A-Insinöörit Oy

A-Insinöörit Turun musiikkitalo Fuugan rakennesuunnittelija – ”rakenneratkaisut tälle talolle räätälöityjä”

Jaa

Aurajoen rannalle Turkuun on suunnitteilla musiikkitalo Fuuga, jonka rakennesuunnittelu toteuttaa korkeatasoista arkkitehtuuria ja akustiikkaa. Monimuotoisen rungon ja materiaalien, huipputason soinnin sekä tavoitekustannusten yhteensovittaminen asettaa rakennetekniselle suunnittelulle korkean vaatimustason. A-Insinöörit vastaa musiikkitalon rakennesuunnittelusta.

Turun Aurajoen rannalle suunnitteilla olevan Turun musiikkitalo Fuugan laatuvaatimukset ovat korkeat, kuten kulttuurimaisemaan rakentuvalle rakennukselle kuuluu. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Turun Aurajoen rannalle suunnitteilla olevan Turun musiikkitalo Fuugan laatuvaatimukset ovat korkeat, kuten kulttuurimaisemaan rakentuvalle rakennukselle kuuluu. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit

Parhaillaan toteutussuunnitteluvaiheessa oleva, Fuugaksi nimetty Turun musiikkitalo tarjoaa valmistuessaan maailmanluokan akustiset puitteet ja tilat orkesterimusiikille sekä tapahtumille Aurajoen rannalla.

Allianssihankinnan tarjouskilpailun voittaneen musiikkitalon konserttisali soveltaa kenkälaatikkomuotoa. Pääsalin permannolle ja parville mahtuu 1 300 hengen yleisö. Musiikkitaloon on tulossa myös 300-paikkainen monitoimisali, mm. tapahtumien ulkopuolellakin avoinna oleva ravintola sekä kattoterassi puutarhoineen.

– Jokimaisema on innoittanut musiikkitalon kaarevien muotojen ja sisätilojen suunnittelua – ihmisvirrat muovaavat sisätiloja niin kuin vesi uomaansa. Fuugalle ei löydy suoraa vertailukohtaa maailmalta, mutta saliin haemme samanlaista akustiikkaa kuin on Stavangerin konserttisalissa Norjassa, pääsuunnittelija, arkkitehti Tuomas Silvennoinen PES-Arkkitehdeista kertoo.

Stravangerin konserttisali on Turun musiikkitalon pääakustikkona toimivan Eckhard Kahlen suunnittelema. Kahlen käsialaa on myös mm. Philharmonie de Paris Ranskassa.

Turun musiikkitalo ja uusi koti Turun filharmoniselle orkesterille toteutetaan allianssimallilla, jossa ovat mukana Turun kaupunki, Hartela Länsi-Suomi, PES-Arkkitehdit, WSP Finland sekä alihankkijoina Laidun-design Oy ja Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymä. A-Insinöörit toimii WSP:n alihankkijana rakennesuunnittelijana.

Täysiverisessä konserttisalissa rakenteet osa sointia

Fuugan runko on terästä ja betonia. Puuta käytetään verhousten ohella myös rakenteissa. Kaarevat muodot ja monipuoliset sisätilat vaativat rakenneratkaisuja, joissa ei voi nojata standardiratkaisuihin. Rakennesuunnittelussa hyödynnetään kuitenkin mahdollisimman paljon esivalmistettuja rakennusosia.

– Fuugassa ei ole peruselementtiratkaisuja, vaan ratkaisut ovat tälle talolle räätälöityjä. Rakennesuunnittelijalle kohde on haastava ja ainutkertainen. Konserttisalissa on jopa 40 metriä pitkiä jännevälejä, ja runkoratkaisuissa on liukuvaluja, jälkijännitettyjä betonirakenteita sekä vaativia puurakenteita samassa paketissa, operatiivinen johtaja Pekka Narinen A-Insinööreistä kertoo.

Puupintaa tulee olemaan runsaasti esillä sisätiloissa. Esimerkiksi konserttisalien katsomot ja alakatot toteutetaan CLT-elementeistä. Näkyviin jääviin puupintoihin on ehdolla esimerkiksi suomalainen kuusi, joka on perinteinen soitinrakentamisen materiaali. Lattiapinnat tullaan tekemään myös akustisesti hyvästä puusta. Puuverhousten geometria perustuu akustikkojen kanssa tehtyihin mallinnuksiin. Isossa konserttisalissa ääniaukot ympäröivät osaa parvekekatsomoista.

– Isompi sali on täysiverinen konserttisali ja puun käyttö ja katsomon parvirakenteiden muotoilu on suunniteltu siten, että rakenteet toimivat akustisina heijastinpintoina. Salissa musiikki ympäröi kuulijat ja kuulijat ympäröivät orkesterin. Ison salin akustiikan suhteen ei tehdä kompromisseja, Tuomas Silvennoinen sanoo.

– Fuugan julkinen ravintola sekä kattotasanne puutarhoineen ja kävelyalueineen on suunniteltu monitoimisalin yläpuolelle. Se tietenkin asettaa omat lisävaatimuksensa rakenteille ja ääneneristykselle, Pekka Narinen kertoo.

Turun musiikkitalo Fuuga täydentää kulttuuritalojen ketjua

Turun musiikkitalo Fuugasta tulee uusi osa kulttuuritalojen ketjua Aurajoen varressa, missä sijaitsevat jo Sibelius-museo, Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Taiteen talo, Turun Kaupunginteatteri ja Wäinö Aaltosen museo. Musiikkitalon lämpiöstä tulee suora yhteys Turun kaupunginteatteriin.

– Laatuvaatimukset ovat korkeat, kuten kulttuurimaisemaan rakentuvalle rakennukselle kuuluu. A-Insinööreillä on vankka kokemus kansallisesti merkittävien kulttuurirakennusten suunnittelijana ja laatu- ja kustannusvaatimukset onnistuneesti yhdistäneistä alliansseista ja yhteistyöstä allianssien kanssa, Pekka Narinen toteaa.

A-Insinöörit on ollut mukana tunnettujen suomalaisten konserttitalojen suunnittelussa, mm. Helsingin Musiikkitalossa rakennuttajana. Maailman kymmenen parhaan konserttitalon joukkoon listatun Sibeliustalon vaativasta korjaussuunnittelusta ja uudisosan rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit.

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi musiikkitalon hankesuunnitelman loppuvuodesta 2022 ja hankkeessa ollaan parhaillaan toteutussuunnitteluvaiheessa. Toteutussuunnitelma ja toteutusvaiheeseen siirtyminen tulee Turun kaupunginvaltuuston päätettäväksi kesäkuussa 2023. Tavoitteena on, että musiikkitalon rakentaminen alkaisi vuonna 2023 ja talo olisi valmis alkuvuodesta 2026.

Yhteyshenkilöt

Tuomas Silvennoinen, pääsuunnittelija, arkkitehti, PES-Arkkitehdit
puh. 040 565 2745
tuomas.silvennoinen@pesark.com

Pekka Narinen, operatiivinen johtaja, A-Insinöörit
puh. 040 500 1411
pekka.narinen@ains.fi

Kuvat

Turun Aurajoen rannalle suunnitteilla olevan Turun musiikkitalo Fuugan laatuvaatimukset ovat korkeat, kuten kulttuurimaisemaan rakentuvalle rakennukselle kuuluu. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Turun Aurajoen rannalle suunnitteilla olevan Turun musiikkitalo Fuugan laatuvaatimukset ovat korkeat, kuten kulttuurimaisemaan rakentuvalle rakennukselle kuuluu. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Lataa
Puupintaa tulee olemaan runsaasti esillä sisätiloissa. Esimerkiksi konserttisalien katsomot ja alakatot toteutetaan CLT-elementeistä. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Puupintaa tulee olemaan runsaasti esillä sisätiloissa. Esimerkiksi konserttisalien katsomot ja alakatot toteutetaan CLT-elementeistä. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Lataa
Fuugaan on suunniteltu myös kattotasanne puutarhoineen ja kävelyalueineen. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Fuugaan on suunniteltu myös kattotasanne puutarhoineen ja kävelyalueineen. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

A-Insinöörit Oy
A-Insinöörit Oy
Puutarhakatu 10
33210 Tampere

A-Insinöörit (AINS Group) on suomalainen, ennakkoluuloton kiinteistö- ja rakennusalan suunnittelu- ja konsulttitalo. Luomme yhdessä parasta rakennettua ympäristöä ja haastamme koko alaa uudistumaan. 1 300 hengen asiantuntijayhteisömme tarjoaa kiinteistö- ja rakennushankkeisiin kaikki suunnittelu- ja projektijohtopalvelut kuudella liiketoiminta-alueella: rakennuttaminen, arkkitehtisuunnittelu, rakennesuunnittelu, korjaussuunnittelu, teollisuus- ja talotekniikka sekä yhdyskunta- ja ympäristösuunnittelu. Toimimme 16 toimipisteessä Suomessa ja kansainvälisesti.

A-Insinöörit – ihmisiä, joiden kanssa rakennat rohkeasti parempaa. www.ains.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-Insinöörit Oy

Arkkitehtitoimisto Konkret vahvistaa A-Insinöörien pää- ja arkkitehtisuunnittelun palveluja – ”Tulevaisuuden kestävät ratkaisut syntyvät tiimien yhteistyöllä”2.2.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Arkkitehtitoimisto Konkret on liittynyt yrityskaupalla A-Insinöörit -konserniin (AINS Groupiin). Helmikuun alussa toteutunut yrityskauppa yhdistää Konkretin ja AW2:n arkkitehtisuunnittelijat ja vahvistaa suunnittelukonsernin palveluja etenkin asunto- ja korjausrakentamisen, käyttötarkoitusmuutosten sekä kaupunkisuunnittelun alueilla.

Raidetärinän mallintamiseen uusi digitaalinen palvelu – selvittää juna- ja raitioliikenteen vaikutukset jokaiseen radanvarren kiinteistöön19.1.2023 08:20:05 EET | Tiedote

A-Insinöörit tuo rakennetun ympäristön suunnitteluun uuden digitaalisen palvelun, joka mallintaa raideliikenteen tärinä- ja runkomeluvaikutukset radan varren kiinteistöihin. Yksi mallinnus kattaa jopa kymmeniä tuhansia kiinteistöjä. Sovellus auttaa myös parhaiden maankäytön vaihtoehtojen ja eristinratkaisujen tunnistamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme