Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

A1-kielen opiskeleminen käynnistyy Helsingissä 1. luokalta syksystä 2018 alkaen

Jaa

Helsingin uudessa kaupunkistrategiassa näkyy vahvasti panostus varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Vuoden 2018 talousarvioehdotus sisältää määrärahalisäyksen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle, joten budjetti mahdollistaa strategian toteutuksen aloittamisen ensi vuonna muun muassa ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen kielen eli A1-kielen opettamisen peruskouluissa jo ensimmäiseltä luokalta lähtien.

Kielen oppimista leikinomaisesti ja suullisesti ekaluokalla
Kielitaidon kehittyminen alkaa jo varhaislapsuudessa. Vieraan kielen oppimisen alkuvaiheessa ilo, leikkisyys ja luovuus ovat merkittävässä roolissa. Aikaisemmin A1-kielen opiskelu on helsinkiläisissä peruskouluissa käynnistynyt kolmannella vuosiluokalla. Syksystä 2018 lähtien uudistus mahdollistaa kielen opiskelun peruskoulussa yhdeksän vuoden ajan, aiemman seitsemän sijaan: ”Oppiminen lähtee leikinomaisesti kieleen ja kulttuuriin tutustumisesta ja painottuu alussa lasten suullisen kielitaidon kehittämiseen”, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja Outi Salo kertoo. Opettajille järjestetään keväällä koulutusta ja yhteiskehittämistä parhaiden oppimisen mallien toteuttamiseksi.

Tervetuloa vaikuttamaan: marraskuussa keskustelutilaisuuksia ja kysely kuntalaisille
Alueellista ja koulukohtaista kielitarjontaa suunnitellaan parhaillaan ja tähän työhön kutsutaan kuntalaisia mukaan. Kouluissa järjestetään 20.-28.11.2017 alueellisia keskustelutilaisuuksia, joissa esimerkiksi tulevien ekaluokkalaisten vanhemmilla on mahdollista saada lisätietoa uudistuksesta sekä osallistua ja vaikuttaa alueen koulujen kielivalintoihin. Kutsua on toimitettu kouluilta ja päiväkodeilta huoltajille. Tilaisuuksien pitopaikat ja ajankohdat on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivujen hel.fi/kasvatusjakoulutus uutisissa sekä koulujen omilla verkkosivuilla. Kerrokantasi-palvelussa toteutetaan myös sähköinen kysely, jossa kerätään avointen vastausten kautta mielipiteitä kielen opiskelun uudistuksesta. Kysely julkaistaan torstaina 16.11. klo 15.00 osoitteessa https://kerrokantasi.hel.fi/

Kahdeksan kielivaihtoehtoa
Helsingissä nykyisiä A1-kieliä ovat englanti, espanja, kiina, ranska, ruotsi, saksa, venäjä ja viro. Tänä syksynä 3. luokkalaisista 79,5 prosenttia valitsi ensimmäiseksi vieraaksi kielekseen englannin; seuraavaksi suosituimmat olivat ranska (7,6 %), saksa (4,2 %) ja ruotsi (4,1 %). Kaikkia kahdeksaa kieltä ei ole mahdollista opettaa jokaisessa koulussa, mutta tarjontaa suunnitellaan alueellisesti ja kaupunkitasolla mahdollisimman monipuoliseksi. Esitys kieliohjelman muutoksesta valmistellaan käsiteltäväksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialan suomenkielisen jaoston kokoukseen 19.12.2017.

Lisätietoja
Outi Salo
Perusopetusjohtaja
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 86774
s-posti: outi.salo@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediaa palvelee

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi

tiedottaja Samuli Kuki
puh. 09 310 87701, 050 401 3559, samuli.kuki@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 8.5.20184.5.2018 16:16Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu ensi viikon tiistaina 8. toukokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutus-poytakirjat Esityslistalla on muun muassa alla olevat esitykset: Asia 4 Suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen 1.–2.-luokkalaisten aamupäivätoiminnan järjestäminen 9.8.2018 alkaen Asia 6 Maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2018-2021 Asia 18 Kallion lukion perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksen hyväksyminen ja lausunto hankesuunnitelmasta Asia 19 Vuosaaren lukion tarveselvityksen hyväksyminen

Lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt25.4.2018 16:58Tiedote

Saamamme tiedon mukaan lastentarhanopettajia on kehotettu tuomaan palkankorotuspyyntöjä varhaiskasvatuksen esimiehille. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan varhaiskasvatusyksiköt ottavat vastaan lastentarhanopettajien palkankorotuspyynnöt. Toimialalla kootaan esitykset toimialan palkankorotustarpeista ja välitetään näkemys niistä kaupunginkansliaan palkkaneuvotteluja varten. Kaupunki työnantajana neuvottelee palkkaratkaisuista. Palkankorotuksissa on lähtökohtana tehtävän vaativuus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tullaan tarkastelemaan lastentarhanopettajan tehtäväkuva vuoden 2018 aikana. Lisätietoja: Tiina Harju-Kukkula henkilöstöpalvelut, henkilöstöpäällikkö tiina.harju-kukkula@hel.fi, puh. 09 310 33939 Satu Järvenkallas varhaiskasvatusjohtaja satu.jarvenkallas@hel.fi, puh. 09 310 43368 Niclas Grönholm ruotsinkielisten palveluiden johtaja niclas.gronholm@hel.fi, puh. 09 310 86225 Liisa Pohjolainen kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja liisa.pohjolainen@hel.fi, puh. 09 31

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme