Oulun yliopisto

Aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävät pulsaatiot täysin poikkeavia Alzheimer-potilailla

Jaa
Alzheimerin taudin tutkimus harppasi jälleen merkittävän askeleen eteenpäin, kun Oulun yliopiston tutkijat onnistuivat kuvaamaan yksityiskohtaisesti sen, miten aivojen puhdistusjärjestelmää ylläpitävä aivovaltimoiden sykintä eli pulsaatio poikkeaa Alzheimerin tautia sairastavilla. Merkittäviä pulsaation muutoksia löydettiin erityisesti muistitoimintoihin liittyviltä aivoalueilta.

”Sekä pulssiaaltojen etenemisnopeus että niiden suunta eroavat Alzheimer-potilailla verrattuna terveisiin verrokkeihin. Osassa aivoja, muun muassa hippokampuksen ja päälaenlohkojen alueella, pulssiaallot kulkivat vastakkaiseen suuntaan kuin terveillä. Näillä aivojen osilla on tärkeä rooli muistitoiminnoissa”, kertoo päätutkijana toiminut Zalán Rajna Oulun yliopiston toiminnallisen neurokuvantamisen ja biosignaalianalyysin tutkimusryhmistä.

Glymfaattisen järjestelmän tehtävä on puhdistaa aivoja kuona-aineista. Ihmisellä järjestelmä toimii syvän unen aikana. Jos puhdistusjärjestelmässä esiintyy häiriöitä, aivoihin kertyy kuona-aineita, mikä puolestaan johtaa aivojen ennenaikaiseen rappeutumiseen. Glymfaattisen järjestelmän ajava voima syntyy sydämen lyöntien, hengityksen liikkeen ja verisuonten sykinnän eli pulsaation seurauksena. Pulsaatiota mitataan nopealla toiminnallisella magneettikuvantamismenetelmällä.

Alzheimerin taudissa aivoihin kertyy erityisesti kahta kuona-ainetta, beeta-amyloidia ja tau-proteiinia, jotka vaurioittavat aivoja heikentäen muistia ja tiedonkäsittelyä. Tutkimuksissa on havaittu, että Alzheimerin taudissa haitallista amyloidiplakkia muodostuu paitsi aivokudoksen, myös aivoverisuonten ympärille, mikä jäykistää suonta.

”Havaitsimme, että sykäyspulssien saapuessa pulssit etenevät Alzheimer-potilailla epätasaisesti: pienissä suonissa liian nopeasti ja suurissa suonissa liian hitaasti”, Rajna sanoo.

Sitä ei vielä tiedetä, johtuuko amyloidiplakin kertyminen Alzheimer-potilaan aivoihin poikkeavasta pulsaatiosta vai aiheuttaako verisuonten ympärille kertyvä plakki pulsaatiossa havaitut poikkeavuudet.

Glymfaattinen järjestelmä kuvattiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 tanskalaisprofessori Maiken Nedergaardin tutkimusryhmän toimesta, minkä jälkeen se ollut aktiivisen tutkimuksen kohde. Viime vuonna Oulun yliopiston toiminnallisen neurokuvantamisen tutkimusryhmä julkaisi uuden menetelmän, jolla pystytään magneettikuvantamaan glymfaattisen järjestelmän toimintaa ja siinä tapahtuvia muutoksia. Jo tuolloin havaittiin, että Alzheimerin tautia sairastavilla potilailla aivojen verisuonten sykintä eroaa terveistä verrokeista.

Nyt julkaistu tutkimus sukeltaa aiempaa syvemmälle ja kuvaa hyvin tarkasti yksittäisten pulssiaaltojen poikkeavuudet Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa. Löydöksellä on ratkaiseva merkitys Alzheimerin tautiin johtavien dynaamisten aivomekanismien ymmärtämisessä ja pitkällä tähtäimellä taudin ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Suomessa on arviolta 200 000 dementiapotilasta. Heistä noin 70 % sairastaa Alzheimerin tautia. Vaikka Alzheimerin tautia ei vielä nykyhoidoilla kyetä parantamaan eikä sen etenemistä pysäyttämään, voi tautia ennaltaehkäistä huolehtimalla hyvästä verisuoniterveydestä sekä riittävästä ja laadukkaasta unesta.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Suomen Akatemia, Suomen Aivosäätiö, Jane ja Aatos Erkon säätiö ja Infotech Oulu.

Tutkimustulokset julkaistiin arvostetussa Brain-tiedelehdessä.

Tutkimusjulkaisu: Zalán Rajna, Heli Mattila, Niko Huotari, Timo Tuovinen, Johanna Krüger, Sebastian C Holst, Vesa Korhonen, Anne M Remes, Tapio Seppänen, Jürgen Hennig, Maiken Nedergaard, Vesa Kiviniemi, Cardiovascular brain impulses in Alzheimer's disease, Brain, 2021;, awab144, https://doi.org/10.1093/brain/awab144

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesa Kiviniemi
toiminnallisen neurokuvantamisen professori
Oulun yliopisto
vesa.kiviniemi@oulu.fi
+358 8 315 2616


Zalán Rajna
väitöstutkija
Oulun yliopisto
zalan.rajna@oulu.fi

Kuvat

Yksittäisten sykepulssien seuraamiseen aivoissa on kehitetty uusi menetelmä. Suurimmat muutokset Alzheimerin tautia sairastavan aivoissa noudattavat valtimopuuston rakennetta. Pulsaatioiden eteneminen aivoalueesta riippuen on nopeampaa (punainen nuoli), hitaampaa (sininen nuoli) tai jopa vastakkaissuuntaista (vihreä nuoli) Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa. (Kuva: Zalán Rajna, Oulun yliopisto)
Yksittäisten sykepulssien seuraamiseen aivoissa on kehitetty uusi menetelmä. Suurimmat muutokset Alzheimerin tautia sairastavan aivoissa noudattavat valtimopuuston rakennetta. Pulsaatioiden eteneminen aivoalueesta riippuen on nopeampaa (punainen nuoli), hitaampaa (sininen nuoli) tai jopa vastakkaissuuntaista (vihreä nuoli) Alzheimerin tautia sairastavien aivoissa. (Kuva: Zalán Rajna, Oulun yliopisto)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye