Suomen Akatemia

Akatemia rahoitti korkeatasoista tutkimusta tekeviä kliinisiä tutkijoita

Jaa

6.5.2019. Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoituksen 13 kliiniselle tutkijalle. Valinnassaan toimikunta painotti tutkimuksen tieteellistä laatua, hakijan pätevyyttä ja sopivuutta kliinisen tutkijan rahoitusmuotoon.

Toimikunta käyttää rahoitukseen noin 3 miljoonaa euroa. Hakemuksista 29,5 prosenttia rahoitetaan. Naisia rahoitettavista tutkijoista on 54 prosenttia. Hakijoista heitä oli 41 prosenttia.

”Tavoitteena on edistää kliinistä tutkijanuraa ja rohkaista kliinisessä työssä olevia terveydenhuollon ammattilaisia tekemään tutkimusta kliinisen työn ohella. Tuemme heitä rahoittamalla joustavasti osa-aikaista tutkimustyötä tyypillisesti neljäksi vuodeksi”, kertoo toimikunnan puheenjohtaja Ursula Schwab.

Toimikunta käytti päätöksentekokriteereinään tieteellisen laadun ohella hakijan pätevyyttä sekä sopivuutta kliinisen tutkijanuran rahoitusmuodon tavoitteisiin. Lisäksi tärkeänä pidettiin tutkimuksen vahvaa yhteiskunnallista vaikuttavuutta muun muassa hoitokäytänteiden kehittämiseksi ja tieteen uudistamiseksi.

Rahoitusta saivat esimerkiksi:

Daniel Gordin HYKS:sta tutkii sydän- ja verisuonitauteja, jotka ovat suurin kuolleisuuden syy Suomessa. Tyypin 1 -diabeetikoilla on moninkertainen riski sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Tämä tutkimus on osa valtakunnallista FinnDiane -projektia, jonka tavoitteena on tunnistaa perintö- sekä ympäristötekijöiden joukosta diabetekselle ja sen lisäsairauksille altistavia riskitekijöitä ja hoidon vaikuttavuutta. Diabeteksen ja sen lisäsairauksien vaikutusta aivovaltimomuutoksiin tyypin 1 -diabeetikoilla selvitetään kuvantamalla tutkittavien potilaiden aivot magneettitutkimuksella. Gordin selvittää heijastuvatko aivojen kuvantamismuutokset neuropsykologin suorittamaan rutiininomaiseen testiin, jossa kartoitetaan muistia, tarkkaavaisuutta ja havainnointia. Tutkimus pyrkii parantamaan tyypin 1 diabetesta sairastavien ennustetta ja elämänlaatua sekä alentamaan terveydenhuollon kustannuksia.

Laura Toivonen TYKS:sta selvittää yhteistyössä Turun yliopiston ja Massachusetts General Hospitalin, Harvard Medical Schoolin (Boston, USA) ryhmien kanssa lasten nenän metabolomin ja mikrobiotan yhteyttä hengitystieinfektioihin ja astman kehittymiseen. Tutkimus pohjautuu 923 suomalaisen lapsen syntymäkohorttitutkimukseen, jossa lapsia seurattiin hengitystieinfektioiden ja astman kehittymisen suhteen seitsemän vuoden ikään saakka. Nenänäytteistä analysoidaan metabolomi ja mikrobiomi USA:ssa. Tutkimus tuo uutta tietoa mikrobien ja isännän vuorovaikutuksesta, yksilöllisestä alttiudesta hengitystieinfektioille ja astmalle sekä voi tarjota mahdollisuuden hengitystieinfektioiden ja astman ilmaantuvuuden ehkäisemiseen. Metabolomi- tai mikrobiotaprofiilien tai yksittäisten metaboliittien avulla voidaan mahdollisesti tunnistaa varhaisessa vaiheessa lapset, joilla on suurentunut riski sairastua hengitysinfektioihin tai astmaan, ja tarjota sairautta ennalta ehkäiseviä keinoja näille lapsille.

Lisätietoja:

Yhteyshenkilöt

Johtava tiedeasiantuntija
Aki Salo p. 029 533 5104
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet20.6.2019 11:10:51 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Finlands Akademi finansierade akademiprojekt och forskaranställningar med nästan 180 miljoner18.6.2019 15:27:47 EESTTiedote

Under septemberutlysningen 2018 finansierade Finlands Akademi 250 akademiprojekt med totalt 311 delprojekt. Finansiering beviljades även för 65 anställningar som akademiforskare, 114 anställningar som forskardoktor och 13 anställningar som klinisk forskare. Akademis tre forskningsråd beviljade finansiering brett inom olika forskningsområden, cirka 180 miljoner euro totalt. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 41 procent.

Suomen Akatemia rahoitti lähes 180 miljoonalla akatemiahankkeita ja tutkijan tehtäviä18.6.2019 15:27:45 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2018 haussa 250 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 311 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 65 akatemiatutkijan, 114 tutkijatohtorin ja 13 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä Akatemian kolme tutkimuksen toimikuntaa myönsivät rahoitusta noin 180 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 41 prosenttia.

Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin mahdollisuutta läpimurtoihin ja uusia avauksia11.6.2019 15:35:12 EESTTiedote

11.6.2019. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 86 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 114 osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä 50,5 miljoonalla eurolla. Akatemiahanke on toimikunnalle tärkeä rahoitusmuoto tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme