Helsingin yliopisto

Akatemiatutkija Simo Huotari Helsingin yliopistosta nimettiin ensimmäisenä suomalaisena DESY:n fotonitieteiden neuvoa-antavaan komiteaan

Jaa

Aineen rakennetta tutkiva Simo Huotari käyttää työssään synkrotronisäteilyä. DESY:ssä hän pääsee vaikuttamaan fotoneilla tehtävän materiaalien tutkimuksen tulevaisuuteen.

Saksan elektronisynkrotroni, DESY eli Deutsches Elektronen-Synchrotron, on maailman johtavia hiukkaskiihdytinkeskuksia. Se rakentaa suuria hiukkaskiihdyttimiä ja koordinoi niillä tehtävää tutkimusta, jonka kolme pääaluetta ovat kiihdytintiede, valon käyttö eli fotonitieteet aineen rakenteen tutkimuksessa sekä hiukkas- ja astrohiukkasfysiikka.

DESY:n fotonitieteiden keskus koordinoi maailman kirkkaimpia säteilylähteitä, joista suurimpia ovat Hampurissa sijaitsevat PETRA III -synkrotroni, niin sanottujen pehmeiden röntgensäteiden FLASH-vapaaelektronilaser, ja rakenteilla oleva European XFEL, suurenergisten röntgensäteiden vapaaelektronilaser.

Akatemiatutkija Simo Huotari Helsingin yliopiston fysiikan laitokselta nimettiin kesällä 2015 ensimmäisenä suomalaisena DESY:n fotonitieteiden neuvoa-antavan komitean jäseneksi. Sen tehtävänä on auttaa DESY:n johtoa fotonitieteiden ja niiden kehityksen strategian suunnittelussa ja toteutuksessa. Komitean jäsenet ovat kansainvälisiä huippuasiantuntijoita synkrotroni- ja vapaaelektronilasersäteilyn aloilta.

Huotarin tutkimus Helsingin yliopistossa keskittyy synkrotronisäteilyn käyttöön aineen rakenteen tutkimuksessa. Hän on erityisesti kehittänyt uusia epäelastiseen röntgensirontaan perustuvia menetelmiä, joita on sittemmin otettu käyttöön kansainvälisillä synkrotronivalon lähteillä ympäri maailman. Akatemiatutkijan tehtävässään hän johtaa projektia, jossa näitä menetelmiä käytetään tiiviin aineen fysiikan ja kemian tutkimukseen. Erityisesti häntä kiinnostavat energiataloudellisesti merkittävät materiaalit ja kemialliset reaktiot, kuten suprajohteet, elektrokemia ja katalyysi.

Simo Huotari on Suomen synkrotronisäteilyn käyttäjien yhdistyksen puheenjohtaja.

Synkrotronisäteily on sähkömagneettista säteilyä, jota syntyy, kun lähes valon nopeudella liikkuva varattu hiukkanen saatetaan kiihtyvään liikkeeseen magneettikentässä.

DESY: http://www.desy.de/index_eng.html

Kuvassa Simo Huotari, kuvaaja: Christian Henriquet

Lisätiedot: Akatemiatutkija Simo Huotari, Helsingin yliopiston fysiikan laitos, 02941 50638, simo.huotari@helsinki.fi

Simo Huotarin tutkimusryhmän kotisivut: http://helixs.physics.helsinki.fi

Suomen synkrotronisäteilyn käyttäjien yhdistys: http://www.fsruo.fi

Ystävällisin terveisin
Minna Meriläinen-Tenhu, 050 415 0316, @MinnaMeriTenhu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Poronhoito on ainutlaatuinen esimerkki toimivasta biotaloudesta15.3.2018 08:00Tiedote

Helsingin yliopistossa kehitetty taloudellis-ekologinen optimointimalli porotalouden kannattavuudesta osoittaa, että Suomessa sovellettu vasoihin ja koiraisiin kohdistuva teurastus on taloudellisesti perusteltua. Nykyiset poromäärät ovat kuitenkin monissa paliskunnissa talvilaidunten kantokykyyn nähden suuret. Toisaalta laidunten kantokyky on heikentynyt myös metsätalouden ja muun maankäytön seurauksena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme