Sinebrychoffin Taidemuseo

Aarteet maailmalta – Mesenaattien matkassa

Jaa

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 100 vuotta Paul ja Fanny Sinebrychoffin huomattavasta taidelahjoituksesta Suomen valtiolle. Sinebrychoffin taidemuseo kunnioittaa merkkivuotta näyttelyllä Aarteet maailmalta – Mesenaattien matkassa. Näyttely on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 9.1.2022 saakka. Näyttely avataan yleisölle, kun koronarajoitukset sallivat museoiden avaamisen.

Hieronymus Francken II (1578−1623): Taiteenystäviä galleriassa. Kokoelma: O.W. Klinckowström.
Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Yehia Eweis
Hieronymus Francken II (1578−1623): Taiteenystäviä galleriassa. Kokoelma: O.W. Klinckowström. Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Yehia Eweis

Näyttelyssä on esillä taideaarteita muun muassa Paul ja Fanny Sinebrychoffin, Otto Wilhelm Klinckowströmin, Hjalmar Linderin, Herman Antellin sekä Ester ja Jalo Sihtolan kokoelmista. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1400-luvulta 1800-luvulle. Näyttelyn tähtiä ovat muun muassa Jacopo Bassano, Rembrandt sekä Gerard ter Borch. Syyskuussa, näyttelyn vaihtuvassa osuudessa, tutustutaan kuvanveistäjä Harry Kivijärven (1931–2010) taidekeräilijänä hankkimiin muiden taiteilijoiden teoksiin.

Taidekokoelmat kertovat taiteesta, aikakauden ihanteista ja kiinnostavista taidekeräilijöistä. Keitä he oikeasti olivat? Parhaimmillaan kokoelman tarkastelu vie lähelle keräilijää. Voi aavistella tämän haaveita, tunteita, toiveita ja odotuksia. Voi päästä mukaan matkoille Euroopan kaupunkivilinään tai idyllisiin maisemiin – yllätyksellisten tai hartaasti suunniteltujen hankintojen äärelle.

Monien keräilijöiden taidekokoelmat ovat siirtyneet kodeista tai salongeista museoon, ne on ehkä jaettu osiin. Kokoelmat on irrotettu juuriltaan, mutta asetelma pysyy samana – kokoelmat ovat katsottavina. Kokoelmansa avulla keräilijä saattoi rakentaa haaveilemaansa julkisivua, miltei huomaamatta. Fanny Sinebrychoff teki testamenttilahjoituksen miehensä kauppaneuvos Paul Sinebrychoffin muiston kunnioittamiseksi vuonna 1921. Toivomuksena oli pitää kokoelmat yleisön helposti nähtävillä. Sinebrychoffien intohimoinen taideharrastus tutustuttaa myös kiinnostaviin asiantuntijakontakteihin sekä tärkeisiin keräilijätuttaviin. Monista aikalaisista poiketen Sinebrychoffit toimivat pariskuntana – vaimon rooli on näkyvissä.

Julkisten taidekokoelmien myötä keräilijät nousevat näkyviksi. Monet elivät etuoikeutettua elämää, joillakin oli myös runsaasti rahaa taidehankintoihin. Keräily on ehkä ollut askel toiseen maailmaan – joskus todellisten matkojen muodossa. Seinälle ripustettuna teos myöhemmin muistuttaa menneestä, ehkä kutkuttavasta ostohetkestä. Idylliseen maisemaan uppoutumalla voi myös matkustaa paikkaan ja aikaan, joissa ei koskaan ollutkaan. Voimme katsoa maalauksen horisonttiin, seurata katseella taivaanrantaa, kukkuloiden välissä kiemurtelevaa tietä, ihailla sataman kupeessa välkehtivää merta. Millaiselle matkalle pääsemme? Videoteos Borgo (2002) kuljettaa katsojaa mukanaan pitkin Rooman sokkeloita. Ehkä matkailevat keräilijämme seikkailivat matkaoppaat käsissään juuri samoilla kujilla?  

Pääsymaksu: 16 € / 14€ / Museokortti / alle 18-v. maksutta

Avoinna: ti, to, pe 11−18, ke 11−20, la, su 10−17, ma suljettu

Opastilaukset: myynti@kansallisgalleria.fi

Facebook: @siffmuseo | Instagram @Sinebrychoffartmuseum | Twitter @Sinebrychoffart

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja näyttelystä:

Museonjohtaja Kirsi Eskelinen, p. +358 (0) 294 500 490, Kirsi.Eskelinen@siff.fi

Näyttelyn kuraattori, amanuenssi Salla Heino, +358 (0) 294 500 461, Salla.Heino@siff.fi

Tiedotus ja markkinointi:

Markkinointisuunnittelija Eija Pekkanen, p. +359 (0) 294 500 462, Eija.Pekkanen@siff.fi

Kuvat

Hieronymus Francken II (1578−1623): Taiteenystäviä galleriassa. Kokoelma: O.W. Klinckowström.
Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Yehia Eweis
Hieronymus Francken II (1578−1623): Taiteenystäviä galleriassa. Kokoelma: O.W. Klinckowström. Sinebrychoffin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria, Yehia Eweis
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sinebrychoffin Taidemuseo
Sinebrychoffin Taidemuseo
Bulevardi 40
00120 Helsinki

0294 500 460https://sinebrychoffintaidemuseo.fi

AUKIOLOAJAT: www.siff.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sinebrychoffin Taidemuseo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme