Ähtäri ZooÄhtäri ZooÄhtäri Zoo

Ähtäri Zoo-jättepandornas flygresa till Finland gick bra

Dela

Ähtäri Zoos efterlängtade Snowpanda-par Lumi (Jin BaoBao) och Pyry (Hua Bao) anlände till Helsingfors-Vanda flygplats på förmiddagen. Pandornas resa från Kina till Finland förlöpte som planerat.

Lumi (Jin BaoBao) i Kina Foto: Anna Palmroth
Lumi (Jin BaoBao) i Kina Foto: Anna Palmroth

Pandornas resa påbörjades redan onsdagen den 17 januari vid Dujiangyan Panda Center. De reste först till Chengdu flygplats och därifrån med flyg 6 500 km till Helsingfors. Pandorna transporterades till Finland av DHL, som deltagit i flera transporter av pandor.

Pandorna behövde inte klara av den långa resan till Finland på egen hand. Tillsammans med pandorna reste Ähtäri Zoos pandaskötare Anna Palmroth och veterinär Heini Niinimäki. Även en veterinär och en pandaskötare från Kina deltog i resan.

- Flygresan förlöpte lugnt, eftersom pandorna var omgivna av välbekanta personer. Under resan fick pandorna givetvis även mat och dryck. Pandorna bjöds på sina favoritsnacks: bambu, morot, äpple och pandakakor, berättar Anna Palmroth.

Lumi och Pyry togs emot med pompa och ståt

I Finland arrangerades en välkomstceremoni för pandorna med inbjudna gäster från Kina och Finland.Från Helsingfors-Vanda flygplats fortsatte pandorna sin resa till Ähtäri Zoo.

- Då pandorna anländer till Ähtäri Zoo får de egna inhägnader inomhus, där de bjuds på färsk bambu för att de ska känna sig som hemma. Under de första dygnen observerar vi noga pandornas beteende och aptit, fortsätter Palmroth.

Veterinären och djurskötaren från Kina stannar i Ähtäri i ungefär en månad.

- De hjälper oss finländare med allt som har med pandorna att göra och ser till att vi har tillräcklig kompetens för att ta hand om pandorna.

Allmänheten kan beundra Snowpandorna Pyry och Lumi första gången lördagen den 17 februari. Biljetter till Pandahuset kan köpas på Ähtäri Zoos webbplats och lippu.fi.

Kontakter

Mer information

Ähtärin Eläinpuisto Oy – Ähtäri Zoo
Kari Vainio, tf. verkställande direktör
kari.vainio@ahtarizoo.fi
tfn + 358 40 560 8455

Intervjuförfrågningar och fotografier

Ähtärin Eläinpuisto Oy – Ähtäri Zoo
Lea Lahtinen, försäljningschef
lea.lahtinen@ahtarizoo.fi
tfn +358 44 752 5979

Bilder

Lumi (Jin BaoBao) i Kina Foto: Anna Palmroth
Lumi (Jin BaoBao) i Kina Foto: Anna Palmroth
Ladda ned bild
Pyry (Hua Bao) i Kina Foto: Anna Palmroth
Pyry (Hua Bao) i Kina Foto: Anna Palmroth
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ähtäri Zoo
Karhunkierros 150
63700 ÄHTÄRI

http://www.ahtarizoo.fi

Ähtäri Zoo

Ähtäri Zoo öppnade år 1973 och är Finlands äldsta naturenliga djurpark. Parken har idag över 50 olika djurarter, varav största delen är arter som är typiska för barrskogszonen. Internationellt djurskyddsarbete är en viktig del av Ähtäri Zoos verksamhet. www.ahtarizoo.fi 

Följ Ähtäri Zoo

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ähtäri Zoo

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum