HUS

Abiturienttien koronavirusnäytteet analysoidaan HUSissa ripeästi

Jaa

Karanteenissa olevan ylioppilaskokeeseen osallistuvan abiturientin tulee käydä koronavirustestissä koepäiviä edeltävinä päivinä. Tuloksen saamisen varmistamiseksi tulisi näytteessä käydä aamulla ennen kello 10 ja kertoa olevansa abiturientti. Kaikkien abiturienttien tulee hakeutua testiin välittömästi, jos he saavat koronavirusinfektion oireita.

THL:n ohjeen mukaisesti karanteenissa oleva abiturientti voi osallistua kokeeseen, jos koulu pystyy järjestämään kokelaalle erillisen koetilan ja koetta edeltävänä päivänä otetun koronavirustestin tulos on negatiivinen ja abiturientti on oireeton. HUS on yhdessä alueen kuntien kanssa laatinut tarkentavat ohjeet karanteenissa olevien abiturienttien kokeisiin osallistumiseen.

Koronavirukselle altistuneen, karanteeniin laitetun abiturientin tulee kertoa kunnan tartunnanjäljitykseen olevansa abiturientti. Kunnan tartuntatautiyksikkö on abiturientin luvalla yhteydessä kouluun. Jos koulun arvion perusteella abiturientti voi osallistua kokeeseen, kunnan tartuntatautiyksikkö kysyy karanteenin ajalle osuvat koepäivät ja laatii lähetteet sekä varaa näytteenottoajan edeltävien päivien aamuksi.

”Abiturientit saavat tuloksen tekstiviestillä. Toiveenamme on, että abiturientit tulevat näytteenottoon aamulla ennen kello 10 ja kertovat testitilanteessa olevansa abiturientteja. Priorisoimme heidän näytteensä mahdollisissa ruuhkatilanteissa”, kertoo toimialajohtaja Petri Haapalahti HUS Diagnostiikkakeskuksesta.

Koepäivän aamuna kunnan tartuntatautiyksikkö soittaa altistuneelle ja tarkistaa mahdolliset oireet. Testitulos tarkistetaan tietojärjestelmästä. Oireinen henkilö ei voi osallistua kirjoituksiin, vaikka olisi saanut negatiivisen testituloksen. Tartuntatautiyksikkö soittaa myös rehtorille ja varmistaa henkilön osallistumisen kirjoituksiin.

Mikäli henkilö on ollut koko karanteeniajan täysin oireeton ja häneltä on karanteeniaikana otettu vähintään kaksi negatiivista näytettä, joista viimeisin aikaisintaan karanteenin viidenneksi viimeisenä päivänä, karanteeni puretaan ja hän voi osallistua kirjoituksiin normaalisti noudattaen edelleen yleisiä varotoimia (kirurginen suu-nenäsuojus, hyvä käsihygienia ja turvavälit).

Ylioppilaskirjoitusten aikana koronavirusinfektion oireita saavien, mutta ei karanteenissa olevien, abiturienttien tulee omatoimisesti hakeutua välittömästi koronavirustestiin varaamalla ajan itse osoitteessa koronabotti.hus.fi tai puhelimitse.

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme