SDP EDUSKUNTA

Adlercreutz ja Torsti: Turvapaikkaprosessista tarvitaan perusteellinen arviointi

Jaa

Kansanedustajat Anders Adlercreutz (RKP) ja Pilvi Torsti (SDP) esittivät kuukausi sitten oikeusministeri Häkkäselle kirjallisen kysymyksen turvapaikanhakijoiden heikentyneestä oikeusturvasta. Ministerin vastaus ei tyydytä heitä.

– Vastaus on niukka, ja moni ongelma jätetään huomiotta. Tämä ei kelpaa. On selvää, että meillä on ongelmia turvapaikkaprosessissa. Tätä ei voi sivuuttaa kun jopa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori on tilanteesta huolestunut. Tarvitsemme ulkoisen, riippumattoman selvityksen Maahanmuuttoviraston toiminnasta ja prosesseista, Adlercreutz sanoo.

Valtioneuvosto selvittää tällä hetkellä kansainvälistä suojelua hakevien oikeusavun laatua, riittävyyttä ja toteutumista. Maahanmuuttoviraston toimintaa puolestaan arvioidaan parhaillaan sisäministeriössä, vaikka arviointi tulisi tehdä ulkopuolisen toimesta.

– Tämä ei riitä. Ongelmat ovat laajoja. On kyse Maahanmuuttoviraston omista prosesseista, oikeusapumenettelyistä, käännytyksien toteuttamistavoista, puutteellisesta kommunikaatiosta poliisin ja Maahanmuuttoviraston välillä ja siitä, miten esim. alaikäisten lasten ja kidutuksen uhrien oikeuksia ei oteta huomioon. Ei ole todennäköistä, että sisäinen selvitys tarttuu näihin ongelmiin, Pilvi Torsti sanoo.

Eduskunnassa työskentelee tällä hetkellä ryhmä kansanedustajia useimmista puolueista tämän teemaan parissa. Ryhmä tulee lähiaikoina tapaamaan sisäministeri Mykkäsen uudestaan.

– Hallituksen esityksien myötä tilanne on pahentunut. Ministeri Mykkäsellä ja Häkkäsellä on nyt vastuu ryhtyä toimeen ja katsoa, että ongelmat ratkaistaan. Oikeusturvan toteutuminen ei ole yhdentekevää, Torsti ja Adlercreutz sanovat.

---------

Adlercreutz och Torsti: En grundlig utvärdering av asylprocessen behövs

Riksdagsledamöterna Anders Adlercreutz (SFP) och Pilvi Torsti (SDP) ställde en skriftlig fråga om de asylsökandes försvagade rättsskydd till justitieminister Häkkänen för en månad sedan. Ministerns svar till frågan tillfredsställer dem inte. 

– Svaret är knappt, och många av de problem vi tog upp viftas helt enkelt bort. Det duger inte. Det är uppenbart att vi har problem i asylprocessen. Om oron till och med omfattas av högsta förvaltningsdomstolens president Pekka Vihervuori är det ingenting man kan negligera. Vi behöver en extern, oberoende utredning av Migrationsverkets verksamhet och processer, säger Adlercreutz.

En utredning om rättskyddets kvalitet, omfattning och genomförande för personer som söker internationellt skydd pågår som bäst inom statsrådet. Migrationsverkets verksamhet borde granskas av extern utvärderare, men i stället pågår en granskning inom inrikesministeriet.

– Det räcker inte. Problemen är omfattande. Det är fråga om Migrationsverkets egna processer, förfarandet kring rättshjälpen, avvisningarnas förverkligande, bristande kommunikation mellan polis och Migrationsverket och sättet på vilket t.ex. minderåriga barns och tortyroffers rättigheter inte tas i beaktande idag. Det är inte troligt att en egen utredning tar fasta på dessa bekymmer, säger Pilvi Torsti.

Inom riksdagen arbetar en grupp ledamöter med representanter för de flesta riksdagspartierna. Gruppen kommer att träffa inrikesminister Mykkänen igen inom kort. 

– Situationen har försämrats i och med de åtgärder regeringen kört igenom. Det ligger nu på ministrarna Mykkänen och Häkkänen att se till att någonting görs. Rättskyddet är inte en trivial sak, säger Torsti och Adlercreutz.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pilvi Torsti, puh. 040 7191206

Anders Adlercreutz, puh. 044 9810 191

Tilläggsuppgifter:

Anders Adlercreutz, tel. 044 981 0191

Pilvi Torsti, tel. 040 7191206

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme