MessukeskusMessukeskus

Agri-INNO-palkinnosta (10 000 e) kisaa neljä innovaatiota

Jaa

Maatalousalan innovaatiopalkinto Agri-INNO 2022 voittaja selviää MaatalousKonemessuilla avajaispäivänä 13.10. klo 9.15 Helsingin Messukeskuksessa pidettävien pitchasten perusteella. Finaalissa on neljä yritystä; humalatarha Arctic Hopyard, karuselliviljelyn Hortimill, kierrätyslannoitteita tuotteistanut Nanopar ja kuminatuotteisiin keskittynyt Nordic Caraway. Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto tuplaantui viime vuodesta ja on nyt 10 000 euroa.

Agri-INNO-palkinto jaetaan joka vuosi suomalaiselle henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai yritykselle, joka on kehittänyt alaa tukevan innovaation. Palkinto myönnetään innovaatiolle, joka tuo toimialalle positiivista imagoa ja josta voi kehittyä kansainvälisestikin merkittävä tuote tai palvelu. Palkinto jaetaan nyt neljättä kertaa. Suomen Messusäätiön Agri-INNO-palkinnon finalistit valitsi ja voittajan päättää tuomaristo, johon kuuluvat päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko ProAgria Keskusten Liitosta, toimitusjohtaja Juha Ojala TTS Työtehoseurasta  ja toiminnanjohtaja Jyrki Wallin Maa- ja metsätaloustuottajain KeskusliittoMTK:sta.  

Neljä innovaatiota finaalissa

Jokainen finalisti saa kertoa viisi minuuttia tuotteestaan. Tuomaristo valitsee esitysten perusteella voittajan, joka julkaistaan MaatalousKonemessujen avajaisissa 13.10. noin klo 10.20.

Arctic Hopyard on ensimmäinen kaupallinen humalatarha Suomessa, joka tuottaa humalaa sekä panimoille, että kotioluentekijöille. Arctic Hopyard jalostaa humalan pelletiksi saakka, jolloin se on valmis tuote oluen valmistukseen. Suomalaisessa humalassa on ainutlaatuinen DNA, verrattuna keskieurooppalaisiin lajikkeisiin. Visiona onkin tehdä arktisissa olosuhteissa kasvaneesta humalasta kansainvälinen vientituote. Ulkomaankauppaa on jo aloitettu ja Arctic Hopyardin humalaa on esillä nyt syksyllä myös Yhdysvalloissa olutfestivaaleilla. Suurimpia asiakkaita kotimaassa ovat Tornion Panimo ja Nokian Panimo. Humalanviljely Suomessa on vielä hyvin lasten kengissä ja Arctic Hopyard on tässä työssä edelläkävijänä laiteinvestointeineen ja tuotekehityksineen. Yritykselle on kunnia-asia olla kehittämässä maataloutta ja luomassa uutta tuotantosuuntaa.

Hortimill on kehittänyt karuselliviljelyn. Karuselliviljely mahdollistaa suuren sadon pienillä kustannuksilla. Laitteisto soveltuu kaikille matalakasvuisille kasveille muun muassa marjoille, salaatille ja yrteille. Laite on räätälöitävissä eri kasvikorkeuksille. Innovaation tehokkuus perustuu pinta-alan tehokkaaseen käyttöön, energiansäästöön, työvoimasäästöihin ja sadon tasalaatuisuuteen. Karuselliviljely mahdollistaa ennennäkemättömän tuoton puutarhaviljelyssä. Esimerkiksi mansikanviljelyssä 300m² kasvihuoneessa voidaan tuottaa sama sato (n. 7200 kg), kuin keskimäärin 1,5 hehtaarin avomaaviljelyssä (Hyvissä avomaaolosuhteissa voidaan saavuttaa sama satomäärä yhden hehtaarin alalla, mutta viime vuosina ilmastonmuutoksen tuomien haasteiden vuoksi samaan satomäärään on tarvittu 2 hehtaaria peltoa).

Nanopar on vuosien 2018–2020 aikana kehittänyt Paskíer® prosessin, jolla orgaanisista sivuvirroista tuotteistetaan kierrätyslannoitteita. Paskíer® koostuu vakuumiavusteisesta keskiaallon infrapunakuivaimesta, jauhimesta, lisäravinteiden sekoittajasta, rakeistajasta ja säkityslaitteistosta. Prosessin kehittäjällä on 40 vuoden kansainvälinen kokemus nesteiden ja kiintoaineiden erotuksesta sekä termisestä kuivauksesta. Prosessin kehitys on yhdistelmä näistä teknologioista ja markkinoilla jo olevista laitteista. Hiilijalanjälki on pieni, sen avulla saavutetaan lannoiteomavaraisuus, sivuvirtojen suuren vesimäärän kuljetusta ei tarvita ja porttimaksut vähenevät. Laitteisto on skaalattavissa tarvittavaan kapasiteettiin ja asennetaan konttisovituksena sivuvirtojen syntypaikalle. Tuotteistetuilla kierrätyslannoitteilla voidaan kokonaan korvata uusiutumattomista luonnonvaroista valmistetut teolliset lannoitteet.

Nordic Caraway on kuminatuotteisiin keskittynyt myyntiyhtiö. Se on pitkäjänteisesti tutkinut kuminan eri komponenttien funktionaalisia ominaisuuksia ja löytänyt koostumuksen jolla on merkittävä vaikutus tuotantoeläinten suoliston mikrobikantaan. Yhdisteen on osoitettu määrätyissä olosuhteissa estävän haitallisten bakteerien kasvua tehokkaammin kuin kaupalliset antibioottivalmisteet. Vaikutus on osoitettu sekä in vitro että in vivo testeillä EFSA-hyväksytyssä alan johtavassa tutkimuslaboratoriossa.  Rehuvalmistajat hakevat jatkuvasti lisäaineita jotka parantaisivat tuotantoeläinten terveyttä ja tuottavuutta. Tätä varten rehuihin lisätään joissakin maissa rutiininomaisesti erilaisia antibiootteja, mikä aiheuttaa kasvavaa resistenssiä. Kuminan komponenttia sisältävä valmiste on täysin luonnollisista aineista koostuva ja sen käytöllä voidaan merkittävässä määrin korvata antibiootteja ja parantaa tuotantoeläinten terveyttä. Lisäksi kuminan kokonaiskäyttö kasvaisi, mikä mahdollistaisi viljelyalan lisäämisen ja sitä kautta viljelykasvien monipuolistumisen.

__________________________

Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain 400 000 eurolla apurahoja, palkintoja ja stipendejä suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnetuin Suomen Messusäätiön jakama palkinto on Kaj Franck -muotoilupalkinto. Agri-INNO-palkinnon voitti vuonna 2018 GrainSeense, vuonna 2020 Soil Scoutin perustaja Johannes Tiusanen ja vuonna 2021 Tracegrow.  

MaatalousKonemessut 2022 järjestetään torstaista lauantaihin 13.- 15.10.2022 Helsingin Messukeskuksessa. Tapahtuma on avoinna to-pe klo 9-17 ja la klo 9-16. Sisäänpääsyyn oikeuttaa rekisteröinnin edellyttävä kutsukortti tai pääsylippu.  Molemmilla pääsee messuille kaikkina kolmena päivänä.

www.maatalouskonemessut.fi #

Lisätietoja:
konseptikehittäjä Leo Potkonen, Messukeskus, puh. 045 665 8577, leo.potkonen@messukeskus.com
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Helsingin Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. | Messukeskus – kasvua kohtaamsista | www.messukeskus.com | @messukeskus | twitter.com/messukeskus 

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services, including live, virtual and hybrid events. | www.messukeskus.com | @messukeskus |  | twitter.com/messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Petrol Circus Custom Bike Show esittelee upeat rakennetut moottoripyörät25.11.2022 14:13:47 EET | Tiedote

Petrol Circus Custom Bike Show esittelee kolmen vuoden tauon jälkeen MP 23 moottoripyörämessujen yhteydessä rakennettuja moottoripyöriä, jotka kisaavat neljässä sarjassa. Näyttelyyn voi ilmoittaa moottoripyöriä ja mopoja vuoden loppuun asti. Tapahtuma on ainutlaatuinen ja ainoa rakennettujen moottoripyörien tapahtuma, joka järjestetään tässä mittakaavassa kaupallisen tapahtuman yhteydessä Euroopassa. MP 23 -messut järjestetään 3. – 5.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

Resemässan 2023 öppnar i januari efter tre års uppehåll24.11.2022 14:58:35 EET | Tiedote

På Helsingfors Mässcentrum i januari kan man återigen, efter ett långt uppehåll, känna av den internationella reseatmosfären och smaka på olika reseupplevelser, dra nytta av konkreta förmåner och få tips samt intervjua experter från mer än 60 länder ansikte mot ansikte. Efter år av väntan förväntas mässan bli mycket livlig. Resemässan äger rum den 20.–22.1.2023 (Matka Trade Day för proffs inom branschen den 19.1.).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme