Työterveyslaitos kutsuu työpaikkoja kehittämään resilienssiä kokonaisturvallisuuden lisäämiseksi
Työterveyslaitos kutsuu kaikki Suomen työpaikat osallistumaan yhteiseen resilienssityöhön. Resilienssin tarve kasvaa niin yritysten kuin koko maan toimintakyvyn varmistamisessa. Resilienssin kehittäminen työpaikoilla parantaa samalla yhteiskunnallista varautumista.
Työterveyslaitoksen mediatiedote 20.5.2025
– Hyvällä resilienssillä organisaatiot voivat varmistaa koko yhteiskunnan toiminnan jatkuvuuden ja toipumisen kaikissa olosuhteissa. Erityisen tärkeää on, että turvallisuuskriittiset toimijat ja huoltovarmuuskriittiset toimijat säilyttävät resilienssinsä, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula korostaa.
– Jokaisella työpaikalla pystytään vahvistamaan resilienssiä muodostamalla yhteistä tilannekuvaa ja keskustelemalla yhteisestä suunnasta. Työpaikkojen laadukkaalla päätöksenteolla on iso merkitys koko yhteiskunnan resilienssiin, Koivula muistuttaa.
Työterveyslaitos esitteli näkemyksiään medialle siitä, miten työpaikat voivat ottaa nykyistä enemmän vastuuta turvallisuudesta vuosittaisen Nolla tapaturmaa -foorumin seminaarin yhteydessä Jyväskylässä.
Nolla tapaturmaa –foorumi on työpaikkojen verkosto, joka motivoi ja rohkaisee työpaikkoja tavoittelemaan korkeaa työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin tasoa. Nyt aloitettava yhteinen resilienssityö on tarjolla kaikille työpaikoille, eikä osallistuminen edellytä jäsenyyttä Nollikseksi kutsutussa toiminnassa.
Resilienssi takaa toiminta- ja toipumiskyvyn
Työpaikkojen resilienssillä tarkoitetaan työpaikan muutoskykyä ja kriisinkestävyyttä. Resilienssin kulmakiviä ovat toimintakyky, toipuminen ja sopeutuminen. Nämä edistävät organisaation kykyä selviytyä muutoksista ja vaaratilanteista.
– Muutoskykyinen organisaatio ei lamaannu, vaan pystyy toimimaan missä tahansa yllättävässä tilanteessa, toteaa vanhempi asiantuntija Miira Heiniö Työterveyslaitoksesta.
Muutokset voivat olla äkillisiä tai vähitellen tapahtuvia, ja ne vaativat sopeutumista. Parhaiten selviytyvät ne organisaatiot, jotka ovat määrätietoisesti kehittäneet muutosvalmiuttaan. Resilientti organisaatio valmistautuu erilaisiin häiriötilanteisiin, kykenee ylläpitämään keskeiset toimintonsa ja sopeutuu uuteen tilanteeseen jatkaen samalla aktiivista toimintaympäristön seurantaa.
Resilienssiä vahvistetaan yhteisellä tekemisellä
Resilienssin vahvistaminen vaatii organisaatioilta osaamista ja määrätietoista yhdessä tekemistä. Siksi on syytä panostaa varautumiseen ennalta. Resilienssityössä tärkeitä tekijöitä ovat ihmisten ja asiantuntemuksen arvostaminen, luottamuksen ja psykologisen turvallisuuden vahvistaminen sekä yhteinen kehittäminen.
– Keskeistä on pitää kaikki mukana, ymmärtää yhteinen suunta, kehittää ja ennakoida yhdessä. Ennakoiva päätöksenteko ja jatkuvuudenhallinta kuuluvat kaikkien työhön. On tärkeää ymmärtää, että jokainen on tärkeä osa työyhteisöä niin hyvän sään aikaan kuin kriisin keskelläkin, Heiniö painottaa.
Työterveyslaitos kutsuu työpaikat yhteiseen resilienssityöhön
– Kutsumme kaikki Suomen työpaikat mukaan yhteiseen resilienssityöhön. Meillä on valmiita sisältöjä ja maksuttomia työkaluja, kertoo työturvallisuusyksikön johtaja Tommi Alanko Työterveyslaitoksesta.
– Kerromme lisää lähiaikoina ja kehitämme resilienssityötä yhdessä työpaikkojen kanssa. Osallistuville työpaikoille on luvassa uusinta tietoa ja käytäntöjä resilienssin ja toiminnan jatkuvuuden kehittämiseen, Alanko summaa.
– Nollis-toiminnan kasvu osoittaa tarpeen ja tilauksen yhteiselle tekemiselle ja resilienssityölle. Resilienssityö on tarjolla kaikille suomalaisille työpaikoille, eikä edellytä verkoston jäsenyyttä.
Myös Nolla tapaturmaa –foorumia voidaan tehokkaasti hyödyntää resilienssioppien levittämisessä työelämään. Verkosto tavoittaa lähes 600 jäsentyöpaikkaa ja noin 18 prosenttia suomalaisista työntekijöistä.
Ilmoittaudu mukaan
Kiinnostuneet työpaikat voivat ilmoittautua mukaan antamalla yhteystietonsa. Vapaamuotoisia ilmoittautumisia otetaan jo vastaan osoitteessa resilienssi@ttl.fi
Tutustu myös
- Työkuormituksen hallinta ulkoisessa kriisissä – opas turvallisuuskriittisten alojen työpaikoille
- Lue Resilientin organisaation päätöksenteko -hankkeen loppuraportti: Kohti resilienttiä päätöksentekoa työturvallisuudessa: Resilientin organisaation päätöksenteko - tiedolla johtaminen työturvallisuudessa (resdata) -hankkeen loppuraportti (julkari.fi)
- Monimutkaisen päätöksen muistilista sivulta Työturvallisuuden kehittäminen | Työterveyslaitos
- Oppimateriaali resilienssin kehittämiseen: Resilienssi ja jatkuvuudenhallinta | Työterveyslaitos
- Työpaikan resilienssityökalusarja Mielenterveyden työkaluissa | Työterveyslaitos
Lisätiedot
- Pääjohtaja Antti Koivula, Työterveyslaitos, puh. 0304742340, antti.koivula@ttl.fi
- Johtaja Tommi Alanko, Työterveyslaitos, puh. 040 719 2521, tommi.alanko@ttl.fi
- Vanhempi asiantuntija Miira Heiniö, Työterveyslaitos, puh. 043 826 6206, miira.heinio@ttl.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha Hietanenmediaviestinnän erityisasiantuntijaTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtoviestintäpäällikköTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Puh:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLinkit
Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin asiantuntija, joka tutkii, palvelee ja vaikuttaa.
Kehitämme asiakkaidemme kanssa hyviä työyhteisöjä ja turvallisia työympäristöjä sekä tuemme työntekijöiden työkykyä. Asiakkaitamme ovat työpaikat, päättäjät, kansalaiset, työterveysyksiköt sekä muut työhyvinvointia kehittävät organisaatiot.
Visiomme on ”Hyvinvointia työstä”, sillä terveellinen, turvallinen ja mielekäs työ luo hyvinvointia. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Henkilöstön määrä on noin 500.
Lisätietoja:
Medialle-sivulta löydät asiantuntijoiden yhteystiedot, mediakalenterin ja aiemmat tiedotteemme.
Tilaa uutiskirjeemme suoraan sähköpostiisi.
X: @tyoterveys (fi), @FIOH (en)

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Työterveyslaitos
Internationellt samarbete skapar nya möjligheter för att främja mental hälsa på arbetsplatser17.6.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Många länder möter liknande utmaningar när det gäller hantering av psykosociala faktorer på arbetsplatsen. Genom att dela kunskap och goda praxis över nationsgränser skapas möjlighet att försöka lösa dessa utmaningar tillsammans. Första hjälpen-förpackningen för mental hälsa erbjuder akut hjälp till små arbetsplatser för att stödja medarbetarnas mentala välbefinnande.
Kansainvälinen yhteistyö tuo uusia mahdollisuuksia mielenterveyden tukemiseen työpaikoilla17.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Monissa maissa kohdataan samankaltaisia haasteita psykososiaalisten tekijöiden käsittelemisessä työpaikoilla. Jakamalla osaamista ja hyviä käytänteitä yli valtiorajojen näitä haasteita voidaan pyrkiä ratkomaan yhdessä. Mielenterveyden ensiapupakkaus tarjoaa ensihätään apua pienille työpaikoille työntekijöiden mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.
International collaboration brings new opportunities to support mental health in workplaces17.6.2025 08:00:00 EEST | Press release
In many countries, similar challenges related to mental health are encountered in workplaces. By sharing expertise and best practices across borders, these challenges can be addressed collectively. The Mental Health First Aid Kit offers immediate support for small workplaces in promoting employees' mental well-being.
Fördelarna med distansarbete fördelas inte jämnt – effekterna varierar mellan olika arbetstagargrupper16.6.2025 06:00:00 EEST | Pressmeddelande
Distansarbete kan öka välbefinnandet och lätta på arbetsbördan, men det gynnar inte alla lika mycket. Till exempel kan upplevelserna skilja sig åt mellan chefer och arbetstagare. Arbetshälsoinstitutets longitudinella undersökning inom projektet HYMY ger ny information om varför distansarbete kan försvaga förtroendet och gemenskapen – och i vilka roller och livssituationer det kan stödja välbefinnandet.
Etätyön hyödyt eivät jakaannu tasan – vaikutukset vaihtelevat työntekijäryhmittäin16.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Etänä työskentely voi lisätä hyvinvointia ja keventää työtaakkaa, mutta se ei hyödytä kaikkia yhtä paljon. Esimerkiksi esihenkilöiden ja työntekijöiden kokemukset voivat poiketa toisistaan. Työterveyslaitoksen HYMY-hankkeen pitkittäistutkimus tarjoaa uutta tietoa siitä, miksi etätyö voi heikentää luottamusta ja yhteisöllisyyttä ja millaisissa rooleissa ja elämäntilanteissa se voi tukea hyvinvointia.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme