Jyväskylän yliopisto

Aineenopettajilla eniten työuupumista

Jaa

Aineenopettajilla esiintyi eniten ja erityisopettajilla vähiten työuupumista, selvisi laajasta kyselytutkimuksesta, johon vastasi neljä ja puoli tuhatta perusopetuksen opettaja ympäri Suomea. Opettajien uupumusta selitettiin sekä opettajiin, oppilaisiin että työympäristöön liittyvillä tekijöillä. Tutkimus tehtiin Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella.

Tulokset osoittivat, että monenlaiset taustatekijät olivat yhteydessä opettajien uupumukseen. Yhteydet olivat kuitenkin enimmäkseen heikkoja. Eniten opettajien työuupumukseen oli yhteydessä se, oliko opettaja luokanopettaja, aineenopettaja vai erityisopettaja. Rehtoreilla ja johtajaopettajilla esiintyi muita vähemmän uupumista. Ylempien luokkien opettajat olivat uupuneempia kuin alempien.

Erityisoppilaita ei saanut olla liikaa

Erityisoppilaiden tai tukea tarvitsevien oppilaiden läsnäolo luokassa ei ollut yhteydessä opettajan suurempaan uupumukseen, jos heitä oli korkeintaan yhdestä kolmeen. Yhteys alkoi näkyä vasta, kun tällaisia oppilaita oli vähintään neljä samassa luokassa. Opettajan uupumus oli tässäkin tapauksessa suurempaa vain, jos luokassa ei ollut avustajaa. Jos luokassa oli avustaja, opettajan uupumus ei lähtenyt kasvuun ennen kuin erityisoppilaiden määrä nousi kuuteen tai sen yli.  

Koulunkäynnin ohjaajia tai avustajia ei johdonmukaisesti sijoitettu juuri niihin luokkiin, joissa oli eniten tukea tarvitsevia oppilaita, toteaa tutkimuksen toinen tekijä professori Timo Saloviita. Avustajia oli jostain syystä eniten pienissä kouluissa ja maaseudulla.

Luokkakoolla vain vähän merkitystä

Luokan oppilasmäärällä oli suoraviivainen yhteys luokanopettajan uupumiseen, mutta se oli vähäinen. Työuupumisen kannalta ei ollut sanottavaa eroa edes sillä, oliko luokanopettajalla 18 vai 28–40 oppilasta. Aineenopettajilla ja erityisopettajilla yhteydet olivat samoin vähäisiä tai olemattomia.

Huomiota ongelmakohtiin

Tutkimus osoitti, että lukuisat tekijät olivat yhteydessä opettajan ilmoittamaan uupumiseen. Opettajien työuupumuksen vakavimmat muodot olivat kaikkein yleisimpiä suurten kaupunkien suurissa kouluissa ja siellä erityisesti peruskoulun yläluokilla. Niissä varsinkin miespuoliset aineenopettajat arvioivat työuupumuksensa muita korkeammaksi. Tähän ryhmään tulisi kiinnittää huomiota, suosittelee Saloviita. Erään keinon tilanteen kohentamiseen voisi tarjota yhteisopettajuus, jota onkin alettu kouluissa suosia.

Lisätiedot:

Timo Saloviita timo.saloviita@jyu.fi  

puh. 045 175 1028

Alkuperäinen artikkeli julkaistu Teaching and Teacher Education –lehdessä ja on vapaasti luettavissa.

Timo Saloviita ja Eija Pakarinen: Teacher burnout explained: Teacher-, student-, and organisation-level variables. Teaching and Teacher Education, Volume 97, January 2021.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tyttöjen kilpaurheiluharrastus tuo etuja terveyteen keski-iässä2.12.2020 07:30:00 EETTiedote

Nuoruudessaan kilpaurheilleet naiset ovat keski-iässä paremmassa kunnossa kuin ne naiset, jotka eivät harrastaneet kilpaurheilua, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta. Suurempi kehon rasvaton paino ja luuntiheys sekä parempi fyysinen kunto keski-iässä olivat yhteydessä 13–16-vuotiaana harrastettuun kilpaurheiluun. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi luuntiheyden olevan pienempi, jos naisen kuukautiset ovat alkaneet vasta 14-vuotiaana tai sen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme