Äänessä 150 vuotta – Gummeruksen juhlavuoden kirjaluettelo on ilmestynyt
Gummerus on ollut äänessä kirjallisuutta sekä laajemmin kulttuuria ja yhteiskuntaa koskevassa keskustelussa jo 150 vuotta. Tulevan kesän ja syyskauden kirjat päästävät ääneen moninaisen kirjailijoiden kuoron, jossa on niin palkittuja kirjailijatähtiä kuin kiinnostavimpia uusia nimiä.

Monenlaisia ääniä
Senegalilaisen Mohamed Mbougar Sarrin Goncourt-palkittu läpimurtoromaani Miesten syvimmät salaisuudet tuo uuden lumoavan äänen maailmakirjallisuuteen. Palkitun japanilaiskirjailijan Sayaka Muratan Maan asukit on rajoja rikkova ja mielikuvitusta venyttävä romaani naisesta, joka ei sopeudu yhteiskunnan muottiin ja uskoo olevansa kotoisin toiselta planeetalta. Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla toukokuussa vieraileva hollantilainen Hanna Bervoets on kirjoittanut keskustelua herättävän ilmiöromaanin somejättien vallasta. Näytelmäkirjailija Jussi Moilan omakohtainen esikoisromaani Tuntematon kuvaa taistelua avioliitosta ja mielenterveydestä. Nostalgiannälkäiset pääsevät lukemaan historiallisista romaaneistaan tunnetun Milja Kauniston kirjoittaman rehellisen ja koskettavan elämäkerran isästään, iskelmätähti Pasi Kaunistosta.
Huoli maapallon tilasta
Ilmastonmuutos, lajikato ja huoli maapallon tilasta näkyvät tämän syksyn kirjoissa. Tietokirjallisuuden Finlandia -voittaja Jenni Räinän romaani Suo muistaa vie lukijan ennallistamaan pohjoisen soita. Toimittaja Niina Mäkeläisen tietokirja Äiti, kuolevatko jääkarhut? auttaa puhumaan lapsille ilmastonmuutoksesta. Pulitzer-palkitulla Ikipuut-romaanillaan suomalaislukijat hurmanneen Richard Powersin Hämmästys pohtii, miten kadotimme vaistomme elää tällä planeetalla.
Tietokirjoista on moneksi
Loppuvuoden tietokirjoissa pyritään ymmärtämään vaikeita ja isoja asioita yksittäisten tapausten kautta. Huipputoimittaja Patrick Radden Keefen Älä sano mitään on henkeäsalpaavan jännittävä selonteko Pohjois-Irlannin konfliktista, Nicola Lagioian Elävien kaupunki taas dokumenttiromaani brutaalista murhasta, pahuuden vetovoimasta ja kauniista mutta korruptoituneesta Roomasta. Suomen hauskimmat naiset, Ida Grönlund ja Anna Rimpelä kertovat Liian nätti lavalle -kirjassaan mitä oppivat stand upin maailmasta. Molekyylibiologian huippututkija Nicklas Brendborgin kirja Iätön meduusa ja ikuisen nuoruuden ihmeet kertoo uusimman tieteellisen tutkimuksen pohjalta vetävästi, miten kuolla nuorena mahdollisimman myöhään.
Loppuvuoden jännittävimmät kirjat
Dekkarisato pitää sisällään odotettuja uutuuksia rakastetuimmilta dekkaristeilta. Pohjoismaiden parhaan rikosromaanin Lasiavain-palkinnon pokanneilta Camilla Grebeltä ja Jussi Adler-Olsenilta ilmestyy uudet kirjat, samoin brittitrilleristi Clare Mackintoshilta. Oravaisisa asuvan Nilla Kjellsdotterin Murhia Pohjanmaalla -sarjan oikeuksista käytiin kova kisa Ruotsissa. Sarjan ensimmäinen osa, heinäkuussa suomeksi ilmestyvä Kivipuiston tyttö sai lentävän lähdön Suomenlahden takana heti ilmestyttyään.
Kulttuuriklinikka-podcast korjaa kulttuurikeskustelun virheasentoja
Kirjailija ja kirjallisuustoimittaja Silvia Hosseini työstää vaihtuvien vieraidensa kanssa 2020-luvun kulttuurikeskustelun kipupisteitä. Podcast-sarjassa keskustellaan muun muassa kirjallisuuden digitalisaatiosta, taiteen rahoituksesta, autofiktiobuumista ja sananvapaudesta. Lähdetäänkö hakemaan tasapainoa vai niksautetaanko kulttuurikeskustelu kokonaan uuteen asentoon?
Tutustu kesän ja syksyn kirjaluetteloon täällä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi
Pauliina Pietilä, tuottaja, p. 040 779 2942, pauliina.pietila@gummerus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Gummerus
Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse, tekevät kädet ja hyvä sydän.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Gummerus
Romantiikkaa, ystävyyttä, kotoilua ja koiria – Kesän ihaninta lomalukemista Jenny Colganilta, Jenny Fagerlundilta ja Cecelia Ahernilta16.5.2022 10:06:14 EEST | Tiedote
Feelgood-suosikkien Jenny Fagerlundin ja Jenny Colganin uusissa hyvänmielen romaaneissa laitetaan kotia kesäisessä Tukholmassa ja tutustutaan skotlantilaisen pikkukylän sairaalaelämään. Huippusuositun Cecelia Ahernin Pisamat kuin tähdet vie puolestaan pysäköinninvalvojan matkaan Dublinin kaduille ja puistoihin.
Älä sano mitään on kertovan tietokirjallisuuden mestariteos – Wind of Change -podcastista tunnetun huippujournalistin laatukirjallisuutta saatavilla ensimmäistä kertaa suomeksi9.5.2022 09:50:23 EEST | Tiedote
The New Yorkerissa tutkivana journalistina työskentelevän Patrick Radden Keefen Älä sano mitään – Tositarina menneisyydestä, murhasta ja Pohjois-Irlannista (Gummerus) on henkeäsalpaavan jännittävä, toteutukseltaan ainutlaatuinen tietokirja Pohjois-Irlannin konfliktista. Romaanimainen lukukokemus edustaa 2000-luvun parasta tietokirjallisuutta. Älä sano mitään on ollut kansainvälinen myyntimenestys ja palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla.
Päivi Alasalmen äänikirjahitti Alamaailman kuningatar ilmestyy kesädekkarina kovissa kansissa – Kesän käännöstrillereissä tutustutaan murhapodcasteihin ja jännitetään balettitanssijoiden kohtalokkaita harha-askelia6.5.2022 11:47:31 EEST | Tiedote
Päivi Alasalmen Alamaailman kuningatar aloittaa vetävän dekkarisarjan, jossa tamperelainen rikoskonstaapeli Hallavainen ratkoo kollegoidensa kanssa synkkiä murhatapauksia. Storytel Original -menestyssarjan aloitusosa ilmestyy 23.5. dekkareiden ystävien iloksi kovissa kansissa. Alkukesän käännetyssä jännityskirjallisuudessa on luvassa muun muassa podcastien ja baletin maailmaan sijoittuvia trillereitä tutuilta brittikirjailijoilta.
Vaikuttava ilmiöromaani somejättien vallasta ja nuorten sisältömoderaattoreiden työstä3.5.2022 13:26:30 EEST | Tiedote
Hollantilaisen Hanna Bervoetsin Sopimatonta sisältöä (Gummerus) kysyy, mikä on yhteiskunnassamme normaalia ja kuka sen määrittelee. Romaani kertoo sosiaalisen median sisältömoderaattoreina työskentelevistä nuorista aikuisista, jotka käyvät työkseen läpi some-kuonaa – väkivaltaa, vihapuhetta, salaliittoteorioita ja valeuutisia – ja päättävät, milloin sisältö on sopimatonta ja poistettava. Bervoets esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla perjantaina 13.5.
MUISTUTUSKUTSU: Ennakkoinfo 5.5. klo 9-10: Gummeruksen kesä ja syksy 202229.4.2022 10:39:14 EEST | Tiedote
Kuinka syntyi dekkarisarja, jonka oikeuksista kisattiin Ruotsin suurimmissa kustantamoissa? Millainen on pohjoisen soita ennallistava ekoyhteisö Tietokirjallisuuden Finlandia -voittajan esikoisromaanissa? Miltä tuntuu lukea tyttärensä kirjoittamaa kuvausta omasta elämästä? Entä kuka on liian nätti lavalle?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme