Museovirasto

Aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous koolla Pariisissa poikkeustoimin

Jaa

Unescon päämajassa Pariisissa on pidetty aineettoman kulttuuriperinnön yleiskokous 8.–11.9.2020. Pandemian vaikutus eläviin kulttuuriperinteisiin nousi esiin keskeisenä teemana, jolla on monenlaisia vaikutuksia. Pariisissa oli koolla 140 eri maan edustajia poikkeusjärjestelyin. Lisäksi kokousta seurattiin etäyhteydellä kaikkialta maailmasta. Kokouksessa Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry nimettiin mukaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen asiantuntijajärjestöjen joukkoon.

Kaustislainen viulunrakentaja Kimmo Anttila verstaassaan. Kuva: Lauri Oino/Kansanmusiikki-instituutti
Kaustislainen viulunrakentaja Kimmo Anttila verstaassaan. Kuva: Lauri Oino/Kansanmusiikki-instituutti

Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta tuli voimaan 2003. Se on saavuttanut lyhyessä ajassa vahvan jalansijan, ja mukana on jo 179 maata. Yleissopimuksen tavoitteena on edistää aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja lisätä tietoisuutta sen merkityksestä. Sopimuksen näkyvin osa ovat Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelot.

Erityistä huomiota kokouksessa sai aineeton kulttuuriperintö hätätilan aikana. Unesco on keväällä julkaissut yli 200 perinnettä esittelevän sivuston siitä, miten poikkeusolot ovat vaikuttaneet eläviin perinteisiin. Suomesta esimerkkeinä ovat uusi etävirpomisperinne sekä Kaustisen kansanmusiikkijuhlien menestyksekäs verkkofestivaali.

Taitoliitto nimettiin asiantuntijajärjestöksi

Sopimuksen toimeenpanon tukena toimii nyt lähes 200 aineettoman kulttuuriperinnön alalla toimivaa järjestöä eri puolilta maailmaa. Pariisin-kokouksessa Taitoliitto nimettiin Suomen toiseksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijajärjestöksi. Aiemmin asiantuntijajoukkoon nimetty Suomesta Kansanmusiikki-instituutti ry.

"Taito valmistaa itselle merkityksellistä esineitä tai asioita, omin käsin, on suunnaton rikkaus. Perinteisten kädentaitojen oppiminen ja uusien taitojen välittäminen tuleville sukupolville on arvokasta kulttuurista pääomaa, jota Taitoliitto on toiminnallaan edistänyt jo yli sadan vuoden ajan. Unescon aineettoman kulttuuriperinnön akkreditoituina käsityöalan asiantuntijana tehtävänämme on huolehtia, että suomalaiset käsityötaidot ovat myös tulevaisuudessa osa elävää kulttuuriperintöämme.” sanoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen.

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloissa on jo 549 perinnettä 127 eri maasta. Luetteloiden avulla halutaan kiinnittää huomiota perinteiden suojeluun ja siirtämiseen tuleville sukupolville. Suomen ensimmäiset hakemukset Unescon luetteloihin koskevat saunomisperinnettä sekä kaustislaista viulunsoittoa. Lisäksi Suomi on mukana yhteispohjoismaisessa limisaumaveneperinnettä koskevassa hakemuksessa. Kaikissa näissä hakemuksissa käsityötaidot, esimerkiksi soitinrakennus ja veneenveisto näyttelevät tärkeää osaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoisasiantuntija Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, p. 0295 33 6017

Toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen, Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, minna.hyytiainen@taito.fi, p. 040 505 0944

Kuvat

Kaustislainen viulunrakentaja Kimmo Anttila verstaassaan. Kuva: Lauri Oino/Kansanmusiikki-instituutti
Kaustislainen viulunrakentaja Kimmo Anttila verstaassaan. Kuva: Lauri Oino/Kansanmusiikki-instituutti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Museovirasto
Sturenkatu 2a
00510 HELSINKI

https://www.museovirasto.fi

Museovirasto

Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Ansökan om bidrag till innovativa museiprojekt vid professionella museer och bidrag till sammanslutningars projekt kring kulturarvet och kulturmiljön inleds1.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Museiverket utlyser bidrag till innovativa museiprojekt vid professionella museer och bidrag att sökas för sammanslutningars projekt kring kulturarvet och kulturmiljön. Syftet med bidragen är att främja socialt, ekologiskt, ekonomiskt och kulturellt hållbart arbete med kulturarvet. Ansökningstiden går ut den 11 december 2020 kl. 15.00. Bidrag söks via e-tjänsten.

Avustushaut ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin käynnistyvät1.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Museovirasto julistaa haettavaksi avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin. Avustusten tavoitteena on edistää sosiaalisesti, ekologisesti, taloudellisesti ja kulttuurisesti kestävää kulttuuriperintötyötä. Avustusten hakuaika alkaa 1.11.2020 klo 9 ja päättyy 11.12.2020 klo 15.00. Avustukset haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtionavustusten asiointipalvelun kautta.

Museoalan Teemapäivillä pohditaan kestävän tulevaisuuden rakentamista 21.10.2020 09:59:13 EESTKutsu

Museoviraston vuosittaiset Museoalan Teemapäivät järjestetään tänä vuonna maksuttomana verkkotapahtumana maanantaina 26.10. teemalla ”Suunnan muutos”. Tämän vuoden teema jatkaa viime syksyn seminaarin keskustelua tulevaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta sekä siitä, mitä museot voivat tehdä kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. Tapahtumaan on ilmoittautunut ennätysmäärä yleisöä. Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita osallistumaan Museoalan Teemapäiville!

Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäki Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen hakijaksi12.10.2020 09:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on Museoviraston esityksestä valinnut Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen Suomen ensimmäiseksi Euroopan kulttuuriperintötunnuksen (European Heritage Label) hakijaksi. Jyväskylän yliopiston hakema kohde tuo esiin Suomen ja Euroopan koulujärjestelmän merkitystä tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan perustana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme