Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote
”Savolainen mustikkakukko” on hyvä esimerkki erittäin pitkät perinteet omaavasta marjaleivonnaisesta, jossa yhdistyvät Savon alueelle ominainen marjojen keruukulttuuri ja ikivanhan kaskeamisperinteen juurruttama rukiin monipuolinen käyttö.

Savolainen mustikkakukko eli rättänä on herkullinen leivonnainen, jossa on rapea ja maultaan makea kuori, joka kätkee sisälleen mehevän mustikkasisuksen. Umpinainen, kukkomainen, rakenne erottaa tuotteen muista marjapiirakoista. Leivonnainen nautitaan yleensä jälkiruokana tai kahvileipänä, jonka lisukkeena tarjotaan kermavaahtoa, vaniljajäätelöä tai -kastiketta.
Nyt myönnetty suojattu maantieteellinen merkintä nimelle ”Savolainen mustikkakukko” perustuu sen maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena, jonka erityispiirteenä on sen umpinainen rakenne, pääasiassa ruisjauhoista valmistettu kuori sekä metsästä kerätyistä villimustikoista valmistettu täyte. Kuoren raaka-aineina voidaan käyttää voita tai margariinia (myös laktoositon), sokeria, ruisjauhoja, ohrajauhoja (tarvittaessa mureuttamaan kuoren rakennetta) ja leivinjauhetta. Täytteenä on metsämustikoita (Vaccinium myrtillus), perunajauhoja (tarvittaessa sitomaan kosteutta) ja sokeria tai hillosokeria, jossa on mustikat hillomaiseksi täytteeksi sakeuttava pektiinilisäys.
Savolaisen mustikkakukon maantieteellisen alueen muodostavat Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset.
Lisätietoa:
Savolainen mustikkakukko on Suomen kuudestoista nimisuojattu tuote - Ruokavirasto
Pohjois-Savossa maukkaita mustikkakukkoja valmistaa mm. Aeto Leipuri (Julkulan Leipomo). He kertovat mielellään tuotteesta lisää yrittäjän näkökulmasta.
Aeto Leipuri Oy: toimisto@aeto.fi, p. 050 919 6973
Pienyrittäjä Sari Tenhunen Piirakka & Pulikka yrityksestä (p. 050 3051737) leipoo savolaisia mustikkakukkoja myyntiin Kuopion Kauppahalliin Tullintuvalle.
Lisätietojen antaja:
Kirsi Vartia
ruoka- ja matkailuasiantuntija
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria
kirsi.vartia(at)maajakotitalousnaiset.fi
p. 050 346 3711
Avainsanat
Kuvat
Olemme maatila- ja maaseutuyrittäjiä koko Suomessa palveleva asiantuntijaorganisaatio ja lisäarvoa luova kumppani. Meitä on 650 Suomen parasta alan asiantuntijaa ja tähtäämme siihen, että asiakkaanamme saat parhaan asiakaskokemuksen liiketoimintasi kehittämiseen. Yrityskokonaisuus ja laadukkaat palvelut tuotantoon, talouteen ja johtamiseen moniosaajatiimiemme kautta saat vain meiltä. Meille tärkeää on mahdollistaa maailman puhtain ja elinvoimaisin maaseutu myös tulevaisuudessa. Sen eteen teemme töitä joka päivä yhteistyökumppaneidemme kanssa.
Meillä toimii kahdeksan alueellista ProAgria-keskusta sekä valtakunnallinen Keskusten Liitto. Keskuksemme tarjoavat asiakkaidemme tarpeiden mukaiset monipuoliset palvelut.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ProAgria
Kotimaiset lammasrodut pitävät pintansa – jalostus ja säilytystyö tukevat monimuotoisuutta13.6.2025 10:26:18 EEST | Tiedote
Alkuperäisrodut ovat edelleen suosituimpia lammastiloilla. Suomenlammas on yleisin yli 50 % osuudella kaikista jalostuspässeistä ja karitsoineista uuhista lähes 50 % osuudella, yhteensä 9 285 uuhta. Tuontiroduista texel on yleisin yhteensä 1 500 kappaleella. Erilaisten risteytysten määrä on noussut merkittävästi.
Viljelykasvit kasvavat rehevästi12.6.2025 06:30:00 EEST | Tiedote
Kasvustot pelloilla kasvavat ja kehittyvät nyt vauhdilla, kun sateita ja kosteutta on saatu riittävästi. Lämpötilat saisivat olla jonkin verran korkeampia, vaikka viljelykasvit Suomessa ovat sopeutuneet hyvin kasvamaan viileissä olosuhteissa. Sateet ovat kuitenkin keskeyttäneet kevätkylvöjä ja hidastaneet niiden loppuun saattamista. Paikka paikoin kylvöt ovat vielä kesken tai saatu vasta ihan viime päivinä päätökseen. Kasvukauden eteneminen on arvioiden mukaan 2–5 päivää jäljessä keskimääräisestä.
Luonnonlaidunpäivää juhlitaan lauantaina 14.6. Saarilan tilalla Polvijärvellä9.6.2025 11:08:22 EEST | Tiedote
Luonnonlaidunpäivässä juhlitaan luonnonlaitumia ja niiden hoitajia – laiduntavia eläimiä. Luonnonlaitumilla laiduntavat eläimet huolehtivat perinnebiotoopeista. Ne turvaavat monien kasvi-, perhos- ja kuoriaislajien elinmahdollisuuden ja ylläpitävät tärkeää perinnemaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.
Oletko kuullut Pasurista? Ideointia kalan käyttöön Kurjanrahkassa 11.6.6.6.2025 14:09:44 EEST | Tiedote
Pasuri on melko tuntematon ruokakala, joka on Porin ja osittain Uudenkaupungin kalastajille runsasta sivusaalista. Pasuria saadaan siis muun kalastuksen yhteydessä luontaisesti sivusaaliina. Selvitämme nyt pasurin tietä sivusaaliista ruoaksi. Ideointi jatkuu tilaisuudessa Kurjenrahkan kansallispuistossa 11.6.
ProAgria Itä Suomi ja MKN Itä-Suomi: Kestävä ruokavalinta alkaa läheltä3.6.2025 09:40:56 EEST | Tiedote
ProAgria Itä-Suomi ja Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset haluavat nostaa esiin lähiruoan tärkeyden osana uusia ravitsemussuosituksia. Lähiruoan käyttö ei ainoastaan tue kestävää kehitystä, vaan myös edistää vastuullisuutta ja hyvinvointia monin tavoin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme