Agenda - Art 2030 alkaa - taidetta YK:n Kestävän kehityksen tavoitteista esillä YK-viikon ajan
Agenda - Art 2030 teossarja on esillä Helsingissä Töölönlahden ympäristössä tulevan YK-viikon ajan. Teossarja sisältää muun muassa kuvataidetta, biotaidetta, keramiikkaa, performanssia, videotaidetta, vuorovaikutustaidetta, ympäristötaidetta, laulua, itkua, kirjeenvaihtoa, puheita, rituaalirunoutta ja mielenilmauksen. Teossarja on osa Suomen YK-liiton juhlatapahtumia YK:n täyttäessä 75 vuotta 24.10.2020.

Agenda - Art 2030 teossarja 19.10. - 25.10.2020
Agenda - Art 2030 teossarjan 17 teosta esitetään Töölönlahden ympäristössä Helsingissä viikolla 43 (19.10.-25.10.) lokakuussa 2020. Esityspaikkoja ovat mm. Finlandia-talo, Kansallismuseon puisto, Hakasalmen huvilan puisto, Villa Kivi, Diakonissalaitoksen kirkko ja Keskustakirjasto Oodi. Teossarjan toteutuksessa noudatetaan vallitsevia covid-19 säädöksiä.
Teossarja koostuu kutsutuista ja anonymisoidun teoshaun kautta valituista teoksista.
Teossarjan on ideoinut, kuratoinut ja tuottaa kuvataitelija, valokuvaaja Marika Tomu Kaipainen. Kaipainen sai marraskuussa 2019 teossarjan toteuttamiseen Alfred Kordelinin säätiön myöntämän apurahan. Teossarja on osa Suomen YK-liiton juhlatapahtumia YK:n täyttäessä 75 vuotta 24.10.2020.
Kaikki kestävän kehityksen 17 tavoitetta ovat tärkeitä ja linkittyvät toisiinsa: yhtä ei voi tavoitella toisen kustannuksella. Tavoitteiden toteutumiseen tarvitaan politiikkaa, kansalaisia, vuorovaikutusta, mielikuvitusta, taidetta ja tiedettä. Taiteen ja tieteen vuoropuhelua tarvitaan, koska pelkkä tiedon lisääminen ei riitä niin tärkeää kuin se onkin. Jos tieto yksin riittäisi, ilmastokriisiin ja luonnon monimuotoisuuden häviämiseen puututtaisiin vahvemmin. Kestävyyskriisi olisi taltutettu, tasa-arvo toteutuisi, sodat ja konfliktit olisivat historiaa.
Teossarjan tekijät ovat:
Aki Koskinen, kuvataiteilija (Pietarsaari)
Anni Honkajuuri, keramiikkataiteilija ja kuvataideopettaja (Hämeenlinna)
Caracara Collective,
Aleksi Vesaluoma ja Aleksi Puustinen (Helsinki)
Iikka Kivi, stand up -koomikko ja käsikirjoittaja (Oulu)
Johanna Virtanen, kuvataiteilija (Helsinki)
Katja Tukiainen, kuvataiteilija ja taidemaalari (Helsinki)
Ville Lähde, ympäristötutkija filosofi tiedetoimittaja tietokirjailija (Lempäälä) ja Aura Raulo, evoluutiobiologi kuvataiteilija (Iso-Britannia, Oxford)
LABRA ryhmä, nuorten (14-19 v) taiteen tekijöiden ryhmä: Tuvia Kaipainen, Kide Rinne, Essi Saarikoski ja Laura Ylinen. Herttoniemen nuorisotyöyksikkö, Helsingin Kaupunki (Helsinki)
Laurene Bois-Mariage, visual artist (Helsinki)
Maria Punkkinen, keramiikkataiteilija (Helsinki)
Marika Tomu Kaipainen kuvataiteilija, Agenda-Art 2030 kuraattori ja tuottaja (Helsinki), Jere Nieminen tutkija Villi vyöhyke ry (Tampere) ja Ulla Taipale kuraattori ja taiteilija (Melliferopolis)
Minna Impiö ja Mari Martikainen, tekstiilitaiteilijat, Mifuko oy (Helsinki)
Nina Luostarinen, tutkija, innostaja (Paimio)
Noora Kauppila, laulaja, esiintyvä taiteilija ja muusikko (Helsinki)
Sakari Kinnunen, taiteilija, tanssija (Helsinki)
Taideryhmä Riskilä, Olavi Fellman, kuvataiteilija, taidegraafikko ja Satu Söderholm, valokuvaaja, sosiaalityöntekijä (Espoo)
Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen, taiteilija duo (Helsinki)
Kuraattori Marika Tomu Kaipainen:
"Agenda - Art 2030 teossarja on syntynyt tarpeesta kiinnittää huomiota ja luoda ymmärrystä kestävyyskriisin moniin juonteisiin, mutta myös avata ja lisätä ymmärrystä yhteisestä moraalihorisontista, jonka saavuttamiseen YK:n Kestävän kehityksen tavoitteet - Agenda 2030 ohjelma meitä ohjaa ja auttaa. Tässä taiteella on merkittävä rooli paitsi vakiintuneiden käsitysten ja valta-asetelmien horjuttajana, myös toivon luojana ja tunteiden tuojana. Teossarjan toteuttamisessa keskeistä on ollut Agenda 2030 ohjelman tarjoamat arvot ja asenteet. Ekologisuus ja yhdenvertaisuus ovat teossarjan keskeisiä arvoja, joihin anonymisoidulla teoshaulla vastattiin. Agenda 2030 luo pohjaa tulevaisuudelle. Tuon tulevaisuuden kohtaaminen edellyttää tuoretta ja poikkeuksellista näkökulmaa, sisältöä ja otetta. Agenda-Art 2030 teossarja tarjoaa tätä."
Agenda - Art 2030 kotisivu: https://www.agenda-art-2030.com/
Instagram: agenda_art_2030
Muut YK-viikon tapahtumat: https://www.ykliitto.fi/uutiset-media/uutiset/yk-75-vuotta-juhlaviikko
#AgendaArt2030
Logo: Hella Design
Animaatio: Zeroboys, #tukilakko2020
Experience Agenda 2030 through ART!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Agenda-Art 2030
Art Curator
Marika Tomu Kaipainen
+358 40 137 2273
artagenda2030@gmail.com
Instagram: agenda_art_2030
Facebook: www.facebook.com/AgendArt2030
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Siltasaarenkatu 4
00530 Helsinki
+358 44 781 0300, toimisto@ykliitto.fihttps://www.ykliitto.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen YK-liitto
Tule YK-klubille keskustelemaan Ukrainan sodasta ja sen maailmanlaajuisista vaikutuksista6.5.2022 17:11:20 EEST | Tiedote
Tervetuloa YK-klubille 24.5. kuulemaan ajantasaista analyysiä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sodan seurauksista. Keskustelijoina Helsingin yliopiston professori Helena Ranta ja Ukrainasta hiljattain palannut toimittaja Rauli Virtanen. Illan muut puhujavieraat ilmoitetaan pian.
Vuoden YK:n ystävä on Anne Nuorgam18.10.2021 11:16:16 EEST | Tiedote
Vuoden YK:n ystäväksi on valittu Anne Nuorgam. Nuorgam palkitaan hänen pitkäjänteisestä työstään alkuperäiskansojen oikeuksien edistäjänä. Nimityksen myöntävät Suomen YK-liitto ja YK:n ystävät -verkosto. Nuorgam toimii YK:n alkuperäiskansojen pysyvän foorumin puheenjohtajana.
Suomi valittiin YK:n ihmisoikeusneuvoston jäseneksi kaudelle 2022–2024 – neuvoston historiallinen päätös tunnustaa terveen ympäristön ihmisoikeutena14.10.2021 18:48:50 EEST | Tiedote
Suomen jäsenyys alkaa historiallisella hetkellä, kun ihmisoikeusneuvosto päätti viime viikolla tunnustaa oikeuden puhtaaseen, terveelliseen ja kestävään ympäristöön ihmisoikeudeksi. YK-liitto ja ympäristöjärjestö WWF uskovat päätöksen edistävän ilmasto- ja luontokriisien ratkaisua ja globaalia oikeudenmukaisuutta.
Lankkipoika Amaru on yksi maailman 160 miljoonasta työtä tekevästä lapsesta – YK:n Kansainvälisenä lapsityön vastaisena päivänä julkaistava laulu muistuttaa ongelman laajuudesta koronapandemian aikana4.6.2021 10:47:28 EEST | Tiedote
Eija Ahvo ja Tuija Rantalainen nostavat esiin lapsityön ongelmia uudella singlellä ja musiikkivideolla yhteistyössä Suomen YK-liiton kanssa.
DigiMUN on nyt täällä! – YK-kokouksen simulaatio vie osallistujat turvallisuusneuvostoon ja innostaa oppimaan digidiplomatian taitoja4.3.2021 08:05:00 EET | Tiedote
Suomen YK-liiton uusi Malli-YK-kokous DigiMUN vie osallistujan YK:n turvallisuusneuvoston kiehtovan päätöksenteon maailmaan, jossa syvennytään nuorten asemaan ja toimintaan rauhan rakentajina. Menetelmä sopii etäopetukseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme