Agronomiliiton valtuuston 28.4.2023 kannanotto: Ruokajärjestelmä tarvitsee osaavia uudistajia
Agronomiliiton valtuusto vaatii uuden, muodostettavan hallituksen yhdeksi kärkihankkeeksi suomalaisen ruokapolitiikan uudistamista. On aika rakentaa monipuoliseen osaamiseen perustuva kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä, joka varmistaa ruokaturvallisuuden ja vihreän siirtymän. Tämä edellyttää paitsi poliittista edelläkävijyyttä, myös ruoka- ja luonnonvara-alojen ammattilaisten laajan osaamisen vahvistamista ja käyttöä.
On merkkejä siitä, että vihreä aalto näkyy koulutukseen hakeutumisessa. Helsingin yliopiston maataloustieteisiin hakeneiden määrä kasvoi kahdeksan prosenttia ja elintarviketieteisiin kuusi prosenttia. Ympäristö- ja elintarviketalouden kiinnostus kasvatti hakijoita kymmenen prosenttia ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteiden houkuttavuus säilyi aiempien vuosien erittäin korkealla tasolla. Elintarvikekehittämisen ammattilaisia koulutetaan myös Turun yliopiston ohjelmissa.
Liitto pitää tärkeänä, että elintarvikeala katsoo rohkeasti kotimaan lisäksi viennin mahdollisuuksiin. Ruokasektorilla viennin osuus on vain 20 prosenttia. Laadukkaat raaka-aineemme ja luonnonvaramme mahdollistavat alallemme merkittävän kasvun viennin kautta. Tätä tukee myös kansainvälisen politiikan ja talousajattelun muutos avoimesta globalisaatiosta paikallisempaan sääntelyyn.
Osaaminen on kasvun avain koko Suomelle. Liitto katsoo, että Helsingin yliopistoon suunnitellut ruoan viennin ja gastronomian sekä uusiutuvien luonnonvarojen teknologioiden kansainväliset koulutusohjelmat on toteutettava. Kysymys on noin kahden miljoonan euron vuosipanostuksesta ja sillä kasvatettaisiin maatalous- ja metsätieteellisen tiedekunnan maisterikoulutusta kolmanneksella. Sadan opiskelijan lisäys olisi merkittävä tulevaisuuden investointi ruokaviennin ja luonnonvarateknologian ponnisteluihin.
Agronomiliitto kannustaa alan yrityksiä hyödyntämään alan opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden panosta omalla alallaan. Koulutus ei ole arjen yrityselämästä erillinen saareke vaan toimivaa yhteistyötä. Opiskelijat kaipaavat osallisuutta työelämään jo opintovaiheessaan, tutkimusaiheita ja ohjausta sekä rohkaisevaa ilmapiiriä. Ruokajärjestelmän merkityksellisyys rakentuu omalla työllämme ja yhteiskunnan arvostuksella.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Simo Tiainen, valtuuston puheenjohtaja, 040 553 3131
Maija Soljanlahti, valtuuston varapuheenjohtaja, 044 980 9358
Minna Autio, valtuuston 2. varapuheenjohtaja, 040 840 5810
Timo Kaunisto, Agronomiliiton toiminnanjohtaja, 040 901 1640
Linkit
Agronomiliitto ry
Agronomiliitto yhdistää koko ruokaketjun: siihen kuuluu noin 6 000 maatalous-, elintarvike-, ravitsemus-, kuluttaja- ja ympäristötieteiden asiantuntijaa. Liitto on palvelu- ja etujärjestö, joka ajaa jäsentensä ammatillisia ja yhteiskunnallisia etuja. Vuonna 1897 perustettu Agronomiliitto on Akavan jäsenjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Agronomiliitto ry
Reilu työelämä on osa elintarvikeketjun laatua10.3.2023 11:38:42 EET | Tiedote
Suomalaisia elintarvikkeita tuotetaan laadukkaista raaka-aineista vastuullisten käytäntöjen ja toimivan valvonnan yhdistelmänä. Toimintamme on hyvämaineista ja luotettavaa, mistä kertoo kotimaisuuden arvostus kautta koko ruokaketjun.
Ravitsemussuositukset tukevat myös ilmastopolitiikkaa10.2.2023 14:28:24 EET | Tiedote
Hallituksen valmistelemat suositukset elintarvikkeiden kulutuksen ohjaamisesta ilmastosyistä ovat herättäneet keskustelua. On pelätty, että suomalaisten ruokailua rajoitetaan jopa lainsäädännöllä.
Timo Kaunistosta Agronomiliiton toiminnanjohtaja29.11.2022 13:55:36 EET | Tiedote
Agronomiliiton hallitus on valinnut liiton uudeksi toiminnanjohtajaksi MMM agronomi Timo Kauniston. Hän aloittaa tehtävässään 14.12.2022.
MMT, dosentti Perttu Virkajärvi on Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja 202229.10.2022 22:00:00 EEST | Tiedote
Maatalous- ja metsätieteiden tohtori Perttu Virkajärvi on tehnyt pitkän ja ansiokkaan uran tutkimalla systemaattisesti nurmiviljelyä, sen ympäristövaikutuksia sekä nautakarjatalouden ravinnekiertoa. Virkajärvi toimii johtavana tutkijana Luonnonvarakeskuksessa (Luke), Nurmet ja kestävä maatalous -ryhmässä. Agronomiliitto palkitsi Perttu Virkajärven Vuoden vaikuttaja 2022 -tunnustuksella 125-vuotisjuhlassaan 29.10.2022.
Agronomiliiton valtuuston julkilausuma 29.4.2022 – Ruokaturvasta on huolehdittava2.5.2022 10:31:08 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut energia- ja ruokamarkkinoita nopeasti. Tänään kokoontunut Agronomiliiton valtuusto muistuttaa siitä, että Ukrainassa käytävällä sodalla on merkittävä vaikutus koko maailman ruokaturvaan ja vaikutukset tuntuvat vahvasti myös Suomessa. Maataloustuotteiden tuotanto- ja jakeluketjut ovat häiriintyneet sodan seurauksena, ja elintarvikkeiden maailman markkinahinnat ovat nousseet ripeästi. Tilanteesta kärsivät erityisesti tuontiriippuvaiset kehittyvät maat. Valtuusto muistuttaa, että sodan aiheuttama tilanne on edelleen arvaamaton ja nopeatkin muutokset voivat olla mahdollisia
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme