A-klinikkasäätiö

A-klinikkasäätiön hallitusohjelmatavoitteissa korostuvat elämää ylläpitävä työ ja turvallinen arki

Jaa

A-klinikkasäätiön tavoitteet hallitusohjelmaan 2023–2027 kiteytyvät neljään tukijalkaan: huumeita koskeva sääntely, alkoholipolitiikka, rahapelilainsäädäntö sekä muihin addiktioihin ja riippuvuuskäyttäytymisen muotoihin liittyvät toimenpiteet. Tavoitteet perustuvat A-klinikkasäätiön perustehtävään, joka on ehkäistä ja vähentää päihde- ja mielenterveyshaittoja.

Huumekuolemien määrää kuvattiin maalatuilla kivillä A-klinikkasäätiön katutapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla 23.5.2022.
Huumekuolemien määrää kuvattiin maalatuilla kivillä A-klinikkasäätiön katutapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla 23.5.2022.

"Riippuvuuksista vapautuminen ja niiden kanssa pärjääminen edellyttävät luottamusta siihen, että apua ja tukea on tarjolla, elämä kantaa ja parempi huominen on mahdollinen. Kestävä yhteiskunta voidaan rakentaa vain tämän luottamuksen varaan. Hallitusohjelmatavoitteissamme korostuvat elämää ylläpitävä työ ja turvallinen arki", sanoo A-klinikkasäätiön toimitusjohtaja Hannu Jouhki.

A-klinikkasäätiö tavoittelee hallitusohjelmaan muiden muassa hoitoon pääsyn turvaamista ja huumausaineiden alueellisten käyttötilakokeilujen sekä ainetunnistuksen mahdollistamista. Lisäksi vahvuudeltaan yli 5,5-tilavuusprosenttisten alkoholijuomien vähittäismyynti olisi syytä pitää Alkossa kansanterveydellisin perustein.

Hoitoon pääsyn turvaaminen

Tällä hetkellä yhdenvertaisuus päihde- ja riippuvuuspalvelujen saatavuuden, hoitoon pääsyn ja hoitoketjujen toimivuuden suhteen ei toteudu yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea. Tilanne on korjattava ja hoitoon pääsyn yhdenvertaisuus turvattava koko maassa.

Päihdepotilaiden oikeus mielenterveyspalveluihin evätään liian usein perusteetta. Päihteidenkäyttäjien oikeus mielenterveyspalveluihin on varmistettava. Mielenterveys- ja päihdehoidot tulee aloittaa tarvittaessa samanaikaisesti.

Huumeiden valvotut käyttötilat

A-klinikkasäätiö esittää lainsäädännön muutosta, joka mahdollistaisi alueelliset käyttötilakokeilut hyvinvointialuekohtaisilla päätöksillä. Käyttötilat auttavat välttämään yliannostuksia ja myrkytyksiä sekä niistä johtuvia kuolemia, ehkäisemään tartuntatautien leviämistä ja rauhoittamaan lähiyhteisöjä.

Valvotuissa käyttötiloissa henkilökunnalla on mahdollisuus tavoittaa pistämällä huumeita käyttäviä ihmisiä ja ohjata heitä mielenterveys- ja päihdepalveluihin sekä vähäriskisempään aineiden käyttöön.

Ainetunnistus

Tarvitsemme ainetunnistuksen mahdollistavan lainsäädännön. Mahdollisuus tutkituttaa huumausaine-erien sisältö olisi otettava käyttöön huumemyrkytysten ja yliannostusten välttämiseksi. Kuten käyttötilojen, myös ainetunnistuksen avulla olisi mahdollisuus tavoittaa käyttäjiä ja keskustella heidän kanssaan huumeidenkäytön riskeistä.

Mukaan annettava naloksoni

Opioidien vasta-aine naloksoni kumoaa hengityksen lamaantumisen yliannostustilanteissa. Yksityishenkilöiden mahdollisuutta saada naloksonia tulisi helpottaa. Samalla on lisättävä naloksonin käyttöön liittyvää ensiapukoulutusta ja oikeaa tietoa yliannostustilanteissa. Naloksoni olisi saatava käyttöön laajemmin myös muille viranomaisille, erityisesti poliisille, joka on usein ensimmäisenä tilanteessa paikalla.

Terveysneuvonnan hyvät käytännöt

Huumeiden käyttäjille suunnatun terveysneuvontatyön hyvät käytännöt on linjattava ja otettava käyttöön valtakunnallisesti. Valtakunnallisten linjausten tulisi tarjota suuntaviivat, joiden puitteissa hyvinvointialueet voivat toteuttaa terveysneuvontaa väestöpohjansa mukaisesti tarvittaessa esimerkiksi usean kunnan alueella liikkuvien yksikköjen avulla.

Huumeiden käytön rangaistavuudesta luopuminen

Huumeiden käytön rangaistavuus tulee poistaa osana laajempaa uudistusta, jossa hoitojärjestelmää ja palvelujen saatavuutta parannetaan. Rangaistavuus leimaa huumeita käyttäviä ihmisiä. Merkintä rekistereissä vaikeuttaa entisestään päihdekeskeisestä elämäntavasta luopumista, lisää syrjäytymisriskiä, nostaa kynnystä soittaa hätäkeskukseen akuuteissa huumeiden käyttöön liittyvissä vaaratilanteissa sekä johtaa käytännössä huonompaan kohteluun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmän säilyttäminen

Valtionyhtiö Alko Oy:n yksinoikeus yli 5,5-tilavuusprosenttisten alkoholijuomien vähittäismyyntiin on säilytettävä lukuun ottamatta pienpanimo-oluita ja suomalaisia tilaviinejä. Alkoholin anniskelun ikä-, kellonaika- ja paikkarajoitukset tulee säilyttää.

Viinien ottaminen päivittäistavarakauppojen valikoimaan tarkoittaisi, että Alko ei pystyisi ylläpitämään nykyisenkaltaista myymäläverkostoa. Näin myös väkevien viinojen myynti siirtyisi ajan myötä päivittäistavarakauppaan. Alkoholin saatavuuden voimakas kasvattaminen vaikuttaisi kielteisesti yhä suuremman väestönosan terveyteen, toimeentuloon ja hyvinvointiin.

Rahapelihaittojen hoito näkyviin

Rahapelihaittojen tuki ja hoito tulee kirjata päihde- ja mielenterveyshuoltoa koskevaan lakiin. Sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluissa tulee kysyä rahapelaamisesta siinä missä päihteiden käytöstä ja mielenterveyshäiriöistä. Rahapeliongelmien tunnistamista ja hoitoa tulee vahvistaa osana sote-palveluja. Tieto rahapelihaittojen tuesta ja hoitoon pääsystä tulee löytyä osana julkisen palvelun palveluvalikkoa.

Riippuvuusongelmat sote-alan koulutusohjelmiin

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten koulutusohjelmien tulee sisältää tutkittua tietoa addiktioista ja käytännön taitoja riippuvuusongelmaisen yksilön kohtaamiseen. Ammattilaisten osaaminen ja käsitykset vaikuttavat siihen, millaista hoitoa yksilöt saavat riippuvuusongelmiin.

Tutustu A-klinikkasäätiön hallitusohjelmatavoitteisiin tarkemmin pdf-liitteestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Huumekuolemien määrää kuvattiin maalatuilla kivillä A-klinikkasäätiön katutapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla 23.5.2022.
Huumekuolemien määrää kuvattiin maalatuilla kivillä A-klinikkasäätiön katutapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla 23.5.2022.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

A-klinikkasäätiö
A-klinikkasäätiö
Ratamestarinkatu 7 A
00520 Helsinki

tiedotus@a-klinikka.fihttp://www.a-klinikkasaatio.fi

A-klinikkasäätiö on addiktioiden asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihde- ja riippuvuushaittoja. Rakennamme inhimillisempää yhteiskuntaa ja keskitymme toiminnassamme etenkin kohtaavaan työhön, verkkoauttamiseen ja addiktiotutkimukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö

Korona-aikana huolta herätti etenkin nuorten tilanne – A-klinikkasäätiön asiantuntijakeskustelu addiktioista sai Suomen dialogiteko 2021 -tunnustuksen 11.5.2022 08:56:46 EEST | Tiedote

A-klinikkasäätiön järjestämässä Erätauko-keskustelussa eri addiktioiden asiantuntijat vaihtoivat mielipiteitä addiktioiden näkymisestä korona-aikana ja kuinka pandemia-aika on niihin vaikuttanut. Keskustelussa pohdittiin myös addiktioiden rajoja: milloin tavanomaisesta toiminnasta ja käyttäytymisestä tulee addiktio?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme