Digitaaliset palvelut kehittyvät jatkuvasti – OmaPohde tuo käyttövarmuutta ja kulkee siellä missä sinäkin
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen digitaaliset palvelut ovat kehittyneet viime vuosien aikana paljon. Selvitetäänpä siis, missä tällä hetkellä mennään, ja miltä digitaalisten palveluiden tulevaisuus näyttää.

Pohteella on olemassa OmaPohde-palvelu. Mikä tämä palvelu on ja kuinka kauan se on ollut olemassa, Karoliina Rajaniemi, digitaalisen sote-keskuksen palveluasiantuntija?
”OmaPohde on pohjoispohjanmaalaisten digitaalisen asioinnin alusta, jossa voi hoitaa hyvinvointia koskevat asiat turvallisesti vahvasti tunnistautuneena Pohde.fi-sivuston kautta. Palvelu on ollut tällä nimellä käytössä pian vuoden. Asiakas voi nykyään myös ladata OmaPohde -mobiilisovelluksen, jota olemme kevään ajan kehittäneet toimivammaksi ja visuaalisesti selkeämmäksi.
Onko mobiilisovellus löytänyt käyttäjiä?
”OmaPohteeseen on rekisteröitynyt yli 100 000 käyttäjää. Myös mobiilisovelluksen latausmäärät kasvavat koko ajan. Uuden ilmeen myötä toivottavasti monet innostuvat lataamaan sovelluksen itselleen.”
Miksi jokaisen kannattaa ladata kyseinen sovellus?
”OmaPohde-sovellus tuo käyttövarmuutta videovastaanottoihin ja mahdollistaa omien terveysasioiden hoitamisen kätevästi mukana kulkevalla puhelimella. Mikäpä sen parempi syy ladata sovellus käyttöön.”
Niin, sovellushan löytyy sekä Applen että Android-puhelimien sovelluskaupoista. Onko sovelluksen lataaminen ja käyttäminen helppoa?
”Sovellus löytyy tosiaan näistä sovelluskaupoista OmaPohde nimellä. Sovellusta pääsee käyttämään tunnistautumalla vahvasti esimerkiksi omilla pankkitunnuksilla, tämäkin on monelle tuttu tapa kansallisista palveluista. Käytössä olevat palvelut löytyvät kätevästi OmaPohteen etusivulta, joten mitään ongelmanratkaisutehtäviä ei ole luvassa."
Voitko kuvailla OmaPohteen ja sovelluksen kehitystyötä? Onko nyt jo valmista vai jatkuuko kehitystyö myös tulevaisuudessa?
”Teemme jatkuvaa kehitystyötä yhteistyössä järjestelmätoimittajan kanssa. Tänä keväänä olemme keskittyneet erityisesti mobiilisovelluksen käytettävyyteen ja ulkoisen ilmeen nykyaikaistamiseen. Kehitystyöhön kuuluu paljon erilaisten prototyyppien rakentamista ja niiden käytettävyyden testaamista. Tärkeä osa kehittämistä on myös asiakastestaukset ja palautteiden aktiivinen hyödyntäminen. Kehitystyö jatkuu palveluvalikoiman laajentuessa sekä erilaisten uusien toiminnallisuuksien myötä. Esimerkiksi pian saamme ajanvaraukset ensimmäisessä muodossa osaksi OmaPohde kokonaisuutta."
Hyvinvointialueen digitaaliset palvelut ovat laajentuneet hyvinkin paljon. Millaisia käyttäjäkokemuksia palveluiden käyttäjillä on ollut ja saatteko paljon palautetta niistä, Katja Rääpysjärvi, digitaalisen sote-keskuksen palvelualuejohtaja?
"Noin 25 prosenttia palvelun käyttäjistä antaa meille palautetta ja se on onneksi pääsääntöisesti positiivista. Erityisen paljon kiitosta saamme yleensä palvelun helppoudesta, joustavuudesta sekä ammattilaisten kohtaamisesta. Kielteiset palautteet kohdentuvat pitkiin jonoihin, jotka ovat valitettavia, ja pyrimmekin ohjaamaan asiakkaita asioimaan laajojen aukioloaikojen puitteissa myös iltaisin ja viikonloppuisin. Maanantait ovat kaikkein ruuhkaisimpia, sillä monella on vahvana ajatus siitä, että viikonloppuisin asiointi ei ole mahdollista. Monet asiakkaistamme kokevat digitaalisen asioinnin helppona ja joustavana tapana asioida hyvinvointialueen palveluissa."
Oletteko itse käyttäneet kyseisiä palveluita ja jos olette, millaisen arvosanan antaisitte?
”Minä en ole itse henkilökohtaisesti päässyt käyttämään palvelua, mutta olen ollut mukana kehittämässä uutta käyttöliittymää ja uskallan kyllä hyvillä mielin sitä suositella”. (Karoliina Rajaniemi).
”Palvelua on kyllä tullut testattua, mutta onnekseni en ole sote-palveluja tarvinnut. OmaPohde on Pohteen digitaalisen asioinnin kokonaisuus, joka kehittyy jatkuvasti ja palvelut laajenevat. Kannattaa ehdottomasti kirjautua ja tutustua palveluun”. (Katja Rääpysjärvi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katja RääpysjärviPalvelualuejohtaja, digitaalinen sotekeskus, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Puh:050 341 2378katja.raapysjarvi@pohde.fiPohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Nivalan Hopeakodin, Oulun Emiliakodin ja Ylivieskan Kotikartanon toiminnot muuttuvat – Pohteen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 17.6.19.6.2025 13:15:05 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjestelee uudelleen ikäihmisten palveluasumista Nivalassa, Ylivieskassa ja Oulussa. Nivalan Hopeakodin muutos liittyy rakennuksen kuntoon, Oulussa Emiliakodin muutoksen taustalla on sosiaalihuoltolaki ja Ylivieskassa Kotikartanon toimintoja organisoidaan uudelleen. Koska muutoksilla on henkilöstövaikutuksia, Pohde on käynyt henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistoimintaneuvottelut 6.5.-17.6.2025.
Perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueen rakennetta selkeytetään – yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 10.6.202519.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde valmistelee muutoksia perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueelle. Talousarvioon perustuvien muutosten tavoitteena on parantaa palvelujen ja henkilöstön saatavuutta, selkeyttää toimintatapoja sekä yhdenmukaistaa palvelujen järjestämistä. Muutoksiin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 10.6.
Oulaskankaan psykiatrisen osaston toiminta muuttuu – avohoito vahvistuu alueella19.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella vahvistetaan perustason mielenterveyspalveluja, jotta yhä useampi asiakas saisi tarvitsemansa hoidon oikeaan aikaan. Tehostettu avohoito alkaa Pohteen eteläisellä alueella maanantaina 23.6.2025, kun Oulaskankaan sairaalan psykiatrisen avohoito-osaston toiminta lakkaa.
Moniammatillinen vastaanottomalli tehosti suun terveydenhuoltoa Pohteella18.6.2025 13:56:09 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde otti tammikuussa 2024 käyttöön uuden moniammatillisen vastaanottomallin suun terveydenhuollossa. Kontinkankaan hammashoitolassa toteutetun pilotin tulokset sekä henkilöstön ja potilaiden kokemukset olivat erinomaiset.
Pohteen matkapalvelukeskuksen puhelinnumero vaihtuu: jatkossa kyydit tilataan Tervia Logistiikan omasta palvelunumerosta18.6.2025 09:34:45 EEST | Tiedote
Tervia Logistiikka on vastannut 1.1.2025 alkaen Pohteen sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten lakisääteisten kuljetuspalveluiden tilaus- ja välitystoiminnasta. Keskiviikosta 25.6.2025 alkaen kyydit tilataan Tervia Logistiikan matkapalvelukeskuksen uudesta palvelunumerosta. Taustalla on tavoite kehittää asiakaspalvelun laatua ja saavutettavuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme