Helsingin yliopisto

Aamuvirkun aivot ’unisukkuloivat’ vähemmän kuin iltavirkun

Jaa

Yksilölle ominainen vuorokausirytmi on yhteydessä aivojen aktiivisuuteen unen aikana, osoittaa Helsingin yliopistossa tehty tutkimus.

Unisukkulat ovat unen aikana esiintyviä rytmisiä aktivaatiopyrähdyksiä aivoissa, jotka liittyvät aivojen viestikeskuksen talamuksen ja aivokuoren väliseen viestintään.  Unisukkulat ovat tärkeitä, koska ne osallistuvat muun muassa unen ylläpitämiseen sekä muistijälkien vahvistumiseen unen aikana.

Tutkijat tarkastelivat yksilölle ominaisen vuorokausirytmin, kronotyypin, yhteyttä unisukkula-aktiivisuuteen. Tutkimukseen osallistui 170 seitsemäntoistavuotiasta nuorta, joiden aivosähkökäyrää rekisteröitiin yhden yön ajan normaaleissa kotioloissa.

– Havaitsimme, että aamuvirkkujen nuorten unisukkulat olivat merkittävästi heikompia verrattuna muihin kronotyyppeihin. Aamuvirkuilla nuorilla unisukkuloiden lukumäärä myös laski nopeammin aamua kohden kuin iltavirkuilla, kertoo tutkimusta johtanut professori Anu-Katriina Pesonen.  Tämä voi selittää aamuvirkkujen aikaista vuorokausirytmiä.

Scientific Reports -lehdessä julkaistu tutkimus valottaa ensimmäistä kertaa kronotyyppien ja unen mikrorakenteiden välisiä yhteyksiä unta ylläpitävien unisukkuloiden kautta.

Tutkimus toteutettiin Sleep & Mind -tutkimusryhmässä Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Lisätietoja:

Professori (ma) Anu-Katriina Pesonen
Puh. 040 7544942
Sähköposti: anukatriina.pesonen@helsinki.fi
Lääketieteellinen tiedekunta/Helsingin yliopisto
https://www.helsinki.fi/en/researchgroups/sleep-and-mind

Viite: Ilona Merikanto, Liisa Kuula, Tommi Makkonen, Róbert Bódizs, Risto Halonen, Kati Heinonen, Jari Lahti, Katri Räikkönen, Anu-Katriina Pesonen. Circadian preference towards morningness is associated with lower slow sleep spindle amplitude and intensity in adolescents. Scientific Reports. Linkki open access -julkaisuun http://rdcu.be/x2IN

 

*********************
Ystävällisin terveisin

Päivi Lehtinen, tiedeviestinnän asiantuntija, Helsingin yliopisto
paivi.m.lehtinen@helsinki.fi  050 406 2043

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia vaikutuksia terveyteen21.11.2017 11:57Tiedote

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten aikuisten häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä on kauaskantoisia seurauksia terveyteen. Häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ennusti 24-vuotiailla naisilla ja miehillä suurempaa painoa, vyötärönympärystä ja psyykkistä pahoinvointia sekä heikompaa itsearvioitua terveyttä 24-vuotiaana ja kymmenen vuotta myöhemmin.

Moniresistentit bakteerit ovat tuontikoirilla huolestuttavan yleisiä17.11.2017 08:56Tiedote

Yleisimmin käytetyille mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä suolistoperäisiä bakteereita on tänä vuonna löydetty koirien seulontanäytteistä neljä kertaa useammin kuin viime vuonna. Osa näistä bakteereista voi tarttua myös ihmiseen. Helsingin yliopiston asiantuntijat kehottavat ulkomaisilta koiratarhoilta eläimiä tuovia järjestöjä ottamaan huomioon resistenttien bakteerien leviämisriskin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme