A-klinikkasäätiö

Aamiaisseminaari 29.6.: Soten valinnanvapaus ei saa unohtaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia

Jaa

Jos soteuudistuksen valinnanvapaus toteutuu suunnitellun laajuisena, se voi asettaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa - mikä ratkaisuksi? Rahapelit saavat olla julkisessa keskustelussa rauhassa - miksei aihe ole jo politisoitunut? Lisäksi aiheena ovat huumeet sekä perustelut yli 20 vuoden takaisen huumausainestrategian päivitystarpeille. Tervetuloa Tieteiden talolle 29.6.2018 klo 9.00.

Aamiaisseminaari tarjoaa kattauksen sote-, päihde- ja riippuvuusaiheita Tieteiden talolla 29.6. klo 9.00.
Aamiaisseminaari tarjoaa kattauksen sote-, päihde- ja riippuvuusaiheita Tieteiden talolla 29.6. klo 9.00.

Aamu tarjoaa kattauksen seuraavia sote-, päihde- ja riippuvuusaiheita. Alustusten lomassa on mahdollisuus kysyä lisää ja keskustella. Kunkin esityksen kesto on 20 minuuttia. Ilmoittaudu mukaan web-lomakkeella.

Soten valinnanvapaus ei saa unohtaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujia 

Jos soteuudistuksen valinnanvapaus toteutuu suunnitellun laajuisena, se voi asettaa päihde- ja mielenterveyskuntoutujat eriarvoiseen asemaan muiden kanssa.

Tutkijoita huolestuttaa, että ensisijainen valinnanvapaus koskisi suunnitelmien mukaan vain sotekeskuksia. Hallitus ei edellytä, että niissä on tarjolla päihde- ja mielenterveysalan ammattilaisia. Tällöin näitä palveluja tarvitsevien valintamahdollisuudet kapenevat.

Sote-uudistuksessa huomiota myös päihde- ja mielenterveyspalvelujen sisältöihin ja toimivuuteen asiakkaan näkökulmasta

Asiakasnäkökulmaa ei tällä hetkellä huomioida systemaattisesti päihdepalveluiden kehittämisessä tai tutkimisessa koko maan laajuisesti.

Tällä hetkellä käytössä olevat indikaattorit, eli palveluja tilastollisesti kuvaavat tunnusluvut, huomioivat palvelujen laadun huonosti. Käytössä ei juurikaan ole indikaattoreita, jotka antaisivat tietoa esimerkiksi palvelujen saatavuudesta tai turvallisuudesta, asiakastyytyväisyydestä tai henkilökunnan vaihtuvuudesta ja osaamisesta.

Sote-uudistukseen suunnitelluissa päihde- ja mielenterveystyön indikaattoreissa onkin kehitettävää palvelujen sisällön näkökulmasta.

Mistä huumausainestrategian päivitystarpeet nousevat?

Suuri osa huumeita käyttävistä ihmisistä jää nykyisin päihdepalveluiden ulkopuolelle tai saa niitä liian myöhään. Olisi tärkeää tehdä päihdetyötä nykyistä varhaisemmassa vaiheessa sekä syrjäytettyjä käyttäjiä kohdaten. 

Uusien keinojen käyttöönotto edellyttää haittojen vähentämisen päämäärien vahvistamista lainsäädännössä – tai vähintään nykyisten lakien uutta tulkintaa. Mistä yli 20 vuoden takaisen huumausainestrategian päivitystarpeet nousevat? 

Huumeiden käyttö eroaa alueittain

Jätevesitutkimus toteutetaan samalla tavalla yli 60 kaupungissa eri puolilla maailmaa, jolloin tieto on vertailukelpoista. Huumeiden käyttö voi vaihdella paljon myös eri kaupunkien välillä. Tutkimus on avuksi alueellisen huumeiden käytön tunnistamisessa. 

Turun seudulla jätevesitutkimuksen hälyttäviin tuloksiin reagoitiin palvelujen verkostona. Lisäksi huumeidenkäyttäjille tehtiin kysely, jonka tuloksista kuulemme.

Mitä julkinen puhe rahapeleistä on unohtanut?

Suomalaiset pelaavat neljänneksi eniten koko maailmassa. Tutkimusten mukaan mainostaminen lisää rahapelien ongelmapelaamista. Suurimmat tuotot kerätään pienituloisilta, sairailta ja työttömiltä. Silti rahapelit saavat olla julkisessa keskustelussa suhteellisen rauhassa.

Miksei rahapelaaminen ole jo politisoitunut? Rahapelien rooli on Suomessa muuhun maailmaan verrattuna erikoinen.

Paikka ja aika 

Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki perjantaina 29.6. klo 9 - 12. Aamiaista on tarjolla jo klo 8.45 alkaen. Tilaisuuden järjestää A-klinikkasäätiö ja se on maksuton.

Tiedotusvälineiden käytettävissä ovat kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck, Suomen Mielenterveysseura; tutkimuspäällikkö, dosentti Jouni Tourunen, A-klinikkasäätiö; projektikoordinaattori, neurobiologi Miina Kajos, A-klinikkasäätiön Muunto-hanke; kehittämispäällikkö, farmasian tohtori Aino Kankaanpää, THL; ehkäisevän päihdetyön suunnittelija Niina Jalo, Turun kaupunki sekä valtiotieteiden tohtori Riitta Matilainen. 

Linkki ilmoittautumiseenTutustu myös tiivistelmiin ja ohjelmaan.

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt

va. viestintäpäällikkö Kirsi Utoslahti, A-klinikkasäätiö, kirsi.utoslahti(a)a-klinikka.fi, puh. 045 6579 019

#mielenterveys #päihteet #valinnanvapaus #huumeet #palvelut #rahapelipolitiikka

Avainsanat

Kuvat

Aamiaisseminaari tarjoaa kattauksen sote-, päihde- ja riippuvuusaiheita Tieteiden talolla 29.6. klo 9.00.
Aamiaisseminaari tarjoaa kattauksen sote-, päihde- ja riippuvuusaiheita Tieteiden talolla 29.6. klo 9.00.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

A-klinikkasäätiö
A-klinikkasäätiö
Ratamestarinkatu 7 A, 6. krs
00520 Helsinki

tiedotus@a-klinikka.fihttp://www.a-klinikkasaatio.fi

A-klinikkasäätiö ehkäisee ja vähentää päihdehaittoja sekä muita sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta A-klinikkasäätiö

Tutkimus: Järjestöjen toiminnan avulla voidaan vahvistaa hyvinvointia21.12.2018 05:40:00Tiedote

Järjestöjen toimintaan osallistumisella on yhteys vertaisten ja kokemusasiantuntijoiden, matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa ja päiväkeskuksissa kävijöiden sekä työllistettyjen ja kuntouttavassa työtoiminnassa olevien koherenssin tunteeseen. Vahva koherenssin tunne auttaa selviytymään kuormittavista tilanteista ja säilyttämään hyvinvoinnin. Siihen voidaan vaikuttaa läpi elämän. Hyvinvointikyselyyn vastasi 936 päihde- ja mielenterveysjärjestöjen toimintaan osallistunutta.

Etsivä tartuntatautityö tavoittaa erityisryhmiä, jotka muuten voivat jäädä hoitokontaktin ulkopuolelle12.12.2018 06:35:00Tiedote

Street-hankkeessa tavoitettiin satoja huumeita pistämällä käyttäviä henkilöitä. He suhtautuivat kadulla tehtävään testaukseen myönteisesti. Kohderyhmänä olivat nuoret ja nuoret aikuiset. On tärkeää tavoittaa tartunnan saaneet varhaisessa vaiheessa. HCV-maksatulehduksen hoitoaste on Suomessa kuitenkin alhainen muihin Euroopan maihin verrattuna. Tilannetta tukisi hoitohenkilökunnan aktiivinen ote HCV-infektion testaamisessa ja hoitamisessa.

Kysely: Vanhemmat ja kaverisuhteet vaikuttavat aikuistuvan nuoren päihteidenkäyttöön4.12.2018 06:51:48Tiedote

Täysi-ikäistyminen lisää niin alkoholia kuin kannabista käyttävien nuorten osuuden yli puolitoistakertaiseksi alaikäisiin verrattuna, selviää A-klinikkasäätiön 16–20-vuotiaille teettämästä väestökyselystä. Valtaosa nuorista ajattelee tulevaisuutta myönteisesti, mutta täysi-ikäistymisen myötä huolestuneisuus lisääntyy. Täysi-ikäisistä moni toivoo vanhempien yhä osoittavan kiinnostusta siihen, mitä heidän elämäänsä kuuluu.

Tutkimus: Vapaaehtoistoiminnassa on säilytettävä kolmannen sektorin ominaislaatu – samalla moni vapaaehtoinen toivoo polun avautumista työelämään9.11.2018 08:33:39Tiedote

Omaehtoiseen toimintaan osallistumalla kuntoutujat ja heidän omaisensa voivat vapautua aktiiviseen toimijuuteen itsensä ja viiteryhmänsä hyväksi. Ammattilaiset taas voivat hyödyntää osaamistaan vapaammin kuin palkkatyössä. Moni toivoo, että vapaaehtoistoiminta avaisi polun työelämään. Järjestöissä on tärkeää huomioida toimintaan osallistuvien taustat ja mahdollistaa tehtävien moninaisuus. Näin vertaistuen antaminen ja saaminen, yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä asiantuntijuuden ja ammattitaidon vahvistaminen tulevat mahdollisiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme