Aivoliitto

Aivoliitto muistuttaa: AVH voi sattua myös kesällä

Jaa

Aivoliitto muistuttaa kesän kynnyksellä aivoverenkiertohäiriöiden oireista. AVH voi sattua lomalla, etätöissä, kotona tai mökillä. Tärkeintä silloin on, että joku tunnistaa AVH-oireet ja soittaa hätänumeroon 112. Nopea hoitoon pääsy on hoidon tuloksen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Vuosittain Suomessa sairastaa aivoverenkiertohäiriön 25 000 suomalaista. Aivoliitto suosittelee, että kaikki palauttaisivat mieleen AVH:n oireet niin, että he tarpeen vaatiessa osaisivat auttaa itseään tai sairastunutta. Hän ei välttämättä itse pysty soittamaan apua, eikä ehkä edes ymmärrä oireidensa vakavuutta.

Aivoverenkiertohäiriöistä aivoinfarktin oireet ovat sammaltava puhe, roikkuva suupieli, usein toisen puolen raajoihin ilmaantuvat halvausoireet ja näköhäiriöt. Aivoverenvuotoon voi myös liittyä kova, yhtäkkinen päänsärky. Ainoa oikea AVH:n ensiapu on soittaa heti hätänumeroon 112.

Aivoliiton asiantuntijalääkäri Mika Koskinen kertoo, että koronapandemian aikana terveydenhuollossa on kannettu huolta siitä, että AVH-oireisiin jätetään hakematta apua poikkeusolojen vuoksi. Päivystykseen saatetaan ehkä vieläkin jättää hakeutumatta siinä pelossa, että sairaalasta voisi saada koronatartunnan. Tämä uhka on kuitenkin pieni, kun taas AVH-oireiden tutkimatta jättäminen on aina todellinen riski.

−Aivoverenkiertohäiriö ei ole koskaan kiireetön asia, ei edes ohimenevä TIA-kohtaus. AVH:n hoito ei yksinkertaisesti voi odottaa paria kuukautta. Silloin on myöhäistä, Mika Koskinen tähdentää.

Vastasairastuneiden akuuttikuntoutus toimii Mika Koskisen mukaan täysin normaalisti. Myös lähikuntoutuksessa ollaan vähitellen palaamassa normaaliin. Se ei ikävä kyllä tarkoita kuntoutusta kaikille, sillä edelleen vain pieni osa heistä, jotka tarvitsevat moniammatillista AVH-kuntoutusta, saa sitä.  

Koskisesta terveydenhuollossa on otettu koronan takia samanlainen digiloikka kuin vaikkapa kouluissa. Kun AVH-kuntoutusta ei ole voitu antaa lähikuntoutuksena, on ollut pakko keksiä muita keinoja.

− Olen esimerkiksi laatinut kuntoutussuunnitelmia etävastaanottojen perusteella, ja homma on toiminut tosi hyvin. Nämä työtavat toivottavasti jäävät pysyviksi. Pitkään on tiedetty, että uutta tekniikkaa olisi järkevää hyödyntää enemmän. Lopullinen sysäys on kuitenkin puuttunut.

Alkukesää kotona ja ehkä vielä eristyksissä viettäville AVH-kuntoutujille Mika Koskinen lähettää terveisiä, että omasta fyysisestä kunnosta kannattaa huolehtia. Jos tutut jumpat ja salivuorot ovat tauolla, keinoja liikkua kyllä on.

− Hyödynnetään nyt kaikki parhaamme mukaan mahdollisuutta liikkua ulkona ja luonnossa. Hyvän kunnon ja virkeän mielen merkitys vain kasvaa, jos joudumme syksyllä uuteen koronatilanteeseen ja -rajoituksiin, Koskinen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Tiedotteen lähetti viestintäsuunnittelija Liisa Koivula, liisa.koivula@aivoliitto.fi, p. 050 5689 263

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry on potilas- ja asiantuntijajärjestö, joka tukee edustamiensa ryhmien arjessa selviytymistä. Näitä ryhmiä ovat aivoverenkiertohäiriön sairastaneet ja heidän läheisensä sekä perheet, joiden lapsella tai nuorella on kielellinen erityisvaikeus.

Aivoliitto on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka edistää toiminnallaan aivoverenkiertohäiriöiden ennaltaehkäisyä, kielellisen erityisvaikeuden varhaista tunnistamista sekä hyvää hoitoa ja kuntoutusta. Liiton perustehtävänä on oikeuksien valvonta, viestintä ja asenteisiin vaikuttaminen, AVH:n ennaltaehkäisy sekä yhdistystoiminta ja palvelut. Tutkimuksellaan liitto luo pohjaa toiminnalle. Aivoliitto tuo esiin puhevammaisten asioita sekä tarjoaa sopeutumisvalmennuskursseja, kuntoutusta, koulutusta ja terapiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto

Kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelu käynnistyy28.9.2021 08:02:29 EEST | Tiedote

Aivoliitto aloittaa kansallisen Aivoterveys-ohjelman valmistelun. Kattavan ohjelman avulla lisätään aivoterveyttä ja hyvinvointia elämän kaikilla osa-alueilla. Ennakoivan ja ehkäisevän toiminnan myötä myös aivosairauksista aiheutuvien kustannusten kasvu saadaan taittumaan. Aivoterveys-ohjelman valmistelussa hyödynnetään omien asiantuntijoiden lisäksi hyvin laajasti eri alojen asiantuntijoiden osaamista ja kumppanuusverkostoja, joista esimerkkeinä NCD-verkosto ja muut neurologiset järjestöt.