Helsingin yliopisto

Aka­tee­mik­ko Mark­ku Kul­ma­lan merk­ki­päi­vä­ke­räys tu­kee il­ma­ke­hä­tie­teen tut­ki­mus­ta

Jaa

Akateemikko, professori Markku Kulmala viettää merkkipäiväänsä lokakuussa 2018 ja juhlistaa sitä perustamalla nimeään kantavan rahaston. Sen varat ohjataan Helsingin yliopiston ilmakehätutkimukseen.

Akateemikko Markku Kulmala
Akateemikko Markku Kulmala

Maapallon lämpötila on noussut jo noin asteella esiteollisesta ajasta. Jos lämpeneminen jatkuu nykyvauhtia, 1,5 asteen raja ylitetään vuoteen 2050 mennessä. Puolentoista asteen lämpeneminen aiheuttaisi merkittäviä riskejä ihmisille ja luonnolle. Kansainvälisen ilmastopaneelin tuoreen ilmastoraportin mukaan meillä on 12 vuotta aikaa toteuttaa tarvittavat päästövähennykset.

 – Ilmastotutkimus on tärkeämpää kuin koskaan aiemmin, ja siksi perustin merkkipäiväni kunniaksi rahaston osaksi yliopiston varainhankintaa. Siihen kertyvillä varoilla tuetaan ilmastotutkimusta Helsingin yliopistossa, akateemikko Markku Kulmala sanoo.

Fysiikan professori Markku Kulmala on ollut jo yli 10 vuotta geotieteissä maailman viitatuimpien tutkijoiden top-3:ssa, ja seitsemän vuotta hän oli alansa viitatuin tutkija. Huomattavan akateemisen uransa aikana hän on tutkinut ilmakehän koostumusta ja erityisesti aerosolihiukkasten muodostumista. Hänen johdollaan suomalainen Ilmakehätieteen huippuyksikkö on löytänyt uusia ilmastoon vaikuttavia tekijöitä. Työ on vienyt kohti globaalia vaikuttamista, ja sen tulokset on otettu käyttöön niin Suomessa, Venäjällä kuin Kiinassa.

Maailman pienhiukkastutkimuksesta 15 prosenttia tehdään Helsingin yliopistossa. Kulmalan johdolla ilmakehätieteilijät ovat rakentaneet SMEAR-asemistaan, Station for Measuring Ecosystem-Atmosphere Relations, maailmanluokan tutkimusinfrastruktuurin, ja heillä on maailman pisimmät pienhiukkastutkimuksen aikasarjat. Niistä näkee kiistattomasti tapahtuneet muutokset ilmakehässä.

– Silti on vielä paljon sellaista, mitä me emme tiedä. Ilmakehän aerosolihiukkanen on luonnonilmiöistä suurin epävarmuustekijä ilmastonmuutoksessa, hän sanoo.

Markku Kulmalan rahasto julkistetaan Helsingin yliopiston Tiedekulmassa maanantaina 29.10. kello 17.

Akateemikko juhlistaa merkkipäiväänsä kuun vaihteessa 29.-30.10.2018.

---------------------------

Helsingin yliopiston Tekoja maailman parhaaksi -varainhankintakampanja keräsi lahjoituksina kesäkuun 2018 loppuun mennessä yli 52 miljoonaa euroa yli 2000 lahjoittajalta. Lokakuussa 2018 alkaneen Helsingin yliopiston uuden varainhankintakampanjan tavoitteena on kerätä 100 miljoonaa euroa yliopiston lahjoitusvaroihin. 

Lue lisää:

Markku Kulmalan merkkipäiväkeräys

Astetta parempi ilmasto. Osallistu keräykseen tästä.

Markku Kulmala johtama Ilmakehätieteiden keskus INAR 
Twitterissä @INAR_fin

Helsingin yliopiston uutisia luonnontieteistä
Twitterissä @KumpulaScience

IPCC-raportin tiedote: http://www.ipcc.ch/pdf/session48/pr_181008_P48_spm_en.pdf

Kuva: Juho Aalto

Lisätietoja merkkipäiväkeräyksestä:
Akateemikko Markku Kulmalan merkkipäivätoimikunta tutkimuskoordinaattori
FT Hanna K. Lappalainen, Helsingin yliopisto, 050 434 1710, hanna.k.lappalainen@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, 050 415 0316, @MinnaMeriTenhu, minna.merilainen@helsinki.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Akateemikko Markku Kulmala
Akateemikko Markku Kulmala
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Tie­de muut­tuu tai­teek­si Hel­sin­gin ka­duil­le19.6.2019 13:49:54 EESTTiedote

Taiteella voi vaikuttaa. Siksi Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen tutkijat vääntävät tiedettä katutaiteeksi ja Helsingin kaduntallaajien nähtäväksi. He suunnittelevat yhdessä taiteilijoiden kanssa muraalin Linnanmäen liepeille ja sähköaseman maalauksen Pasilaan sekä maalaavat yksittäisiä sähkökaappeja visualisoimaan ilmastonmuutosta. Jäljet ovat nähtävissä loppukesästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme