92 prosenttia vastavalmistuneista tekniikan alan korkeakoulutetuista valitsisi alan uudelleen
Vastavalmistuneiden tekniikan alan korkeakoulutettujen tyytyväisyys saamaansa yliopistokoulutukseen tekniikan alalla on kasvanut tasaisesti vuosina 2016-2019.
76 prosenttia vuonna 2019 valmistuneista tekniikan alan korkeakoulutetuista valitsisi uudelleen täsmälleen saman koulutuksen. Tämä selviää Tekniikan akateemisten ja yliopistojen yhteisestä palautekyselystä, joka toteutetaan vuosittain. Osuus saman koulutus- ja pääainevalinnan tekevistä on kasvanut 6 prosenttiyksikköä neljässä vuodessa.
Kyselyn mukaan peräti 92 % vuonna 2019 valmistuneista valitsisi uudelleen tekniikan alan yliopistokoulutuksen. Tyytyväisyys tekniikan yliopistokoulutukseen on poikkeuksellisen suurta, sillä samaan aikaan niiden opiskelijoiden osuus, jotka valitsisivat mieluummin jonkin muun kuin tekniikan alan yliopistokoulutuksen, on lähes puolittunut neljässä vuodessa. Vuonna 2019 vain 5 % olisi valinnut jonkin muun yliopistokoulutuksen kuin tekniikan alan.
94% oli tyytyväisiä saamaansa koulutukseen
Peräti 94 % vuonna 2019 valmistuneista oli tyytyväisiä saamansa koulutukseen. Uudelleenvalinnan kasvua selittää tulosten paraneminen tasaisesti kaikilla seitsemällä koulutuksen laatua ja tyytyväisyyttä mittaavalla osa-alueella.
– Valmistuneiden arvioiden mukaan erityisesti opetuksen yleinen laatu, opetusmenetelmät, opintosisältöjen ajantasaisuus ja tutkimustulosten soveltaminen opetuksessa ovat neljässä vuodessa kehittyneet positiivisesti. Valmistuneet kokevat, että koulutus vastaa yhä paremmin heidän sille asettamiaan tavoitteita esimerkiksi osaamisen kehittymisen osalta, sanoo TEKin analyytikko Arttu Piri.
LUT-yliopistossa korostuu Skinnarilan henki
Rehtori Juha-Matti Saksan mukaan LUT-yliopiston opiskelijat ovat erittäin tyytyväisiä niin koulutuksen sisältöön, opetuksen laatuun kuin opetusmetodeihinkin.
– Tyytyväisyyteen on varmasti monta syytä. Koulutuksen digitalisaatio on ottanut isoja harppauksia jo paljon ennen koronaa ja kansainvälisyys on kiinteä osa yliopistoyhteisöämme. Lisäksi olemme panostaneet koulutuksessa tiiviiseen yhteistyöhön yritysten kanssa, kiteyttää Saksa.
– Tärkeimpänä kaikista on yhteisöllisyys, jota kutsumme Skinnarilan hengeksi. Olemme tiivis yhteen hiileen puhaltava yliopistoyhteisö kahdella kampuksella Lappeenrannassa ja Lahdessa.
Vahva koulutuksen monialaisuus Aalto-yliopiston vahvuutena
– Aalto-yliopistossa hyvien tulosten taustalla on panostus sisältöihin, rakenteisiin sekä opiskelijoiden hyvinvointiin, kuvaa Aalto-yliopiston vararehtori Petri Suomala.
Aalto-yliopistossa on satsattu koulutusohjelmien monialaisuuteen yhteistyötä lisäämällä ja tarjoamalla laajan valikoiman sivuaineita. Opiskelun tavoitteellisuuteen on panostettu ottamalla käyttöön kaksivuotiset opintosuunnitelmat. Myös digitaaliset ratkaisut lisäävät ovat lisänneet mahdollisuuksia yksilöllisiin valintoihin.
Erityisen onnistuneena Suomala pitää Aalto-yliopistossa käytössä olevaa haastepohjaista oppimista sekä vahvaa kytköstä opiskelun ja työelämän välillä.
– Siltojen ja yhteyksien rakentaminen opintojen ja työelämän välillä käynnistettään jo opintopolun aikana. Haastepohjainen oppiminen, opintoprojektit, harjoittelut ja opinnäytetyöt tarjoavat monipuolisen näkymän työelämään. Samalla ne auttavat verkostoitumaan. Erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden kohdalla nämä ovat arvokkaita keinoja integroitumiseen, sanoo Suomala.
*****
TEKin ja tekniikan alan yliopistojen yhteiseen palautekyselyyn vastaa vuosittain 70-80 % valmistuvista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeista. Vuosittain kyselyyn vastaa noin 2100-2300 diplomi-insinööriä ja arkkitehtia.
Palautekyselyn tuloksia vuosilta 2016-2019 voi tarkastella visualisaatiossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha-Matti Saksa
Rehtori, LUT-yliopisto
p. 0400 166 659
Petri Suomala
Vararehtori, Aalto-yliopisto
p. 050 471 3120 (assistentti)
Arttu Piri
Analyytikko, Tekniikan akateemiset
p. 09 2291 2235
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. 75 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Diplomi-insinöörin mediaanipalkka ylitti 5 000 euroa4.1.2021 06:30:00 EET | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen vaatii veroremonttia. ”Ei ole kannustavaa, että yli puolet palkankorotuksesta menee suoraan verottajalle.”
TEK, TFiF ja MAL palkitsivat vuoden parhaat opinnäytetyöt20.11.2020 11:19:52 EET | Tiedote
Ansiokkaimmissa tekniikan alan opinnäytetöissä tutkittiin tänä vuonna algoritmeja ja arkkitehtuuria.
Sukupuoli suurin syy syrjintään tekniikan alan työpaikoilla7.9.2020 10:00:00 EEST | Tiedote
Seksuaalivähemmistöjen kokemus tekniikan työyhteisöistä on pääosin positiivinen.
Mari-Leena Talvitie valittiin TEKin hallituksen puheenjohtajaksi4.9.2020 14:54:09 EEST | Tiedote
Tekniikan akateemiset TEKin valtuusto valitsi diplomi-insinööri, kansanedustaja Mari-Leena Talvitien TEKin hallituksen puheenjohtajaksi äänin 44–33.
Lähes joka toinen tekniikan yo-opiskelija huolissaan jaksamisestaan29.7.2020 07:16:35 EEST | Tiedote
Yli 40 prosenttia tekniikan alan yliopisto-opiskelijoista on usein tai jatkuvasti huolissaan omasta jaksamisestaan. ”Luku on järkyttävän korkea. Ei voi olla niin, että tuottavinta työtä tekevä porukka uuvutetaan heti alkuunsa”, sanoo Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen.
Kolmannes kv-opiskelijoista lähtee Suomesta heti valmistuttuaan – 8 % työllistyneistä jää siivoamaan30.6.2020 09:10:50 EEST | Tiedote
Vain noin puolet tekniikan alan yliopistokoulutuksesta valmistuneista kv-opiskelijoista työllistyy vuoden sisällä. ”On tärkeää saada kaikki opiskelijat tekemään diplomityönsä yrityksiin”, Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme