Lapin ilmasto lämpenee nopeasti erityisesti talvisin – vuosien välinen vaihtelu säilyy
”Ilmastonmuutos Lapissa – Tietoja Lapin ilmasto- ja energiastrategiaa varten” – raportissa kuvataan sekä havaintoihin että tulevaisuuden ilmastonmuutosskenaarioihin perustuvia muutoksia Lapin elinkeinojen ja luonnon kannalta tärkeissä tekijöissä

Lappi arktisena alueena lämpenee noin kaksi kertaa nopeammin kuin muu maailma keskimäärin. Lapin elinkeinot kuten matkailu, metsätalous ja kaivannaisala ovat riippuvaisia vakaista olosuhteista. Myös perinteiset elinkeinot kuten porotalous ovat sopeutuneet vuosisatojen aikana arktisiin olosuhteisiin. Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat tuottaneet raportin näistä lähtökohdista.
”Ilmastonmuutos muuttaa merkittävästi Lapin toimintaympäristöä ja vaikuttaa elinkeinoihimme. Tutkittua tietoa jo tapahtuneesta sekä tulevasta muutoksesta tarvitaan, jotta voimme ennakoida ja sopeutua muutoksiin”, kertoo Lapin ELY-keskuksen ilmastoasiantuntija Juuso Puurula.
Vuosien välinen vaihtelu säilyy myös tulevaisuudessa
Lapin ilmasto on jo lämmennyt lähes puolitoista astetta ilmastollisten vertailukausien 1961–1990 ja 1991–2020 välillä. Tämä näkyy muun muassa kasvukauden pitenemisenä ja lumipeitepäivien vähenemisenä. Vuosisadan loppuun mennessä Lapin ilmasto lämpenee 2–6 astetta ilmastonmuutosskenaariosta riippuen. Kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksillä voidaan vaikuttaa edelleen paljon tulevien muutosten suuruuteen myös Lapissa.
Lämpeneminen ei tapahdu tasaisesti ympäri vuoden vaan erityisesti talvet lauhtuvat. Tämä näkyy keskitalven suojapäivien ja vesisateiden yleistymisenä sekä lumikauden lyhenemisenä ja lumen vähenemisenä. Vuosien välinen vaihtelu tulee kuitenkin edelleen olemaan suurta. Kesäisin sateet muuttuvat entistä oikullisemmiksi, mikä tulee ottaa huomioon ilmastoriskeihin varautumisessa.
Myös Lapin luonto muuttuu merkittävästi ilmastonmuutoksen myötä. Keskilämpötilojen nousu nostaa puurajaa entistä korkeammalle tuntureille ja mänty levittäytyy kohti tunturikoivuvyöhykettä. Myös tunturi- ja hallamittarit pärjäävät paremmin tulevaisuuden ilmastossa, mikä aiheuttaa paineita tunturikoivikoille. Tunturiluonto ja siihen kytköksissä oleva saamelainen kulttuuri ja elinkeinot ovatkin erityisen haavoittuvaisia ilmastonmuutoksen vaikutuksille.
Näitä ja muita raportin tietoja on hyödynnetty kevään aikana Lapin ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelman valmistelussa. Tutkittu tieto on yhdistetty tavallisten lappilaisten kokemuksiin ja havaintoihin ja noin 200 henkilöä on osallistunut työhön pohtimaan Lapin kannalta merkittävimpiä ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Raportti on tarkasteltavissa Ilmatieteen laitoksen julkaisuarkistossa
Mikä Lapin ilmasto- ja energiastrategia?
Lapin ilmasto- ja energiastrategia laaditaan Lapin ELY-keskuksen ja Lapin liiton toteuttaman ryhmähankkeen voimin. Vuoden 2025 loppuun mennessä julkaistava strategia koostuu kolmesta osiosta: Lapin päästövähennysohjelmasta, ilmastonmuutokseen sopeutumisen suunnitelmasta ja energiastrategiasta. Lisäksi strategian läpileikkaavina teemoina ovat ilmastoviestintä, osallisuus ja oikeudenmukaisuus. Lapin ilmasto- ja energiastrategia -hanke on Euroopan Unionin osarahoittama.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lapin ELY-keskus
Juuso Puurula, ilmastoasiantuntija
juuso.puurula@ely-keskus.fi, puh. 050 395 5246
Ilmatieteen laitos
Reija Ruuhela, ilmastoasiantuntija
reija.ruuhela@fmi.fi, puh. +358 500 424533
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus
Valtion aluehallinnon palvelut Lapissa 1.1.2026 alkaen Lapin elinvoimakeskuksesta ja valtakunnallisesta Lupa- ja valvontavirastosta19.6.2025 08:53:36 EEST | Tiedote
Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen valtion aluehallinnon uudistuksesta. Vuoden 2026 alusta Suomeen perustetaan kymmenen alueellista elinvoimakeskusta sekä valtakunnallinen Lupa- ja valvontavirasto. Lappiin perustetaan Lapin elinvoimakeskus, jonka toimialat ovat liikenne, elinkeinot ja osaaminen, vesitalous sekä maaseutu, kalatalous ja ympäristö.
Työlupalinjauksella edistetään yritysten työvoiman saatavuutta6.6.2025 11:05:53 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus on päivittänyt 1.6.2025 alueellisen työlupalinjauksen. Työlupalinjauksen tavoitteena on edistää alueen yritysten työvoiman saatavuutta sujuvoittamalla kansainvälistä rekrytointia EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta aloilla, joilla on työvoimapulaa.
Lapin yrittäjyysstrategian luonnos kommentoitavana – vaikuta alueen yrittäjyyden tulevaisuuteen!5.6.2025 08:25:36 EEST | Tiedote
Lapin yrittäjyysstrategia 2025-2030+ on avoinna kommentoitavaksi Otakantaa.fi-palvelussa 3.6.-17.6. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kommentoimaan strategian sisältöjä.
Kesän päällystystyöt aloitettu Lapissa4.6.2025 15:28:44 EEST | Tiedote
Kesän päällystystyöt ovat alkaneet Lapissa. Maanteitä sekä kävely- ja pyöräilyväyliä uusitaan noin 200 kilometrin matkalta. Tänä kesänä tehdään aiempaa enemmän teiden rakenteiden vahvistamistoimenpiteitä.
Lapin jätekuljetukset tehosyynissä4.6.2025 10:50:54 EEST | Tiedote
Lapin ELY-keskus ja Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikkö suorittivat viikolla 21 viranomaisyhteistyönä jätekuljetusten tehostettua valvontaa samanaikaisesti Rovaniemen seudulla ja Meri-Lapin alueella. Valvonnassa ilmeni erilaisia puutteita ja laiminlyöntejä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme