Helsingin yliopisto

Aamuvirkun aivot ’unisukkuloivat’ vähemmän kuin iltavirkun

Jaa

Yksilölle ominainen vuorokausirytmi on yhteydessä aivojen aktiivisuuteen unen aikana, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Unisukkulat ovat unen aikana esiintyviä rytmisiä aktivaatiopyrähdyksiä aivoissa, jotka liittyvät aivojen viestikeskuksen talamuksen ja aivokuoren väliseen viestintään.  Unisukkulat ovat tärkeitä, koska ne osallistuvat muun muassa unen ylläpitämiseen sekä muistijälkien vahvistumiseen unen aikana.

Tutkijat tarkastelivat yksilölle ominaisen vuorokausirytmin, kronotyypin, yhteyttä unisukkula-aktiivisuuteen. Tutkimukseen osallistui 170 seitsemäntoistavuotiasta nuorta, joiden aivosähkökäyrää rekisteröitiin yhden yön ajan normaaleissa kotioloissa.

– Havaitsimme, että aamuvirkkujen nuorten unisukkulat olivat merkittävästi heikompia verrattuna muihin kronotyyppeihin. Aamuvirkuilla nuorilla unisukkuloiden lukumäärä myös laski nopeammin aamua kohden kuin iltavirkuilla, kertoo tutkimusta johtanut professori Anu-Katriina Pesonen.  Tämä voi selittää aamuvirkkujen aikaista vuorokausirytmiä.

Scientific Reports -lehdessä julkaistu tutkimus valottaa ensimmäistä kertaa kronotyyppien ja unen mikrorakenteiden välisiä yhteyksiä unta ylläpitävien unisukkuloiden kautta.

Tutkimus toteutettiin Sleep & Mind -tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lisätietoja:

Professori (ma) Anu-Katriina Pesonen
Puh. 040 7544942
Sähköposti: anukatriina.pesonen@helsinki.fi
Lääketieteellinen tiedekunta/Helsingin yliopisto
https://www.helsinki.fi/en/researchgroups/sleep-and-mind

Viite: Ilona Merikanto, Liisa Kuula, Tommi Makkonen, Róbert Bódizs, Risto Halonen, Kati Heinonen, Jari Lahti, Katri Räikkönen, Anu-Katriina Pesonen. Circadian preference towards morningness is associated with lower slow sleep spindle amplitude and intensity in adolescents. Scientific Reports. Linkki open access -julkaisuun http://rdcu.be/x2IN

 

*********************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme