HUS

Äärimmäiset aivovaltimoiden ohitusleikkaukset hoituvat HUSissa

Jaa
Kansainvälisessä neurokirurgisessa julkaisusarjassa juuri julkaistujen tutkimustulosten perusteella harvinaisissa aivovaltimoiden ohitusleikkauksissa on onnistuttu hyvin. Leikkaukset on Suomessa keskitetty HUSiin, missä on hoidettu potilaita myös ulkomailta.

Aivovaltimoiden ohitukset ovat vaikeimpia neurokirurgisia leikkauksia, joiden tekeminen vaatii neurokirurgilta erityisiä taitoja.
 
- Aivovaltimon ohitusleikkausta tarvitaan yleensä, kun potilaalla on erityisen haastavan muotoinen tai kookas aivovaltimopullistuma eli aneurysma, tai pullistuman hoito ei ole muilla menetelmillä aiemmin onnistunut, kertoo erikoistuva lääkäri Ville Nurminen.
 
HUS Neurokirurgian vuosien 1998-2016 seurantatutkimukseen oli valikoitu 39 potilaan sellaiset kallonsisäiset pullistumat, joiden hoitaminen edellytti ohitusleikkausta.

Toimenpiteessä pullistuma eristetään verenkierrosta ja muun aivoverenkierron turvaamiseksi avataan uusi verenkiertoreitti. Hoidolla helpotetaan aivohermo-oireita sekä poistetaan suuriin pullistumiin liittyvä korkea aivoverenvuotovaara.
 
- Tyypillisesti nämä isot pullistumat tulevat esille painaessaan jotakin aivohermoa, mutta myös aivoverenkiertohäiriöitä tavataan.

Yleisiä hermopuristeoireita ovat silmien liikehäiriöt eli kaksoiskuvat ja joskus näön huononeminen tai menetys.
 
- Kaksoiskuvaoireet palautuvat tavallisesti paremmin, ja näkökyky heikommin. Näistä potilaista 20−50 % koki helpotusta oireissaan leikkauksen jälkeen. Jos oireita on ehtinyt olla pidempään ennen leikkausta, toipuminenkin voi kestää kauemmin.
 
Tutkimustulosten mukaan pienet leikkauksenjälkeiset, tyypillisesti ohittuvia oireita aiheuttavat komplikaatiot olivat yleisiä (51 %), mutta henkeä uhkaavat ongelmat hyvin harvinaisia (3 %). Valtaosa potilaista palasi itsenäiseen elämään (74 %). Viidesosa potilaista (21 %) oli jo ennen leikkausta riippuvaisia ulkopuolisesta avusta, jolloin toipumisennuste oli epävarmempi.
 
Aivovaltimoiden ohitusleikkaukset ovat vaikeinta mikrokirurgiaa
 
Nykyisin aivovaltimoiden ohitusleikkauksiin tarvitsee turvautua harvemmin, koska aneurysmat diagnosoidaan aiemmin, eivätkä ne ehdi kasvaa suuriksi. Leikkaustekniikat ovat myös kehittyneet. Suuret aneurysmat pyritään ensisijaisesti hoitamaan suonensisäisesti ns. sukitustekniikalla, jossa neuroradiologi tai -kirurgi vie verisuoneen verkkoputken, joka ohjaa verenkierron pullistuman ohi.
 
Ohitusleikkaukseen joudutaan edelleen turvautumaan kaikkein monimutkaisimmissa ja vaikeimmin hoidettavissa aneurysmissa.
 
- Näissä leikkauksissa neurokirurgin käsi ei saa yhtään vapista, koska toimenpiteessä työskennellään millin kymmenesosan käden liikkeillä, kertoo osastonylilääkäri Martin Lehecka.
 
Aivovaltimoiden ohitusleikkaustekniikka vaatii erikoistumista aivoverisuonikirurgiaan sekä paljon laboratorioharjoittelua ja mikrokirurgisen tekniikan hiomista.
 
- Näitä leikkauksia tehdään vain muutama vuodessa, joten taitoa on harjoiteltava ja ylläpidettävä jatkuvasti leikkaussalin ulkopuolella. Kyse on mikro-ompeleiden laittamisesta, joissa käytetään erittäin kapeaa lankaa.
 
Euroopan tasolla aivovaltimoiden ohitusleikkaukset on keskitetty tiettyihin keskuksiin. Suonensisäisiä hoitoja voidaan tehdä kaikissa yliopistosairaaloissa.

Yhteyshenkilöt

Ville Nurminen, erikoistuva lääkäri
HUS Neurokeskus, Neurokirurgia
050 427 1671

Martin Lehecka, osastonylilääkäri
HUS Neurokeskus, Neurokirurgia
050 427 2500

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye