellyttämät muutokset voidaan tehdä taloudellisesti, teknisesti ja arkkitehtonisesti kestävällä tavalla. Hankkeen tulokset ovat hyödynnettävissä valtakunnallisesti ja nyt julkaistu kolmena verkkojulkaisuna.
Puolustustarvikealan yritysverkosto Savo Defence vieraili Pirkanmaalla9.6.2025 16:18:48 EEST | Tiedote
Puolustustarvikealan yritysverkosto Savo Defence järjesti viranomaisille ja sidosryhmille kutsuvierasmessut Ylöjärvellä. Messuilla esiteltiin jäsenyritysten teknologioita ja palveluita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme