Helsingin yliopisto

Aivohalvauksen jälkeen annettu hermokasvutekijä MANF edistää rotan toipumista

Jaa

Jo aiemmin MANF:n on todettu parantavan rotan hermosolujen eloonjäämistä, kun sitä on annosteltu ennen aivoinfarktia.

Aivoinfarkti on aikuisten invaliditeetin yleisin syy. Syynä on infarktien määrän lisäksi se, että toipuminen on hidasta, eikä toimintojen palautumista nopeuttavaa lääkehoitoa ole vielä löydetty.

Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkijat ovat jo aiemmin osoittaneet, että ennen aivoinfarktia annettu hermokasvutekijä MANF edistää rotilla myös hermosolujen eloonjäämistä infarktin yhteydessä.

Samat tutkijat ovat nyt havainneet, että hermokasvutekijä MANF edistää rotilla toipumista aivoinfarktista, kun MANF:ia annostellaan infarktin jälkeen suoraan aivoihin vaurion viereen joko ruiskuttamalla tai geeninsiirron avulla.

– Kun MANF:ia annosteltiin oikeaan kohtaan 2–3 päivän kuluttua aivohalvauksesta, se edisti toipumisprosessia. Varsinaiseen vaurion kokoon se ei kuitenkaan vaikuttanut, sanoo tohtori Kert Mätlik Biotekniikan instituutista.

MANF-hoito lisäsi tilapäisesti tulehdukseen liittyvien syöjäsolujen eli fagosyyttisten makrofagien määrää vaurion lähellä. Nämä solut puhdistavat aivokudosta kuolevista soluista ja kuolleesta materiaalista.

Tulehdussolujen välittämä infarktin jälkeinen immuunivaste aivoissa on massiivinen.

– Olemme pohtineet, voisiko osa infarktiin liittyvän tulehduksen mekanismeista ollakin hyödyllisiä. Voitaisiinko esimerkiksi edesauttamalla tiettyjä tulehdusmekanismeja vauhdittaa sekä kudoksen korjaamista että toiminnallista palautumista? tutkimusryhmän johtaja Mikko Airavaara miettii.

Tutkimusryhmän käytössä oli neurokirurgi Kuan-Yin Tseng, ja he tekivät myös yhteistyötä tohtori Maria Lindahlin kanssa. Heidän avullaan ryhmä pystyi tutkimaan myös kokeellisen aivohalvauksen mekanismeja muuntogeenisissä hiirissä, joista aivosolujen oma MANF puuttuu. Näissä tutkimuksissa paljastui elimistön oman MANF:n aivoja suojaava vaikutus.

– Tämä on perustutkimusta, joka osoittaa MANF:n hyödylliset vaikutukset aivohalvauksesta toipumiseen. Tulokset viittaavat siihen, että MANF:ia tai vastaavia terapeuttisia yhdisteitä voitaisiin käyttää aivokudoksen korjaamiseksi aivoinfarktin jälkeen. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä ennen kuin kliinisiä tutkimuksia voidaan harkita, Mikko Airavaara toteaa.

Artikkeli:

Kert Mätlik, Jenni E. Anttila, Tseng Kuan-Yin, Olli-Pekka Smolander, Emmi Pakarinen, Leevi Lehtonen, Usama Abo-Ramadan, Päivi Lindholm, Congjun Zheng, Brandon Harvey, Urmas Arumäe, Maria Lindahl, and Mikko Airavaara. Poststroke delivery of MANF promotes functional recovery in rats. Science Advances  23 May 2018:Vol. 4, no. 5, eaap8957 DOI: 10.1126/sciadv.aap8957

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Airavaara
mikko.airavaara@helsinki.fi
tel. +358 50 448 0944
Twitter: @airavaaralab

Kert Mätlik
kert.matlik@helsinki.fi
tel. +358 451 386228
Twitter:@airavaaralab

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

viestinnän asiantuntija Elina Raukko
elina.raukko@helsinki.fi
puh. 050 318 5302

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme