Aluehallitusten puheenjohtajat: Hyvinvointialueiden tulevaisuus rakennetaan luottamukselle
Hyvinvointialueiden ensimmäiset vuodet ovat olleet monella tapaa poikkeuksellisia. Historiallisen rakenteellisen muutoksen ohella olemme kohdanneet nopeasti muuttuvan toimintaympäristön, kiihtyvän kustannuskehityksen, kasvavan palvelutarpeen, henkilöstöpulan sekä asukkaiden kasvavat odotukset. Vaikka olemme vasta alkutaipaleella, on selvää, että alueuudistus on tullut jäädäkseen. Samalla hyvinvointialueiden pitkäjänteinen kehittäminen vaatii realistisia ja kestäviä edellytyksiä sekä puoluerajat ylittävää yhteistä näkemystä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen tulevaisuudesta.
Ensimmäisten vuosien taloudellinen paine on ollut kova. Hyvinvointialueiden alijäämien kattamisvelvoite nykymuodossaan ei vastaa alueiden käynnistyksessä ilmenneisiin haasteisiin eikä huomioi toimintaympäristön nopeita muutoksia. Kaikilla alueilla olemme käynnistäneet rakenteellisia uudistuksia ja kustannusvaikuttavuuden parannuksia, mutta vaikutukset realisoituvat viiveellä. Siksi alijäämien kattamisvelvoitteen aikajänteen pidennys olisi perusteltu, kustannusneutraali ja mahdollistaisi hallitun muutoksen ilman hallitsemattomia säästötoimia. Äkkijyrkät säästötoimet voivat vaarantaa palvelujen perustuslaillisen saatavuuden, yleistä luottamusta ja luottamuksen romahtaessa lopulta koko yhteiskunnan turvallisuuden.
Samanaikaisesti on tärkeää tunnustaa rahoituksen muutosta määrittävän hyvinvointialueindeksin merkitys alueiden rahoituksen vakauden turvaamisessa. Henkilöstökulujen kasvu on ollut ja tulee uuden työehtosopimuksen myötä olemaan nopeampaa kuin indeksin korotusvara. Tämä muodostaa riskin alueiden taloudelliselle tasapainolle ja kyvylle ylläpitää palvelujen laatua ja saatavuutta. Tarvitsemme järjestelmää, joka tunnistaa ja reagoi dynaamisesti henkilöstökulujen sekä palveluostojen hintojen todelliseen kehitykseen, jotta alueiden toimintaedellytykset säilyvät kestävällä pohjalla.
Hyvinvointialueiden perustamisen keskiössä on asiakaslähtöisyyden vahvistaminen. Tämä tarkoittaa palvelujen kehittämistä asukkaiden tarpeista käsin, moniammatillisesti ja saumattomasti – ei organisaatiolähtöisesti ja siiloutuen. Alueet ovat jo käynnistäneet rohkeita kokeiluja ja uudistuksia, mutta alueilla tarvitaan liikkumatilaa ja tukea asiakaslähtöisyyden vahvistamiseen. Tähän liittyy kiinteästi asukkaiden osallisuuden ja luottamuksen vahvistaminen. Meidän on yhdessä osoitettava, että rakennamme muutosta ihmisten parhaaksi – kuunnellen, osallistuen ja läpinäkyvästi.
Ensimmäiset vuodet ovat olleet oppimista, luottamuksen rakentamista ja muutoksiin sopeutumista. Nyt on aika vahvistaa edellytyksiä pitkäjänteiselle, vaikuttavalle ja taloudellisesti kestävälle kehittämiselle hyvinvointialueilla. Yhteistyössä valtion ja kuntien kanssa löydämme ratkaisut, jotka varmistavat, että hyvinvointialueet voivat täyttää lupauksensa asukkaille – nyt ja tulevaisuudessa.
Ensimmäisen valtuustokauden aluehallituksien puheenjohtajat kokoontuivat kokoukseen
Kolilla 15.–16.5.2025.
Hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajat:
Esa Ahonen
Kainuun hyvinvointialue
Maria Kaisa Aula
Keski-Suomen hyvinvointialue
Nina Brask
Kymenlaakson hyvinvointialue
Lasse Hautala
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Kari-Matti Hiltunen
Pirkanmaan hyvinvointialue
Anneli Kiljunen
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Heikki Laukkanen
Etelä-Savon hyvinvointialue
Harri Lehtonen
Satakunnan hyvinvointialue
Kaisa Lepola
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Tapani Melaluoto
Lapin hyvinvointialue
Juha Mustonen
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
Sari Niinistö
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Tapio Pajunpää
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Helinä Perttu
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Riitta Raatikainen
Pohjois-Savon hyvinvointialue
Maarit Raja-Aho
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Anne Salonvaara-Kero
Pohjanmaan hyvinvointialue
Tapani Tölli
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Sanna Vauranoja
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Maria Kaisa AulaKeski-Suomen hyvinvointialue, aluehallituksen puheenjohtaja
Puh:050 530 9697mariakaisa.aula@hyvaks.fiKeski-Suomen hyvinvointialue vastaa noin 273 000 keskisuomalaisen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluista.
Keskeinen tehtävämme on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteenamme on se, että keskisuomaisten kokemus hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta on maan kärkeä. Haluamme olla ihmislähtöisin hyvinvointialue ja tukea keskisuomalaisten hyvää arkea.
Hyvinvointialue on Keski-Suomen suurin työnantaja, jonka palveluksessa työskentelee noin 12 500 ammattilaista. Tarjoamme mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen ja monipuolisiin urapolkuihin.
Palveluiden tiedot, toimipisteet ja yhteystiedot löytyvät Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivuilta osoitteesta www.hyvaks.fi.
Viestintäpalveluiden yhteissähköposti: viestinta(at)hyvaks.fi.
Facebook: @hyvaks, X: @hyvaks, Instagram: @hyvaks, LinkedIn: Keski-Suomen hyvinvointialue,YouTube: Keski-Suomen hyvinvointialue
#hyvaks #hyväarkikaikille
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen hyvinvointialue
Hyvinvointialue palvelee juhannuksena sunnuntaiaukioloaikojen mukaisesti19.6.2025 16:07:04 EEST | Tiedote
Juhannus vaikuttaa Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluiden aukioloaikoihin. Perjantaina 20.6. ja lauantaina 21.6. toimipisteemme, puhelinpalvelumme ja verkkoasiointimme palvelevat sunnuntain aukioloaikojen mukaisesti. Sairaanhoitaja-chat palvelee myös juhannuksena.
Hyvinvointialuestrategia aiotaan sitoa aiempaa tiiviimmin talouskehykseen19.6.2025 15:47:29 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialue on päivittämässä strategiaansa. Aluehallitukselle esitetään, että hyvinvointialueen strategia päivitetään ensi syksyn aikana. Samassa yhteydessä laaditaan palvelustrategia, jota tällä hetkellä vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisen linjaukset. Syksyllä on tarkoitus myös tarkastella palveluverkkoa.
Uusi raskausajan ja synnytyksen jälkeisen liikunnan digihoitopolku tukee itsehoitoa19.6.2025 10:39:07 EEST | Tiedote
Keski-Suomen hyvinvointialue on julkaissut raskausajan ja synnytyksen jälkeiseen liikuntaan digihoitopolun, jota asiakkaat voivat hyödyntää itsehoitonsa tukena.
Keski-Suomen pelastuslaitos onnettomuustiedote19.6.2025 02:11:45 EEST | Tiedote
Keski-Suomen pelastuslaitos ilmoitti liikennevälinepalosta Jyväskylässä Vasarakadulla 19. kesäkuuta 2025. Henkilöauton palo levisi viereisiin ajoneuvoihin, vahingoittaen kahdeksaa autoa. Kolme autoa tuhoutui täysin, yksi kärsi suuria vahinkoja ja viisi pienempiä. Henkilövahinkoja ei raportoitu, ja poliisi tutkii syttymissyytä.
Aluehallitus valitsi jaostojen jäsenet17.6.2025 19:47:30 EEST | Tiedote
Aluehallitus valitsi kokouksessaan 17.6. sen alaisten jaostojen jäsenet ja jaostojen puheenjohtajat. Jaostojen toimikausi on kaksivuotinen kuten aluehallituksenkin. Aluehallituksen alaisena toimii kolme jaostoa: henkilöstö- ja yksilöasianjaostot sekä sisäisen tarkastuksen jaosto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme