EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Adel Abidinin videoteos Michael on satiirinen kuvaus aikamme fanikulttuurista

Jaa

Teoksessa Michael, popin kuningas, on noussut kuolleista ja hän on haastateltavana keskusteluohjelmassa. Adel Abidin käsittelee teoksessaan maailmaa, joka rakentuu kuuluisuuden sekä rahan ja nuoruuden palvonnan ympärille. Michael (2015) on esillä 21.8.2019–26.1.2020 EMMAn Areena-tilassa, jossa esitetään kokeellista, poikkitaiteellista ja prosessimaista nykytaidetta.

Adel Abidin, Michael
2015
Video still
© Adel Abidin
Adel Abidin, Michael 2015 Video still © Adel Abidin

Videoteoksessa kuolleista noussut Michael on palannut maan päälle ja on haastateltavana TV-showssa, jota striimataan isojen näyttöjen välityksellä New Yorkin Times Squarella. Tuhannet fanit ovat kokoontuneet kuulemaan idolinsa viisaita sanoja. Michaelin vastaukset koostuvat ainoastaan hänen tunnettujen laulujensa sanoituksista.

Satirisoiden aikamme fanikulttuuria teos pohtii julkisuuden hahmojen asemaa ja merkitystä. Poptähti vertautuu profeettaan, jota seurataan sokeasti. Seuraajamääriä ja tähden tunnettuutta vahvistaa idolisoinnin ympärille rakentunut mediakoneisto. Samalla teos näyttää sarkastisen peilikuvan ajastamme, joka kuluttaa idolinsakin loppuun.

Irakilais-suomalainen Adel Abidin (s.1973) on monialainen taiteilija, joka käsittelee taiteessaan kulttuurisia törmäyksiä ja valtasuhteita. Hän työskentelee pääsääntöisesti mediataiteen parissa ja hyödyntää teoksissaan usein pop-kulttuurin kuvastoa. Abidinin teoksia on ollut esillä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä, kuten Venetsian biennaalissa useampana vuonna (2007 Pohjoismaiden paviljonki, 2011- Irakin paviljonki, 2015- Iranin Paviljonki). Taiteilijalle myönnettiin Kuvataiteen Suomi-palkinto vuonna 2015 ja hän on ollut Ars Fennica -ehdokkaana 2011. Abidinin teoksia kuuluu useisiin yksityisiin ja julkisiin kokoelmiin Suomessa ja ulkomailla.

Teos kuuluu Kansallisgalleriassa Nykytaiteen museo Kiasman kokoelmaan.
Videoteoksen kesto: 18 min 15 sek.

Adel Abidin: Michael, 2015. Trailer

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Adel Abidin, Michael
2015
Video still
© Adel Abidin
Adel Abidin, Michael 2015 Video still © Adel Abidin
Lataa
Adel Abidin, Michael
2015
Video still
© Adel Abidin
Adel Abidin, Michael 2015 Video still © Adel Abidin
Lataa
Adel Abidin, Michael
2015
Video still
© Adel Abidin
Adel Abidin, Michael 2015 Video still © Adel Abidin
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EMMA – Espoo Museum of Modern Art
Ahertajantie 5
02100 Espoo

http://www.emmamuseum.fi

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa betoniarkkitehtuuria edustavassa Näyttelykeskus WeeGeessä. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. Tervetuloa!

@emmamuseum

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EMMA – Espoo Museum of Modern Art

Uusi tilataideteos julkistetaan Merituulentorin uudessa pyöräparkissa – kaupunkilaiset mukana nimeämässä teoksen hahmoja!23.10.2019 10:55:00 EESTTiedote

Espoon Tapiolassa avataan uusi yli 400 pyörän pyöräparkki torstaina 24.10. Tapiolan metroaseman yhteyteen. Taidegraafikko Seela Petra on luonut tilallisen julkisen taiteen teoksen, joka levittäytyy uuden pyöräparkin seinille ja pylväisiin ja tuo taiteen lähelle ihmisten arkea. Uutta teosta juhlistetaan kaikille avoimissa avajaisissa 24.10. klo 16–17.

EMBARGO Tapio Wirkkala Rut Bryk -palkinto rohkealle keramiikkataiteilijalle, Hinrich Krögerille – teokset esillä vain viikonloppuna!18.10.2019 16:00:00 EESTTiedote

Embargo 18.10. klo 16.00: Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2016 Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö jakoi ensimmäisen kerran taiteilijapariskunnan muistoa juhlistavan kansainvälisen muotoilupalkinnon. Joka kolmas vuosi jaettava palkinto jaetaan tänä vuonna toisen kerran Rutin syntymäpäivänä 18.10.2019.

EMBARGO The Tapio Wirkkala Rut Bryk design award goes to the bold ceramic artist Hinrich Kröger – the winner’s work will be on display at EMMA for one weekend only!18.10.2019 16:00:00 EESTPress release

The first Tapio Wirkkala Rut Bryk prize was awarded in 2016 honoring the memory of the noted artist/designer couple during the celebration of their centennial year. The award is given out every three years and this year marks the second time the prize is awarded. The ceremony will be held on the birthday of Rut Bryk, October 18, 2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme