Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

ÄÄNESTÄJÄT KOKOAISIVAT BLOKKIHALLITUKSIA

Jaa

Suomalaisten mieltymyksissä seuraavan hallituksen kokoonpanoksi erottuu selvästi kaksi vaihtoehtoa: punavihreä hallitus tai porvarihallitus, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Äänestäjien toiveet hallituskumppaneiksi toivotun pääministeripuolueen mukaan.
Äänestäjien toiveet hallituskumppaneiksi toivotun pääministeripuolueen mukaan.

Vastoin yleisiä oletuksia keskustaa pääministeripuolueeksi toivovien enemmistö (61 %) haluaisi kokoomuksen hallituskumppaniksi ja vain kolmasosa (35 %) ottaisi hallituskumppaniksi SDP:n. Myös kokoomuslaista pääministeriä toivovien enemmistö (56 %) jatkaisi mieluiten hallitusyhteistyötä keskustan kanssa. Kaupunkeja pitkään hallinneelle sinipunayhteistyölle kansalaiset näyttäisivät viittaavan kintaalla. SDP on suosituin puolue pääministeripuolueeksi, mutta demaripääministeriä kannattavat toivoisivat ensisijaisiksi hallituskumppaneiksi vihreitä (64 %) ja vasemmistoliittoa (68 %). Vihreiden ja vasemmistoliiton äänestäjät haluaisivat puolestaan hallitukseen mieluiten SDP:n kanssa.

”Tulokset kielivät siitä, että suomalaiset haluaisivat koota perinteisten koalitiohallitusten sijaan ideologisesti yhtenäisempiä blokkihallituksia – joko porvarihallituksen tai punavihreän hallituksen”, toteaa EVAn toimituspäällikkö, aihetta käsittelevän Sittenkin blokkivaalit -EVA Analyysin kirjoittanut Sami Metelinen.

SDP on ainoa puolue, jonka enemmistö toivoo osallistuvan seuraavaan hallitukseen jossain roolissa. Yksikään puolue ei kuitenkaan kohoa selkeästi pääministeripuoluesuosikiksi. 19 prosenttia suomalaisista toivoisi SDP:stä pääministeripuoluetta.

Kysely hallituspohjasta on osa EVAn Arvo- ja asennetutkimusta. Tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–6.2.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984. Tuloksiin voi tutustua osoitteessa www.eva.fi/arvopankki.

Sami Metelinen: Sittenkin blokkivaalit -EVA Analyysi 9.4. osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot:

toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi tai +358 40 578 0041

tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto, ilkka.haavisto@eva.fi tai +358 50 331 3823

viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 97 28

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Äänestäjien toiveet hallituskumppaneiksi toivotun pääministeripuolueen mukaan.
Äänestäjien toiveet hallituskumppaneiksi toivotun pääministeripuolueen mukaan.
Lataa
Sami Metelinen. Kuva: EVA
Sami Metelinen. Kuva: EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme