Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Sirén: Suomen painopisteet näkyvät EU-budjetissa mutta maksuosuus on liian suuri

Jaa

Euroopan komissio antoi ehdotuksen EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi vuosille 2028–2034. Suuren valiokunnan puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén pitää budjetin painopisteitä Suomen tavoitteiden mukaisina, mutta ehdotuksen kokonaistasoa Suomelle liian korkeana.

"Budjetin painopisteet heijastavat hyvin Suomen keskeisiä tavoitteita kuten Ukrainan tukemista, puolustuksen ja turvallisuuden vahvistamista sekä EU:n kilpailukyvyn parantamista”, Suuren valiokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén toteaa. 

Komission esitys sisältää myös useita onnistumisia Suomen ennakkovaikuttamisen näkökulmasta. Esimerkiksi tutkimus- ja innovaatiorahoituksen lisääminen on ollut yksi Suomen kärkitavoitteista ja nyt komissio ehdottaa rahoituksen kaksinkertaistamista. Myös alueellinen ulottuvuus on huomioitu Suomen kannalta tärkeällä tavalla. 

”On merkittävää, että EU-rahoitusta voitaisiin kohdentaa erityisesti niille alueille, jotka sijaitsevat Venäjän rajan läheisyydessä. Tämä on ollut yksi Suomen keskeisiä neuvottelutavoitteita", Sirén painottaa. 

Komission ehdottaman budjetin kokonaistaso vaikuttaisi kuitenkin Suomen nettomaksuasemaan. 

”Jatkoneuvotteluissa on tärkeää varmistaa, että budjetin taso mahdollistaa keskeiset panostukset ilman, että Suomen maksuosuus kasvaa kohtuuttomasti. Suomi on korostanut koko prosessin ajan, että rahoitusta tulee kohdentaa kaikkein tärkeimpiin asioihin”, Sirén toteaa. 

Komission ehdotukseen sisältyy myös uusi lainarahoitteinen kriisiväline, jolla voitaisiin myöntää lainamuotoista tukea jäsenmaille vakavan kriisin kohdatessa. 

”Mielestäni on hyvä, että esitettyyn välineeseen on suhtauduttu kielteisesti heti alusta alkaen. En usko, että se tulee menestymään monivuotisen budjetin jatkoneuvotteluissa”.

Sirénin mukaan on myönteistä, että komission esityksessä vahvistetaan myös EU:n kansainvälistä asemaa. Ulkosuhteisiin ehdotetaan osoitettavan 200 miljardia euroa, joista 100 miljardia suunnattaisiin Ukrainalle. Ulkosuhderahoitusta ehdotetaan korotettavaksi 75 prosentilla ja koottavaksi yhdeksi välineeksi.

”Olen seurannut viime aikoina erityisesti EU:n roolia suhteessa epävarmaan globaaliin tilanteeseen. Esitetyt uudistukset ja Ukrainalle suunnattu vahva tuki vaikuttavat myönteisiltä avauksilta”. 

Kyseessä on komission ehdotus, joka toimii pohjana nyt käynnistyville neuvotteluille. 

”Kyseessä on vasta pohjana toimiva ehdotus. Suomella on selkeät tavoitteet budjettia koskien, ennakkovaikuttamista on tehty jo ja työtä jatketaan mahdollisimman tasapainoisen kokonaisuuden saamiseksi”, Sirén korostaa. 

Asian käsittely tulee olemaan tulevan syksyn ja lähivuosien keskeisiä EU-kysymyksiä. Neuvottelut etenevät komission esityksen pohjalta ja lopulliset päätökset ovat tiedossa todennäköisesti vasta vuonna 2027. Suomi muodostaa kantansa komission esityksiin alkusyksystä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Fagerström: taloudessa lukuisia positiivisia merkkejä – hallituksen resepti toimii, mutta myös ilmapiiri ratkaisee9.7.2025 14:30:00 EEST | Tiedote

Taloudessa näkyy nyt selkeä käänne parempaan: korot laskevat, ostovoima kasvaa ja investoinnit vetävät. Myös työllisten määrä kääntyy ensi vuonna selvään kasvuun. Kokoomuksen kansanedustaja Noora Fagerström sanoo talouden ilmapiirin olevan nyt ratkaisevassa roolissa, sillä kotimainen luottamus voi kääntää Suomen suunnan.

Kokoomuksen Kauma: hallitus uudistaa kotihoidontukea – oikeus tukeen vasta kolmen vuoden Suomessa asumisen jälkeen9.7.2025 13:16:50 EEST | Tiedote

Hallitus päätti puoliväliriihessä hallitusohjelmaan perustuen, että kotihoidontukea uudistetaan siten, että oikeus kotihoidon tukeen alkaisi vasta kolmen vuoden Suomessa asumisajan jälkeen. Tuen uudistaminen edistää erityisesti lasten ja äitien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan, parantaa naisten työmarkkina-asemaa sekä vahvistaa vanhempien välistä tasa-arvoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye