Storytel Oy

Äänikirjojen suosio näkyy lastenkirjallisuudessa – äänikirjat entistä suuremmassa roolissa myös Jani Toivolan ja hänen tyttärensä arjessa

Jaa

Äänikirjat ovat olleet viimeisen vuoden aikana usean tekemistä ja viihdettä etsivän lapsiperheen pelastus. Suomalaiset ovat Pohjoismaiden ahkerimpia lastenkirjallisuuden kuuntelijoita.

Näyttelijä ja kirjailija Jani Toivola. Kuva: Meeri Koutaniemi
Näyttelijä ja kirjailija Jani Toivola. Kuva: Meeri Koutaniemi

Äänikirjojen kuuntelumäärät ovat kasvaneet voimakkaasti Suomen Storytelissä erityisesti lastenkirjallisuudessa, jonka osuus kokonaiskulutuksesta nousi viime vuonna jo yli 15 prosenttiin. Se on enemmän kuin missään muussa Pohjoismaassa.

Äänikirjoista on ollut monelle lapsiperheelle iso apu etätöiden lomassa ja harrastusten jäädessä tauolle. Äänikirjan kuuntelu on monille koko perheen yhteinen rauhoittumishetki iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

“Lastenkirjallisuudessa korostuu usein hienolla tavalla se, että äänikirja voi olla ihan omanlaisensa taideteos painettuun kirjaan verrattuna. Siinä missä kuvitus ihastuttaa printissä, äänikirjassa tarinan voi herättää eloon sen loistava lukija tai niissä voidaan hyödyntää myös muita ääniformaatin erikoispiirteitä kuten ääniefektejä tai musiikkia”, Storytelin markkinointipäällikkö Hanna Walldén sanoo.

Lastenkirjallisuus peilaa ympäröivää yhteiskuntaa

Storytel Awards -gaalan lasten- ja nuortenkirjallisuuden raadin puheenjohtajana toimiva näyttelijä-kirjailija Jani Toivola pitää kotimaista lastenkirjallisuutta erittäin laadukkaana. Hän kuuntelee satuja päivittäin yhdessä 7-vuotiaan tyttärensä kanssa.

”Sadut ovat hauskoja ja tarinankerronta on taitavaa, ne tarjoavat aina jotakin sekä aikuiselle että lapselle. Suomalainen lastenkirjallisuus on monipuolista, ja siinä käsitellään lempeästi vaikeitakin aiheita, kuten vaikka kuolemaa, pelkoja ja tunneherkkyyttä”, hän kertoo.

Lastenkirjallisuus peilaa ympäröivää yhteiskuntaa ja tulkitsee yhteiskunnassa tapahtuvaa muutosta. Sadut heijastavat aina aikakautensa arvoja, ajatuksia, puheenaiheita, kulttuuria ja tarpeita. Niissä näkyy myös kielen kehittyminen ja muuttuminen.

”Omassa lapsessani huomaan, että kirjallisuudella on suuri rooli kielen rikastuttajana. Se johdattelee uusien sanojen äärelle ja saa aikaan kiinnostavia keskusteluja”, hän naurahtaa.

Satuihin enemmän diversiteettiä

Kirjoilla on suuri rooli lasten identiteetin rakentumisessa, joten on tärkeää pohtia, millaisia samastumisen malleja ne tarjoavat. Vaikka saduissa käsiteltävät aiheet ovat monipuolisia ja kirjoissa esiintyy kaikenlaisia ihmisiä, Toivola kaipaisi niihin enemmän diversiteettiä.

”Kuunnellessani satukirjoja olen pohtinut tarinoiden hahmoja ja perhemalleja. Harras toiveeni on, että itsensä voisi löytää jokaisesta sadusta riippumatta siitä, kuuluuko vähemmistöön vai enemmistöön. Moninaisuuden tulisi olla luonteva osa jokaista satua ilman, että sitä nostetaan erikseen valokeilaan.”

Toivola julkaisi vuoden alussa esikoislastenkirjansa Poika ja hame, joka käsittelee samaa teemaa. Kirjassa pohditaan muun muassa omana itsenään olemista sekä tyttöjen ja poikien rooleja.

”Kirja kertoo siitä, miten tärkeää on olla oma itsensä ja luottaa itselle tärkeisiin asioihin.”

Finalistien joukossa uusia kerronnan muotoja

Toivolan lisäksi Storytel Awards -gaalan lasten- ja nuortenkirjallisuus -kategorian raadissa vaikuttavat näyttelijä-laulaja Antti L.J. Pääkkönen sekä Yle Mix -kanavan juontaja Jasmin Beloued. Raadilla on edessään hankala tehtävä, sillä kuunneltavana on viisi hyvin erilaista äänikirjaa. Joukossa on niin tuttuja tekijöitä kuin uusia tuttavuuksia. Huomionarvoista on se, että mukana on peräti kolme tubettajan lukemaa äänikirjaa.

”Lähes klassikkoaseman saavuttaneiden kirjailijoiden ja tarinoiden lisäksi joukossa on myös nuoria uusia tekijöitä. Ilahduttavaa on se, että finalistikirjoissa on täysin uudenlaisia kerronnan muotoja ja uutta kieltä. Toivottavasti tubettajien esimerkki kannustaa osaltaan lapsia ja nuoria kirjallisuuden äärelle”, hän sanoo.

Korona-aikana, kun koko maailma on pysähtynyt, äänikirjat ovat olleet entistä suuremmassa roolissa myös Toivolan ja hänen tyttärensä arjessa. Satuja kuunnellaan yleensä iltaisin, mutta myös lauantaiaamut on mukava aloittaa yhteisellä satuhetkellä.

”Arki voi olla hektistä työn, koulun ja aikataulujen yhteensovittamisessa. Äänikirjojen kuuntelu on meille yhteistä rauhoittumisen aikaa.”

Storytel Awards -virtuaaligaala järjestetään 25. maaliskuuta kello 18.00. Toivolan uusi lastenkirja Poika ja hame on kuunneltavissa Storytelissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Walldén
Marketing Manager, Content & Communication
hanna.wallden@storytel.com
+358 50 352 8622

Kuvat

Näyttelijä ja kirjailija Jani Toivola. Kuva: Meeri Koutaniemi
Näyttelijä ja kirjailija Jani Toivola. Kuva: Meeri Koutaniemi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Storytel Oy
Storytel Oy
Hämeentie 19
00500 Helsinki

http://www.storytel.com

Storytel on yksi maailman johtavista äänikirjojen ja e-kirjojen suoratoistopalveluista, jonka visiona on tehdä maailmasta empaattisempi paikka tarinoiden kautta. Palvelu toimii älypuhelimelle tai tabletille ladattavan mobiilisovelluksen kautta ja antaa käyttäjälle mahdollisuuden nauttia tarinoista rajattomasti missä ja milloin vain. Suomessa Storytelin valikoima kattaa yli 300 000 ääni- ja e-kirjaa.

Paitsi digitaalinen kirjapalvelu Storytel on myös kasvava kustannuskonserni. Storytelin kustannustoiminta muodostuu useista kustantamoista, kuten Norstedts, Gummerus Kustannus, Massolit, StorySide, Printz Publishing, People's Press, Rabén & Sjögren, B. Wahlströms ja Norstedts Kartor. Storytel julkaisee myös itse suoraan kuunneltaviksi kirjoitettuja Storytel Original -äänikirjoja, äänikirjasarjoja sekä podcasteja. Ruotsissa vuonna 2005 perustettu Storytel toimii tällä hetkellä yli 20 maassa ja sen pääkonttori on Tukholmassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Storytel Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme