Aivoterveyden tutkimus ja yhteistyö tiivistyy Pohjois-Suomessa – Oulu Brain & Mind aloitti toimintansa
Kansallisen neurokeskuksen Oulu Brain & Mind -alueverkoston toiminta on käynnistynyt Oulussa. Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan perustaman verkoston keskeisimpänä tavoitteena on lisätä yhteistyötä yliopisto-, sairaala- ja yritysmaailmojen välillä sekä tuoda tunnetuksi pohjoissuomalaista neurologian alan tutkimusta. Työtä tehdään rakentamalla tutkijoiden, yritysten ja muiden toimijoiden verkostoa niin alueellisesti kuin kansallisestikin.

Verkoston johtoryhmän puheenjohtajana toimii Kansallisen neurokeskuksen entinen johtaja Mikael von und zu Fraunberg, joka aloitti vuoden alussa uusissa tehtävissään Oulun yliopiston neurokirurgian professorina ja Oulun yliopistollisen sairaalan neurokirurgian ylilääkärinä. Verkoston toiminnassa on mukana lisäksi laaja joukko alan tutkijoita, psykiatrian ylilääkäri ja psykiatrian professori, tutkimus- ja arviointiylilääkäri sekä neuroradiologian professori.
”Aivosairauksien ja mielenterveyshäiriöiden yhteiskunnallinen kustannustaakka on valtava, arviolta jopa 11 miljardia euroa vuodessa. Myös väestön ikääntyminen lisää sairauksien ilmaantuvuutta, joten tarve uusille ennaltaehkäisy- ja hoitomuodoille on ilmeinen. Suomalainen neuroalojen tutkimus on korkealaatuista, ja yhdessä tekemällä meillä on kaikki mahdollisuudet käänteentekeviin ratkaisuihin”, Mikael von und zu Fraunberg toteaa.
Fraunbergin tavoitteena on laajentaa aiempaa tutkimustaan selkäydinstimulaation ja muun neuromodulaation vaikutuksesta kroonisen neuropaattisen kivun hoitona ja perustaa tutkimuskonsortio, johon kuuluvat Oulun ja Kuopion yliopistolliset sairaalat sekä Oulun ja Itä-Suomen yliopistot.
Oulu Brain & Mind -verkoston aluepäällikkönä toimii KTM Irja Kärkkäinen. ”Käytännössä aluepäällikön työ pitää sisällään aivotutkimukseen linkittyvien tapahtumien järjestämistä, verkostotyötä alueellisesti ja kansallisesti, yrityksille suunnattujen palvelujen tarjoamista sekä pitkäjänteistä yhteistyötä alan tutkijoiden ja yritysten kanssa. Toiminnan perimmäisenä tavoitteena on edistää parempaa aivoterveyttä ja tukea uusien hoitomuotojen kehittämistä aivosairauksiin”, Kärkkäinen kertoo.
Kansallinen neurokeskus on yhteistyöverkosto, joka luo uuden toimintaympäristön tutkijoille ja sidosryhmille sekä parantaa neuro- ja aivosairauksiin liittyvän tutkimuksen näkyvyyttä ja tiedon saatavuutta. Keskukseen kuuluu seitsemän suomalaista yliopistoa ja viisi sairaanhoitopiiriä. Toimintaa koordinoi Itä-Suomen yliopiston yhteydessä toimiva koordinaatioyksikkö. Kansallisen neurokeskuksen johtoryhmän puheenjohtajana toimii Itä-Suomen yliopiston professori Reetta Kälviäinen. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin edustajana johtoryhmässä toimii psykiatrian professori Juha Veijola ja Oulun yliopiston edustajana professori Mikael von und zu Fraunberg, neurologian professori Anne Remeksen siirryttyä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin tehtävään.
Kansallisen neurokeskuksen kokoama koko Suomen kattava tutkijatietokanta kaikista neuroalojen tutkijoista tuo näkyväksi Suomessa tehtävää neurotieteiden tutkimusta sekä helpottaa uusien yhteistyökumppaneiden löytämistä. Tietokanta on julkaistu osoitteissa:
https://neurocenterfinland.fi/tutkijahaku/
https://neurocenterfinland.fi/en/researcherdatabase/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aluepäällikkö Irja Kärkkäinen, Oulu Brain & Mind
Kansallinen neurokeskus ja Oulun yliopisto
Puh. 050 471 23 55
irja.karkkainen@oulu.fi
Professori Mikael von und zu Fraunberg
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
mikael.fraunberg@ppshp.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Varhaiskasvatuksen opettajille ja erityisopettajille suuri tarve saamelaisessa varhaiskasvatuksessa – Oulun yliopisto aloittaa koulutukset Inarissa18.5.2022 12:20:00 EEST | Tiedote
Yksi saamelaisen varhaiskasvatuksen suurimmista haasteista on korkeakoulutetun saamenkielisen henkilökunnan puute. Noin 40 prosenttia saamenkielisen varhaiskasvatuksen henkilöstöstä on vailla kelpoisuutta. Erityisen hankala on saamenkielisten varhaiskasvatuksen erityisopettajien tilanne, sillä heitä ei ole kentällä laisinkaan.
Oulun yliopisto ja Oamk tarjoavat opiskelupaikkoja ukrainalaisille18.5.2022 09:36:46 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) osoittavat tukensa ukrainalaisille tarjoamalla opiskelumahdollisuuksia Ukrainasta pakeneville korkeakouluopiskelijoille.
Routakuohunta ja muut maanpinnan prosessit muokkaavat arktista kasvillisuutta18.5.2022 05:00:00 EEST | Tiedote
Pohjoisessa nopeasti etenevä ilmastonmuutos muokkaa maata ja kasveja. Routakuohunta siirtelee maa-ainesta, ja maan sekoittuminen vaikuttaa kasviyhteisöihin, kertoo uusi tutkimus. Kasvit jäävät lyhyiksi, mutta toisaalta syvemmältä maasta voi nousta ravinteita.
Väitös: Turvapaikanhakijaan kohdistuu epäinhimillisiä odotuksia17.5.2022 07:12:00 EEST | Tiedote
Turvapaikanhakijoiden asema on ahdas, sillä heihin kohdistuvat odotukset ovat usein epäinhimillisiä ja ristiriitaisia. Yhteiskunta odottaa, että turvapaikanhakija on kärsivällinen, aktiivinen, positiivinen ja kiitollinen odottaessaan turvapaikkapäätöstään. Väitöstutkimuksen mukaan odotukset ovat jossain määrin tunnistettavissa, hallittavissa ja myös vastustettavissa.
Tervetuloa seuraamaan tohtoripromootion juhlintaa Oulussa16.5.2022 06:32:00 EEST | Kutsu
Oulun yliopisto järjestää 11. tohtoripromootion perjantaista sunnuntaihin 27.–29.5.2022. Promootio on yliopiston suurin akateeminen juhla, ja sitä on viimeksi vietetty vuonna 2017.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme