Akava ry

Akava: Asiantuntijatyötä tekevät on saatava kattavasti työaikalain piiriin

Jaa

Akava pitää erinomaisina työaikalakiesityksen tavoitteita parantaa työaikasuojelua ja lisätä joustavuutta. Toteutuessaan ne vahvistavat työntekijöiden työhyvinvointia ja pidentävät työuria. Akava pitää välttämättömänä, että esitystä korjataan muun muassa soveltamisalan osalta ja että hallitus vie sen jälkeen esitystä eteenpäin.

– Vuonna 1996 voimaan tullut työaikalaki kaipaa kipeästi uudistusta ja tämä esitys antaa siihen hyvät mahdollisuudet. Työaikalaki on saatava vastaamaan tämän päivän työelämän tarpeita, painottaa Akavan johtaja Maria Löfgren.

Akava vaatii, että asiantuntijatyötä tekevien on lähtökohtaisesti kuuluttava työaikalain piiriin, jotta asiantuntijoiden työaikasuojelua voidaan parantaa.

– Edellytämme, että työaikalain ulkopuolelle voivat jäädä vain ne työntekijät, joilla on oikeus päättää täysin vapaasti työaikojensa pituudesta ja sijoittelusta ja joiden työaikaa ei määritellä ennalta eikä sitä mitata tai valvota. Yhdenmukaisten kriteereiden tulee koskea pääsääntöisesti kaikkia aloja, Löfgren korostaa.

Lisäksi Akava edellyttää, että matkustamiseen käytetty aika on säädettävä työajaksi. Vaihtoehtoisena kompromissimallina Akava on esittänyt, että matkustaminen edellyttäisi työntekijän suostumuksen.

– Matkustaminen työaikojen ulkopuolella voi olla jopa ylityön aiheuttamaa kuormitusta haitallisempaa. Silti työmatkat ovat työntekijälle velvoite, joiden ajalta laki ei tällä hetkellä oikeuta edes palkkaan, Löfgren huomauttaa.

Akavan mielestä työaikalakiesitys sisältää useita joustavia elementtejä, kuten joustotyöaikamallin, jotka soveltuvat hyvin ajasta ja paikasta riippumattomaan, vaativaan asiantuntijatyöhön.

– Joustotyöaikamalli ottaa molemminpuolisen joustotarpeen huomioon ja on omiaan motivoimaan luottamuksellisen ilmapiirin syntymistä työnantajan ja työntekijän välille, Löfgren sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön esitys työaikalaiksi lähetettiin 7. heinäkuuta lausuntokierrokselle. Esitykseen on liitetty mukaan lain valmisteluvaiheessa mukana olleiden Akavan ja muiden työmarkkinajärjestöjen kannanotot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Aika ryhtyä toimenpiteisiin kilpailukielto- ja salassapitosopimusten ongelmien korjaamiseksi12.6.2018 12:41Tiedote

Akava pitää kilpailukieltosopimusten käytön kieltämistä tai niiden käytön selvää rajoittamista tärkeänä. Lisäksi on välttämätöntä laatia säännökset salassapitosopimusten käytölle. Akava katsoo, että liikesalaisuuksien suojaaminen on tärkeää. Tätä suojaa ei heikennä, että luovuttaisiin tarpeettomista kilpailukielloista ja salassapitosopimusten kanssa päällekkäisistä kilpailukielloista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme