HUS

Äärimmäiset aivovaltimoiden ohitusleikkaukset hoituvat HUSissa

Jaa

Kansainvälisessä neurokirurgisessa julkaisusarjassa juuri julkaistujen tutkimustulosten perusteella harvinaisissa aivovaltimoiden ohitusleikkauksissa on onnistuttu hyvin. Leikkaukset on Suomessa keskitetty HUSiin, missä on hoidettu potilaita myös ulkomailta.

Aivovaltimoiden ohitukset ovat vaikeimpia neurokirurgisia leikkauksia, joiden tekeminen vaatii neurokirurgilta erityisiä taitoja.
 
- Aivovaltimon ohitusleikkausta tarvitaan yleensä, kun potilaalla on erityisen haastavan muotoinen tai kookas aivovaltimopullistuma eli aneurysma, tai pullistuman hoito ei ole muilla menetelmillä aiemmin onnistunut, kertoo erikoistuva lääkäri Ville Nurminen.
 
HUS Neurokirurgian vuosien 1998-2016 seurantatutkimukseen oli valikoitu 39 potilaan sellaiset kallonsisäiset pullistumat, joiden hoitaminen edellytti ohitusleikkausta.

Toimenpiteessä pullistuma eristetään verenkierrosta ja muun aivoverenkierron turvaamiseksi avataan uusi verenkiertoreitti. Hoidolla helpotetaan aivohermo-oireita sekä poistetaan suuriin pullistumiin liittyvä korkea aivoverenvuotovaara.
 
- Tyypillisesti nämä isot pullistumat tulevat esille painaessaan jotakin aivohermoa, mutta myös aivoverenkiertohäiriöitä tavataan.

Yleisiä hermopuristeoireita ovat silmien liikehäiriöt eli kaksoiskuvat ja joskus näön huononeminen tai menetys.
 
- Kaksoiskuvaoireet palautuvat tavallisesti paremmin, ja näkökyky heikommin. Näistä potilaista 20−50 % koki helpotusta oireissaan leikkauksen jälkeen. Jos oireita on ehtinyt olla pidempään ennen leikkausta, toipuminenkin voi kestää kauemmin.
 
Tutkimustulosten mukaan pienet leikkauksenjälkeiset, tyypillisesti ohittuvia oireita aiheuttavat komplikaatiot olivat yleisiä (51 %), mutta henkeä uhkaavat ongelmat hyvin harvinaisia (3 %). Valtaosa potilaista palasi itsenäiseen elämään (74 %). Viidesosa potilaista (21 %) oli jo ennen leikkausta riippuvaisia ulkopuolisesta avusta, jolloin toipumisennuste oli epävarmempi.
 
Aivovaltimoiden ohitusleikkaukset ovat vaikeinta mikrokirurgiaa
 
Nykyisin aivovaltimoiden ohitusleikkauksiin tarvitsee turvautua harvemmin, koska aneurysmat diagnosoidaan aiemmin, eivätkä ne ehdi kasvaa suuriksi. Leikkaustekniikat ovat myös kehittyneet. Suuret aneurysmat pyritään ensisijaisesti hoitamaan suonensisäisesti ns. sukitustekniikalla, jossa neuroradiologi tai -kirurgi vie verisuoneen verkkoputken, joka ohjaa verenkierron pullistuman ohi.
 
Ohitusleikkaukseen joudutaan edelleen turvautumaan kaikkein monimutkaisimmissa ja vaikeimmin hoidettavissa aneurysmissa.
 
- Näissä leikkauksissa neurokirurgin käsi ei saa yhtään vapista, koska toimenpiteessä työskennellään millin kymmenesosan käden liikkeillä, kertoo osastonylilääkäri Martin Lehecka.
 
Aivovaltimoiden ohitusleikkaustekniikka vaatii erikoistumista aivoverisuonikirurgiaan sekä paljon laboratorioharjoittelua ja mikrokirurgisen tekniikan hiomista.
 
- Näitä leikkauksia tehdään vain muutama vuodessa, joten taitoa on harjoiteltava ja ylläpidettävä jatkuvasti leikkaussalin ulkopuolella. Kyse on mikro-ompeleiden laittamisesta, joissa käytetään erittäin kapeaa lankaa.
 
Euroopan tasolla aivovaltimoiden ohitusleikkaukset on keskitetty tiettyihin keskuksiin. Suonensisäisiä hoitoja voidaan tehdä kaikissa yliopistosairaaloissa.

Yhteyshenkilöt

Ville Nurminen, erikoistuva lääkäri
HUS Neurokeskus, Neurokirurgia
050 427 1671

Martin Lehecka, osastonylilääkäri
HUS Neurokeskus, Neurokirurgia
050 427 2500

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme